REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 iulie 2020)

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea a patru legi

Premierul Ion Chicu a prezentat joi în Legislativ pachetul de patru legi asupra căruia Cabinetul de miniștri și-a asumat răspunderea. Deputații din opoziție au la dispoziție 72 de ore pentru a iniția o moțiune de cenzură împotriva actualului Executiv. După trei tentative eșuate de a se întruni, în sala plenului au venit 51 de deputați. La ședință a fost prezent și deputatul PSRM, Ștefan Gațcan, care anterior a anunțat că renunță la mandat. De la tribuna Legislativului, premierul Ion Chicu a precizat că proiectele asupra cărora Guvernul și-a asumat răspunderea vizează circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, inclusiv pensionari si beneficiari de alocații sociale, angajați ai sistemului medical, zeci de mii de agricultori, mii de antreprenori mici, sute de familii de polițiști și militari, zeci de urmași ai medicilor răpuși de COVID-19.

 

Șeful statului a făcut un apel către opoziția parlamentară

Președintele țării, Igor Dodon, a venit în dimineața zilei de joi, 9 iulie, înainte de începutul ședinței legislativului, cu un apel către opoziția parlamentară în care i-a îndemnat să asigure deblocarea activității Parlamentului pentru ca premierul, Ion Chicu, să prezinte deciziile asupra cărora Guvernul și-a asumat răspunderea. Șeful statului a specificat că, împreună cu colegii din Guvern și din Coaliția de guvernare, va veni cu soluții și decizii care să deblocheze situația. “Aveți ultima șansă astăzi, iar dacă aveți și alte propuneri realiste și constructive legate de cum pot fi ajutați cetățenii, sîntem gata să le ascultăm, să le discutăm, dar înainte de toate demonstrați că lucrați pentru popor, mergeți la Parlament azi și asigurați cvorumul”.

 

Deputatul Ștefan Gațcan și-a retras cererea de demisie

Ștefan Gațcan și-a retras cererea de renunțare la mandatul de deputat, depusă la începutul lunii curente. Anunțul a fost făcut în plenul Legislativului de către Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice numiri și imunități. Potrivit sursei citate, proiectul de hotărîre cu privire la demisia lui Gațcan a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței plenare, după ce la comisie a parvenit informația că deputatul Gațcan își retrage cererea. Într-o postare pe pagina sa oficială, Ștefan Gațcan susține că prezența sa în Parlament este necesară pentru ca să fie evitate situațiile de instabilitate și blocaj. Socialistul Ștefan Gațcan a anunțat la începutul lunii curente că părăsește fracțiunea PSRM și se alătură grupului Pro Moldova. Ulterior, acesta depus o cerere de renunțare la mandat.

 

32 de pacienți infectați cu COVID-19 sînt conectați la aparate de respirație asistată

32 de pacienți infectați cu COVID-19 sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar alți 376 sînt internați în stare gravă. Pînă la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 18 471 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pînă la ziua de azi, au fost confirmate 2578 de cazuri de infectare în rîndul angajaților sistemului de sănătate. Totodată, MSMPS a anunțat că în ultimele ore a fost înregistrat un deces nou, cauzat de COVID-19. Virusul a răpit viața unui bărbat de 70 ani din Hînceşti.

 

Restricții de circulație pentru transportul de mare tonaj pe drumurile naționale

În zilele în care se prognozează o temperatură a aerului ce depășește 30 de grade Celsius, pe drumurile naționale cu îmbrăcăminte rutieră din beton asfaltic se interzice circulația mijloacelor de transport de mare tonaj. Prevederea se referă la vehiculele cu greutatea totală de peste 20 tone şi este valabilă între orele 10.00 – 20.00. Restricțiile instituite nu se referă la vehiculele care efectuează transportul de pasageri, unitățile care transportă animale vii și produse perisabile de origine animală și vegetală, care participă la intervenții în caz de forță majoră, cele dotate cu echipamente de prim ajutor sau antrenate la prevenirea, lichidarea situațiilor excepționale, vehiculelor antrenate la reabilitarea drumurilor în limitele șantierelor de construcție.

