REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 ianuarie 2018)

R. Moldova a degradat la capitolul libertății de expresie

Organizația internațională „Reporteri fără Frontiere” a difuzat raportul annual, în care se afirmă că R. Moldova a pierdut în anul 2017 patru poziții în clasamentul mondial al libertății presei, față de 2016.

Potrivit documentului, R. Moldova s-a situat pe locul 80 din 180 de țări. Autorii clasamentului scriu că mass-media din R. Moldova este diversificată, dar extrem de polarizată, asemeni situației din țară caracterizată prin instabilitate cronică și influența excesivă a oligarhilor.

Autorii raportului mai menționează că influența presei ruse în R. Moldova ar putea fi redusă după ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat modificări la Codul Audiovizualului.

 

De sărbători autoritățile transnistrene au intensificat măsurile de securitate

Pentru a asigura ordinea publică de sărbători, autoritățile transnistrene au instaurat un regim fortificat de patrulare, ceea ce a condus la diminuarea numărului de crime și infracțiuni.

Astfel, potrivit miliției transnistrene, pe parcursul săptămînii trecute în raioanele din stînga Nistrului au fost comise doar două jafuri. În ambele cazuri persoanele bănuite au fost reținute. În aceiași perioadă au mai fost săvîrșite 26 de furturi, din care nouă cazuri au fost descoperite. A mai fost documentat un caz de comercializare a drogurilor și reținute patru persoane aflate în căutare.

Sursa citată mai comunică că în perioada de referință au fost înregistrate 29 de accidente rutiere, în care o persoană și-a pierdut viața și șapte au fost traumatizate.

 

În capitală peste 30 de troleibuze și-au reluat activitatea

Peste 30 de troleibuze și 10 autobuze și-au reluat activitatea, marți, 9 ianuarie, în capitală după sărbătorile de iarnă.

Directorul Regiei Transport Electric (RTEC), Gheorghe Morgoci, a anunțat că în Chișinău circulă 302 troleibuze. El a mai spus că „de Revelion și de Crăciunul de rit vechi, numărul pasagerilor a fost mai mare cu 10% decît anul trecut”.

Directorul interimar al întreprinderii municipale „Parcul urban de autobuze", Iacob Capcelea, a afirmat că, începînd din 9 ianuarie pe străzile din Chișinău vor circula 102 autobuze.

În capitală sînt 23 de rute de troleibuz și circa 30 de rute de autobuz.

 

Vama a anunțat rezultatele activității pe săptămîna trecută

În perioada 01-07 ianuarie 2018, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 267,8 mln lei, fiind perfectate per total 4 695 de declarații vamale, a anunțat serviciul de presă al vamei.

La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămînii trecute, au fost relevate 29 de tentative de încălcare a legislației vamale, care sînt cercetate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și întreprinderii măsurilor legale ce se impun. În perioada vizată au mai fost întocmite nouă procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 47 096 lei.

În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 67 665 de traversări. În continuare, cele mai mari valori de trafic sînt consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămîn Leușeni și Sculeni, cu 16 406 și respectiv 9 651 traversări.

 

Trei funcționari publici au fost reținuți pentru escrocherie

Trei funcționari publici au fost reținuți marți, 9 ianuarie, pentru escrocherie în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Acțiunile au avut loc în urma unor percheziții efectuate într-un dosar de escrocherie în proporții deosebit de mari, depășire a atribuțiilor de serviciu și folosire a actelor false.

Adjunctul procurorului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc a anunțat că infracțiunea a avut loc în perioada septembrie – decembrie 2017.

Potrivit procurorului, șeful Direcției patrimoniu și management intern din cadrul ANSA, în complicitate cu directorul IP „Centrul Republican Diagnostică Veterinară”, precum și factorii de decizie ai unor agenți economici, au creat un mecanism de trucare a procedurii de procurare a vaccinului antirabic oral pentru animale carnivore din fauna sălbatică. Astfel, suspecții ar fi falsificat documente prezentate la licitație, cu scopul de a sustrage aproape 1,5 mln lei din bugetul ANSA. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă de la opt la 15 ani de închisoare.

 

Angajați ai Institutului Mamei și Copilului demiși după ce o tînără a avortat în veceul instituției

Șeful Secției ginecologie de la Institutul Mamei și Copilului (IMC), moașa principală și sora medicală au fost demiși din funcții. Ei s-au aflat de gardă în timpul în care o tînără a avortat, în decembrie 2017, în veceul instituției.

Medicul de gardă din acea zi și directorul Centrului Perinatal din cadrul aceleiași instituții au fost sancționați cu mustrare aspră, după o anchetă internă a Institutului Mamie și Copilului în acest caz.

Totodată, directorul IMC, Sergiu Gladun, a fost avertizat, iar directorul medical al instituției a fost sancționat cu mustrare aspră de către conducerea Ministerului sănătății.

 

Procuratura a finalizat ancheta în cazul Braguța

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală în privinţa a 13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău. Aceștia sînt acuzaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa tînărului Andrei Braguța, care a decedat în Penitenciarul nr. 13 la cîteva zile după ce a fost reținut.

După ce fusese maltratat de cei patru deţinuți, a doua zi, Andrei Braguța a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămînă (17-23 august 2017), a fost deţinut în condiţii inumane.

Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de experiză medico-legală, a condus la survenirea decesului respectivului deţinut, se mai arată în comunicatul Procuraturii Generale.

 

Combustibilul iarăși s-a scumpit

Șoferii moldoveni vor achita cu 60-70 de bani mai mult pentru benzină și motorină. Noile prețuri au fost publicate marți, 9 ianuarie, de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Prețurile vor fi valabile pentru următoarele două săptămîni.

Astfel, pentru perioada 10-23 ianuarie 2018, prețul maxim de vînzare cu amănuntul a benzinei Premium-95 este stabilit la 18,22 lei pe litru, iar al motorinei – de 16,32 lei per litru.

În acest mod, benzina va crește în preț cu o medie de 68 de bani pe litru sau cu 3,9%, iar motorina va crește cu o medie de 60 de bani sau de 3,8% pe litru.