REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (20 iulie 2018)

Circa 600 de tineri au susținut ultimul examen din sesiunea suplimentară de BAC

Circa 600 de elevi din țară au susținut vineri, 20 iulie, ultimul examen din sesiunea suplimentară de Bacalaureat 2018, la disciplina la solicitare. Șeful Serviciului de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ion Mischevca, a precizat pentru agenție că proba de examen a început la ora 10.00. „Rezultatele sesiunii suplimentare vor fi afișate în Centrele de Bacalaureat pe data de 25 iulie. Ulterior, timp de 48 de ore acestea vor putea fi contestate. Examinarea contestațiilor va avea loc în perioada 28-31 iulie, iar la 1 august rezultatele vor fi afișate în Centrele de BAC”, a spus Mischevca. Eliberarea diplomelor va avea loc la 2 august.

 

În R. Moldova va fi creat cadrul de reglementare a utilizării dronelor

Procesul de elaborare a Regulamentului privind operarea aparatelor de zbor fără pilot (drone) a fost examinat într-o ședință de lucru la Guvern. Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că tehnologiile se dezvoltă atît de rapid, încît pe piață apar mai întîi inovațiile și abia după - reglementările. O situație similară s-a creat și în cazul dronelor, utilizate fără să existe un cadru de reglementare în acest sens. Reprezentanții autorității aeronautice au informat că, actualmente, se lucrează asupra proiectului Regulamentului privind operarea aparatelor de zbor fără pilot. Documentul prevede instituirea unui mecanism funcțional, bazat pe practicile statelor Uniunii Europene. Regulamentul urmează să permită și să favorizeze dezvoltarea acestor tehnologii noi, și, totodată, să asigure respectarea drepturilor și intereselor populației, cum ar fi sănătatea și integritatea fizică și dreptul la viață privată.

 

Autorităţile UTA Gagauz-Yeri vor subvenţiona agricultorii care vor procura tractoare asamblate în autonomie

Comitetul executiv de la Comrat va subvenţiona producătorii agricoli care vor achiziţiona tractoare asamblate în autonomie. Despre aceasta a declarat presei regionale Vadim Ceban, prim-viceguvernatorul UTA Gagauz-Yeri. O întreprindere din autonomia găgăuză a semnat recent un memorandum de colaborare cu un producător din Rusia. Acest proiect investiţional va permite asamblarea maşinilor în UTA Gagauz-Yeri cu vînzarea ulterioară pe pieţele internă şi externă. Vadim Ceban a menţionat că în regiune, la Tomai, funcţionează deja o linie de asamblare a tractoarelor din piese belaruse.

 

A fost înregistrată o creștere a suprafețelor și a recoltei culturilor nucifere

În ultimii ani, în R. Moldova a fost înregistrată o creștere a suprafețelor și a recoltei culturilor nucifere. Mai exact, în prezent avem peste 26 mii hectare culturi nucifere. Dintre acestea, alunului îi revin peste 450 ha, cu o recoltă de circa 300 tone. Informațiile au fost prezentate de Vasile Șarban, reprezentantul Ministerului Agriculturii la Conferința națională privind avantajele și tehnologia de cultivare a alunului în R. Moldova. Potrivit vicepreședintelui CCI a RM, Mihai Bîlba, scopul evenimentului a fost de a informa producătorii despre avantajele și tehnologia de cultivare a alunului, soiurile recomandate condițiilor din țara noastră, precum și despre costurile și oportunitățile pentru agricultorii ce decid să se lanseze în această afacere.

 

Premierul rus a numit un nou copreședinte al comisiei moldo-ruse pentru colaborare economică

Prim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, l-a desemnat pe ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrușev, în funcția de președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică. Dmitri Patrușev îl va înlocui în această funcție pe Dmitri Rogozin.

 

A fost adoptată noua redacție a Legii cu privire la eficienţa energetică

Noua redacție a Legii cu privire la eficienţa energetică a fost adoptată în lectură finală de către Parlament. Documentul a fost susținut cu votul a 61 de deputați. Potrivit autorilor, scopul proiectului este crearea cadrului juridic necesar pentru promovarea şi îmbunătăţirea eficienţei energetice inclusiv prin realizarea planurilor de acţiuni în domeniul eficienţei energetice, prin dezvoltarea pieţei de servicii energetice, precum şi prin implementarea altor măsuri de eficientizare a consumurilor de energie. Noile prevederi se referă la schemele de obligaţii de eficienţă energetică, prin care operatorii sistemelor de distribuţie a energiei electrice, a gazelor naturale şi importatorii de produse petroliere sînt desemnați ca ”părţi obligate”.

 

Peste 75 mii de tichete de masă au fost emise de o companie franceză

Peste 75 mii de tichete de masă, cu valoarea nominală de aproximativ 3 milioane lei, au fost puse în circulație de compania franceză Edenred în primele două luni de activitate. Acest lucru a fost posibil în baza unor contracte cu întreprinderi din R. Moldova, care au oferit angajaților lor un beneficiu extrasalarial. Potrivit unui comunicat remis presei, de la lansarea sa oficială, în aprilie 2018, compania a construit cea mai mare rețea de comercianți afiliați, cu peste 1300 unități comerciale în toată țara în baza acordurilor cu magazine alimentare și restaurante în care tichetele de masă pot fi utilizate. Edenred mai planifică să lanseze peste cîteva săptămîni tichete de masă electronice.

 

Igor Dodon l-a decorat pe ambasadorul rus Farit Muhametșin

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, i-a conferit ambasadorului rus, Farit Muhametșin, „Ordinul de Onoare”. Potrivit șefului statului distincția a fost acordată „în semn de profundă gratitudine pentru contribuția substanțială la dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie și colaborare moldo-ruse”. Igor Dodon a avut astăzi o întrevedere cu Farit Muhametșin, în legătură cu încheierea mandatului acestuia în Moldova. Șeful statului și-a exprimat convingerea că împreună cu noul ambasador al Federației Ruse în R. Moldova se va extinde și aprofunda dialogul existent în interesul cetățenilor ambelor țări. Farit Muhametșin va fi înlocuit de Oleg Vasnețov.