REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 iulie 2018)

Aproape 64% dintre candidați au promovat examenul de BAC

Aproape 64% dintre candidați au promovat sesiunea de bază a examenului de Bacalaureat 2018, cu 4% mai mult față de anul precedent. Rezultatele au fost prezentate luni, 9 iulie, de către directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Anatol Topală. El a specificat că în urma examinării contestațiilor rata de promovare a examenelor a crescut cu 1,33%. „În total, au fost depuse peste 11 500 de contestații, ceea ce constituie 17,6% din lucrări. Cele mai multe contestații au fost depuse la limba și literatura română - peste 2600, istorie – 2033, limba engleză - 1630, geografie – 1495, matematică - 1360. În urma examinărilor, au fost majorate peste 3000 de note – 26% din notele contestate. Totodată, numărul contestațiilor a fost mai mic decît în anii precedenți”, a spus Topală. Potrivit sursei citate, în total examenul de BAC a fost promovat de către peste 11 600 de elevi.

 

MAEIE a organizat o reuniune a ambasadorilor R. Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează, în perioada 9-11 iulie 2018, la Chișinău, reuniunea ambasadorilor R. Moldova. Evenimentul are drept scop examinarea chestiunilor legate de activitatea misiunilor diplomatice şi sporirii eficienţei acestora, realizării politicii externe și stabilirii unor noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt și mediu. În cadrul reuniunii vor fi examinate chestiuni legate de evoluţia situaţiei internaţionale din ultima perioadă, în particular sfidările şi ameninţările la adresa securităţii internaţionale. O prioritate la ordinea zilei o constituie şi problemele cu care se confruntă diaspora, modalităţile de a oferi protecţie socială cetăţenilor moldoveni aflaţi temporar la muncă peste hotare.

 

Președintele R. Moldova Igor Dodon efectuează o vizită de lucru în Turcia

Preşedintele Igor Dodon efectuează luni, 9 iulie, o vizită în Turcia, unde va participa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan. „Cu Republica Turcia ne leagă relaţii de prietenie foarte bune. Mai mult de două decenii, Guvernul Turciei, prin intermediul Agenţiei TIKA, acordă Republicii Moldova ajutor esenţial în mai multe domenii. Sînt realizate sute de proiecte sociale în mai multe regiuni ale ţării şi în primul rînd, în UTA Găgăuzia”, menţionează şeful statului într-un mesaj. În a doua jumătate a lunii august este preconizată ceremonia solemnă de deschidere oficială a sediului Preşedinţiei R. Moldova , reparat cu suportul Turciei, eveniment la care se aşteaptă participarea lui Recep Tayyıp Erdoğan.

 

Tîrgul Universităţilor din România a fost organizat la Bălţi şi Cahul

Peste 20 de Universităţi din România şi-au expus oferta educaţională pentru studenţii basarabeni. Tîrgul Universităţilor a fost inaugurat la Bălţi şi Cahul. Absolvenţii din R. Moldova, care îşi doresc să-şi continue studiile în România, au primit răspunsuri la întrebările care îi frămîntă. Pe lîngă burse şi cazare, universităţile mai oferă şi posibilitatea unui schimb de experienţă cu instituţii din Uniunea Europeană. Tinerii prezenţi la tîrg spun că optează petru o facultate în România pentru că aceasta le deschide mai multe oportunităţi de viitor. Tîrgul Universităţilor din România a ajuns la cea de-a şaptea ediţie şi este organizat de Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România.

 

Vama a încasat peste 400 mln lei timp de o săptămînă

Veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit, în perioada 2-8 iulie, 402,8 milioane lei, fiind perfectate per total 9.974 declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămînii trecute, au fost relevate 389 de încălcări ale legislației vamale, care sînt cercetate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal. Totodată, în perioada respectivă au fost întocmite 39 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 139.148 lei. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 103.713 traversări.

 

Calculatoarele a peste 3600 de utilizatori au fost virusate de către un hacker moldovean

Peste 3600 de cetățeni moldoveni și din străinătate au avut de suferit după ce un hacker moldovean le-ar fi virusat calculatoarele. Sistemele erau infectate prin distribuirea programelor nelicenţiate prin intermediul platformelor de tip „torrent”. Moldoveanul acționa împreună cu alte persoane, care încă nu au fost stabilite. La moment acesta are statut de învinuit, fiind cercetat penal, iar suporturile electronice ridicate sînt supuse unei analize informaţionale. Operațiunea de identificare a cetățeanului moldovean a fost realizată de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu ofiţerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii și ai Serviciului de Informaţii şi Securitate.

 

În preajma a peste 100 de grădiniţe va fi reabilitat iluminatul stradal

În preajma a 136 de grădiniţe, şcoli şi licee din Capitală va fi reabilitat iluminatul stradal. Anunţul a fost făcut luni, 9 iulie, pe pagina Primăriei municipiului Chişinău de pe o rețea de socializare. În mesaj se spune că toate lucrările vor fi efectuate pînă la sfîrşitul verii. Cele mai multe instituţii de învăţămînt se află în sectorul Rîşcani şi Centru. La Botanica iluminatul va apărea în preajma a 22 de şcoli şi grădiniţe, iar la Buiucani - 23. În sectorul Ciocana 19 instituţii de învăţămînt vor avea mai multă lumină.