REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 iulie 2019)

Chișinăul are un nou primar general interimar

Secretarul interimar al Consiliului municipal Chișinău (CMC), Adrian Talmaci, va asigura atribuțiile de Primar general interimar al capitalei. Decizia a fost anunțată de Primăria Chișinău după ce săptămîna trecută Ruslan Codreanu, care asigura interimatul funcției de primar, a fost demis printr-o decizie a CMC. În aceeași zi, a fost eliberat din funcția de viceprimar al capitalei și Nistor Grozavu.

 

Negocierile în formatul 5+2 vor fi reluate în toamna acestui an

Negocierile în formatul 5+2 vor fi reluate în toamna acestui an. Despre aceasta a anunțat șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch la întrevederea cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi. Totodată, oficialul a reiterat susținerea OSCE în acordarea asistenţei şi expertizei necesare pentru aspectele legate de drepturile omului, problema transnistreană, implementarea Strategiei de consolidare a relaţiilor interetnice în Republica Moldova și cooperarea dintre Parlament şi Adunarea Populară a UTA Găgăuzia.

 

Cea de-a doua ediție a Forumului economic moldo-rus va fi organizat în toamna acestui an

Cea de-a doua ediție a Forumului economic moldo-rus va avea loc în perioada 20-21 septembrie curent. Subiectul a fost discutat de Președintele Igor Dodon și Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Oficialii au discutat mai multe chestiuni ce țin de relațiile bilaterale, constatînd lansarea cu succes a unei noi etape în dezvoltarea acestora după crearea majorității parlamentare și a Guvernului RM, precum și după reluarea activității Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică. Șeful statului a exprimat recunoștință partenerilor ruși pentru prelungirea, după 1 iulie, a exporturilor fără taxe pentru unele categorii de mărfuri moldovenești pe piața rusă.

 

Doi șefi de direcției din cadrul Primăriei Chișinău au depus cereri de demisie

Șeful Direcției Finanțe a Primăriei Chișinău, Olga Ursu și șeful interimar al Direcției transport public şi căi de comunicaţie, Octavian Lungu au depus cereri de demisie. Cei doi au plecat din funcții din proprie inițiativă. Olga Ursu a devenit șef al Direcției Finanțe în luna aprilie 2018, în urma unui concurs. Octavian Lungu este șef interimar al Direcției transport din luna martie curent.

 

Ședința CMC a fost amînată

Ședința Consiliului municipal Chișinău, începută pe 4 iulie și care urma să continue astăzi, a fost amînată în lipsă de cvorum. După jumătate de oră de așteptare, niciun consilier nu s-a prezent în sală. Biroului permanent al CMC urmează să se întrunească pentru a decide cînd va continua ședința CMC.

 

Raionul Ungheni are un nou preşedinte

Consiliul raional Ungheni l-a ales în şedinţa extraordinară de marţi, 9 iulie, pe consilierul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Alexandru Ciuvaga, în funcţia de preşedinte al raionului. Fostul şef al raionului Ungheni, Ludmila Guzun, preşedintele organizației teritoriale al Partidului Democrat, fiind aleasă deputat în parlament, și-a depus mandatul pe 5 aprilie curent. Pînă în prezent, interimatul funcţiei a fost asigurat de vicepreședintele raionului Iulia Pancu, și ea membru al PDM.

 

Ministrul Economiei a denunțat scheme de corupție

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan a denunțat scheme de corupție în cadrul unor instituții ale statului. Potrivit lui Brînzan, „o mînă de oameni au adus schemele din ani 90 în structurile statului și au transformat o țară întreagă în propria afacere, astfel încît banii cetățenilor ajungeau nu în bugetul de stat, dar în buzunarul unui grup criminal organizat”. În acest context, Ministerul Economiei și Infrastructurii pregătește un pachet de acte legislative menit să asigure demonopolizare și transparență în domeniul economic.

 

Mai mulţi magistraţi au fost înaintaţi de CSM la şefia unor judecătorii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit marţi, 9 iulie, în şedinţă pentru a demite mai mulţi magistraţi şi pentru a înainta candidaţi la şefia unor instanţe. Pe ordinea de zi a şedinței au figurat 17 subiecte, dintre care zece au vizat concursurile pentru ocuparea funcţiilor vacante de judecători, preşedinţi şi vicepreşedinţi de instanţe. Viorel Puşcaş şi Oxana Mironov au fost numiţi judecători la Curtea de Apel Bălţi. CSM va propune spre aprobare şefului statului candidaturile Angelei Braga și a lui Marcel Jugănari, a Elena Cojocari, a Ruxandei Pulbere şi a Inei Dudca pentru funcţia de judecători în cadrul Curţii de Apel Chişinău.

 

MADRM și ANSA vor facilita comunicarea cu agenții economici prin organizarea ședințelor comune

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vor organiza lunar ședințe comune pentru a identifica principalele probleme cu care se confruntă agenții economici din sectorul agricol și împreună vor identifica soluții pentru o cooperare eficientă în asigurarea siguranței alimentelor în țară. Decizia a fost luată la întîlnirea reprezentanților ANSA cu ministrul Georgeta Mincu. Discuțiile s-au axat pe modul de colaborare și cooperare interinstituțională pe domeniile prioritare: armonizarea legislației naționale din domeniu la acquis-ul comunitar, importanţa consolidării capacităţilor instituțiilor competente în domeniul siguranței alimentelor, al sănătății animalelor, de supraveghere fitosanitară, protejarea siguranței alimentare la nivel național, precum și dezvoltarea infrastructurii de calitate pentru sporirea exportului de produse moldovenești pe piața UE și cele tradiționale.