REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 septembrie 2019)

Cîntărețul Ion Suruceanu își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

Interpretul de muzică ușoară Ion Suruceanu, Artist al Poporului, deținător al Ordinului Republicii, a împlinit luni, 9 septembrie, 70 de ani. Ion Suruceanu și-a început cariera profesională în 1968, în calitate de solist al formației vocal-instrumentale ”Noroc”, condusă de Mihai Dolgan, în care a activat pînă în anul 1970. Ulterior, a activat în diferite colective muzicale. De-a lungul carierei a lansat mai multe hituri.

 

Președintele Parlamentului va participa la Forumul Economic din China

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi va participa la cea de-a 8-a ediție a Forumului Economic Euro-Asiatic din orașul Xi'an, China. Speakerul, în fruntea unei delegații parlamentare, efectuează, în aceste zile, o vizită de lucru în Republica Populară Chineză. Programul șefului Legislativului include mai multe întrevederi, inclusiv, cu omologul său, Președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din Întreaga Chină, Li Zhanshu.

 

Șeful statului a dat asigurări că R. Moldova va fi asigurată cu gaze

R. Moldova va fi asigurată cu gaze și după 1 ianuarie 2020, indiferent de scenarii. Totodată, prețul acestora nu va crește în anul curent, iar din 2020, acesta chiar ar putea să scadă. Declarațiile au fost făcute luni, 9 septembrie, de șeful statului, Igor Dodon. „Guvernul a decis să completeze rezerva de stat de păcură. Sînt optimist că începînd cu 1 ianuarie 2020, indiferent că va fi sau nu prin Ucraina, noi vom asigura cu gaze populația R. Moldova”, a precizat Dodon. Șeful statului a adăugat că în urma discuțiilor avute la Moscova săptămîna trecută, în acest an, prețul la gaze nu va crește, iar din anul viitor, acestea ar putea chiar să scadă.

 

Peste 700 de mii de moldoveni suferă de maladii ale aparatului cardiovascular

Potrivit Anuarului statistic al sistemului de sănătate din Moldova, peste 700 de mii de oameni suferă de diverse maladii ale aparatului cardiovascular - cu peste 27 de mii mai mulţi decît în 2017. Cea mai răspîndită maladie a aparatului cardiovascular este cardiopatia ischemică a inimii. De aceasta suferă peste 120 de mii de oameni. Cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în municipiul Chişinău - aproape 40 de mii de cazuri, urmate de raioanele din centrul ţării.

 

Un minor a evadat din Penitenciar

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță despre evadarea unui deținut din Penitenciarul nr. 10 – Goian. Condamnatul, originar din Căușeni, cu domiciliul în s. Tănătari, r. Căușeni, condamnat la 3 ani închisoare pentru minori a evadat în jurul orei 01:00 la 9 septembrie 2019

 

Peste 480 mln. lei au fost încasate de Serviciul Vamal săptămîna trecută

În perioada 02-08 septembrie 2019, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 483,1 milioane de lei, fiind perfectate 12 236 de declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor, pe parcursul săptămînii trecute, au fost relevate 145 de încălcări ale legislației vamale, dintre care 95 se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul R. Moldova a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine. Totodată, au fost întocmite 51 de procese-verbale și aplicate amenzi în sumă de circa 184 mii de lei.

 

Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru Primăria Chișinău

Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Ion Ceban, s-a lansat luni, 9 septembrie, în campania electorală pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. În cadrul unei conferințe de presă în preajma fostei cafenele „Guguță”, susținut de un grup de persoane, în special tineri, unii dintre care, aparent, elevi, Ion Ceban a promis că va fi un primar apolitic, care se va concentra în exclusivitate pe subiectele de administrare a orașului.

 

Un grup specializat în comercializarea drogurilor în R. Moldova, Ucraina și Rusia a fost destructurat

Oamenii legii au deconspirat un grup criminal organizat, specializat în comercializarea drogurilor pe teritoriul R. Moldova, Ucrainei și Rusiei. Dosarul a fost trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond. Potrivit procuraturii, membrii grupului aveau roluri bine divizate și foloseau aplicații electronice de comunicare secretizată. Coordonatorul primea banii prin terminale de plată electronică disponibile public și ascundea drogurile de asemenea în locuri publice, după care le comunica clienților electronic locația acestora. Procurorii au efectuat percheziții în 10 locații și au ridicat 700 grame de droguri. În prezent, unii membri ai grupului criminal riscă închisoarea de pînă la 15 ani.

 

Transportatorii anunță că vor protesta împotriva Ministerului Economiei

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto anunță un marș de protest pentru joi, 12 septembrie, față de modul în care Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) examinează solicitarea de ajustare a tarifului la transportul de călători. „Temei pentru declanșarea marșului a servit informația parvenită pe parcursul a ultimelor două zile din care rezultă că cel puțin trei promisiuni ale MEI făcute în cadrul întîlnirilor cu transportatorii sînt false”, se spune într-un comunicat al APOTA.