REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 octombrie 2019)

Lotul olimpic al R. Moldova a primit invitaţia oficială de a participa la Jocurile Olimpice din Japonia

Surse din cadrul Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS) au comunicat că, în ajun, la Chişinău a venit o delegaţie din Japonia pentru a semna un acord de colaborare în acest sens. Astfel, sportivii moldoveni vor putea merge în Japonia cu o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice pentru a participa la stagii de pregătire în oraşele Tsuruoka şi Nishikawa.

 

La Bratislava se reiau negocierile în formatul 5+2 privind regiunea transnistreană

Miercuri, 9 octombrie, la Bratislava, capitala Slovaciei, învcepe o nouă rundă de negocieri, de două zile, în formatul 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Noile discuții sub egida OSCE au loc în vreme ce în Ucraina sînt controverse aprinse pe tema unui efort de rezolvare a unui conflict destul de asemănător cu cel transnistrean, doar că mult mai nou, din Donbass. Participanții vor discuta mai despre progresele înregistrate în implementarea măsurilor de sporire a încrederii convenite în cadrul așa-numitului pachet de măsuri Berlin-plus.

 

Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Telenești

Şaptesprezece persoane au ajuns la spital, unele în stare gravă, după ce microbuzul cu care se deplasau s-a izibit frontal cu o mașină de teren. Accidentul a avut loc în dimineața zilei de miercuri, 9 octombrie, în jurul orei 07:20, în apropiere de localitatea Cucioaia Nouă, din raionul Telenești. Mariana Bețivu, ofițerul de presă al IGP, a declarat că impactul a avut loc între un microbuz de marca Mercedes și o mașină de teren de marca Mercedes ML pe traseul M-5.

 

Curtea de Apel a casat hotărîrea prin care au fost anulate rezultatele alegerilor locale din 2018

Curtea de Apel Chișinău a pronunțat în seara zilei de marţi, 8 octombrie, o nouă hotărîre prin care au fost confirmate rezultatele alegerilor locale din 2018, în urma cărora Andrei Năstase a fost ales primar al municipiului Chișinău. În acelaşi timp, membrii Comisiei Electorale Centrale anunţă că decizia Curții de Apel nu va avea niciun impact asupra alegerilor locale generale, care se vor desfășura pe 20 octombrie. Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a comunicat că Năstase poate exercita funcția de primar general pînă la validarea mandatului noului primar, care va fi ales în urma scrutinului din 20 octombrie.

 

Guvernul nu cedează presiunilor transportatorilor

Guvernul dezaprobă decizia transportatorilor de a suspenda astăzi sute de rute interurbane, blocînd astfel circulația cetățenilor. Aceștia organizează astăzi o grevă, fiind nemulțumiți de faptul că Ministerul Economiei refuză să majoreze tarifele pentru călătorii. „Pasagerilor trebuie să li se asigure condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri. Doar după îndeplinirea acestor condiționalități, putem vorbi despre solicitarea transportatorilor de ajustare a tarifelor”, susțin reprezentanții Guvernului într-un comunicat de presă.

 

Un şofer din Cahul a fost condamnat la patru ani de închisoare după ce a tamponat mortal un pieton

Un şofer din Cahul a fost condamnat la patru ani de închisoare după ce s-a urcat la volan fără permis şi a tamponat mortal un pieton. Potrivit datelor Procuraturii Generale, bărbatul a urcat la volan chiar dacă avea interdicția judecătorească de a conduce mijloace de transport timp de doi ani, după ce a comis un accident rutier. Curtea Supremă de Justiție l-a condamnat pe șofer definitiv la ispășirea pedepsei cu închisoarea, pentru un termen de patru ani, în penitenciar.

 

România și R. Moldova au semnat la Chișinău o Foaie comună de parcurs

România și R. Moldova au semnat miercuri, 9 octombrie, la Chișinău o Foaie comună de parcurs, care prevede cooperarea în domenii precum interconectarea energetică, infrastructura de transport, securitate, afaceri interne, finanțe, agricultură, justiție, educație etc. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, și Ramona Mănescu, omologul său de la București, care întreprinde o vizită oficială astăzi în R. Moldova.

 

Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu ambasadorul Lituaniei

Președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi, a avut, miercuri, 9 octombrie, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Lituania în R. Moldova, Kęstutis Kudzmanas. Discuțiile au vizat stadiul actual și perspectivele cooperării moldo-lituaniene, inclusiv oportunitățile de intensificare în continuare a colaborării interparlamentare, comercial-economice și a contactelor interumane. Interlocutorii au discutat, de asemenea, detalii privind desfășurarea, în luna decembrie, a reuniunii speakerilor din țările grupului ”Nord-Baltic 8”.

 

FMI apreciază acțiunile ferme ale autorităților de la Chișinău

Șeful misiunii FMI Ruben Atoyan, care s-a aflat la Chișinău în zilele de 2-8 octombrie, a declarat la încheierea misiunii că apreciază „acțiunile ferme ale autorităților moldovene de readucere a programului susținut de FMI pe făgașul normalității și avansarea reformelor”. „ Discuțiile privind măsurile și reformele menite să contribuie la realizarea pachetului de politici bugetar-fiscale pentru anul 2020 vor continua în perioada ce urmează, inclusiv în timpul ședințelor anuale comune ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional, la Washington”, a declarat Ruben Atoyan.

 

Noi numiri în Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 9 octombrie, numirea Vioreliei Lazăr în funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor. De asemenea, Cristina Tîșcu a fost numită în funcția de șef al Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu, Vitalie Nogai a fost numit în funcția de șef al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu, la Căușeni Guvernul va fi reprezentat din 9 octombrie de Mihail Țurcan, de Piotr Manol la Comrat, iar șef al Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu a fost aprobat Oleg Maler.

 

Cele mai bune practici ale UE în materie de navigabilitate vor fi transpuse în R. Moldova

Guvernul a aprobat miercuri, 9 octombrie, Regulamentul privind stabilirea cerințelor și procedurilor administrative de certificare pentru navigabilitate și mediu a aeronavelor și a produselor, pieselor și echipamentelor aferente, precum și certificarea organizațiilor de proiectare și producție. Proiectul reflectă stadiul actual al tehnicii și cele mai bune practici ale Uniunii Europene în materie de navigabilitate și a fost elaborat în contextul implementării Acordului privind spațiul aerian comun dintre R. Moldova și Uniunea Europeană.