 

Cererile de înregistrare a statutului de șomer pot fi depuse online

Cererile de înregistrare a statutului de șomer și actele de însoțire ale acestora pot fi depuse online. Decizia a fost luată de Guvern. Modificările propuse permit depunerea cererilor în regim online și elimină necesitatea prezentării documentelor de către solicitanți, dacă aceștia figurează în registrele electronice ale altor instituții (Serviciul Fiscal de Stat, Agenția Servicii Publice, etc). Ca rezultat, va fi posibilă evidența șomerilor în sistemul informațional. De asemenea, se propune digitalizarea și automatizarea acordării ajutorului de șomaj.

 

Venitul lunar minim garantat va fi indexat la 1 aprilie și la 1 octombrie

Guvernul a aprobat o hotărîre ce prevede indexarea de 2 ori pe an a venitului lunar minim garantat - la 1 aprilie și la 1 octombrie, precum şi majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat calculat pentru fiecare copil, de la 50% la 75%. Potrivit documentului, coeficientul de indexare stabilit la 1 aprilie constituie rata inflației înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Indexarea de 2 ori pe an a venitului minim garantat intră în vigoare la data de 1 aprilie 2021.

 

ANSA a început vaccinarea vulpilor împotriva rabiei

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) derulează în premieră pentru Republica Moldova, campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Potrivit sursei citate, campania de vaccinare este cofinanțată de Uniunea Europeană și sprijinită de România. Astfel, vor fi distribuite momeli vaccinale pe cale aeriană, dar și manual de către colaboratorii ANSA. Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Mărculești. Momelile sînt aruncate din avion, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 momeli/km2, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, lacurilor, rîurilor și a drumurilor naționale.

 

Circa 60 mln de lei vor fi alocaţi pentru îmbunătățirea nivelului de trai și muncă în sate

Peste 58 de milioane de lei vor fi oferiți din bugetul statului, prin Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în localitățile rurale. Banii vor fi alocaţi pentru realizarea a 69 de proiecte de îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii economice, diversificarea economiei și dezvoltarea localităților rurale. Cererile de solicitare a subvențiilor în avans, pentru dezvoltarea proiectelor în localitățile rurale, au fost selectate în urma unui apel de propuneri de proiecte, desfășurat în perioada 17 februarie - 20 mai 2020.

 

Un copil de trei ani a decedat după ce ar fi incendiat mașina tatălui său

Un copil de trei ani din satul Mînzaci, Orhei a decedat la spital după ce ar fi incendiat mașina tatălui său și a rămas blocat în interiorul acesteia. Potrivit poliției locale, copilul ar fi intrat în automobilul tatălui său și s-a jucat cu chibriturile. Automobilul s-a aprins, iar copilul a rămas blocat în interior. Mama copilului a văzut că din mașină ieșea fum și l-a scos, însă din nefericire flăcările au afectat 75-80% din suprafața corpului micuțului. Copilul s-a stins la spital.

 

Balustrada unui balcon din capitală s-a prăbușit

Balustrada unui balcon de la etajul 8 al unui bloc de locuit din capitală s-a prăbușit și risca să cadă în gol. La fața locului au interveni două echipaje de salvatori și pompieri. Angajații IGSU au reușit să demoleze și să înlăture balustrada căzută la etajul 7, pentru a nu crea prejudicii și a evita riscurile pentru oameni. În urma incidentului nici o persoană nu a avut de suferit. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite. Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 situații de risc.

 

Omor în capitală: un suspect a fost reținut

Un bărbat în vîrstă de 60 de ani, originar din capitală, a fost reținut de oamenii legii fiind suspectat de comiterea unui omor. Polițiștii au fost alertați în seara zilei de 6 iulie , despre faptul că în curtea blocului de locuit din sectorul Botanica a fost un conflict între vecini. Victima, un bărbat în vîrstă de 33 de ani și bănuitul de 60 de ani, au ieșit în curtea blocului și ultimul, avînd asupra sa un cuțit, a aplicat mai multe lovituri pe suprafața corpului victimei, care a decedat pînă la sosirea ambulanței. Bănuitul a fost plasat în arest pentru 30 de zile și riscă închisoare de la 10 la 15 ani.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59