REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 august 2018)

Inspectorii de patrulare vor intensifica acțiunile de prevenire a accidentelor rutiere

Angajații Inspectoratului Național de Patrulare (INP) vor întreprinde mai multe acțiuni pentru a preveni accidentele rutiere în luna august, în contextul traficului sporit datorat vacanțelor. Astfel, vor fi create mai multe filtre de control, vor fi instituite echipe mixte de verificare și va fi desfășurată campania „Nopți albe”.

 

Familiile defavorizate din capitală vor primi ajutor pentru pregătirea elevilor către noul an de studii

Familiile defavorizate din capitală, care educă copii de vîrstă școlară, vor beneficia de un ajutor material unic în sumă de 700 de lei, pentru pregătirea elevilor către noul an de studii 2018 - 2019. Beneficiari de ajutor material unic pot fi familiile fără venituri sau cu venituri mici, conform minimului de existență. Cererile pentru ajutor material se depun la instituțiile de învățămînt. Dosarele depuse vor fi aprobate pînă la data de 20 august 2018. De ajutor material vor beneficia circa 8 mii de persoane.

 

Igor Dodon a semnat refuzul de promulgare a legii cu privire la transmiterea terenului fostului Stadion Republican

Șeful statului, Igor Dodon, a semnat pe 9 august refuzul de promulgare a legii cu privire la transmiterea terenului fostului Stadion Republican, pentru construcția ulterioară a noului sediu al Ambasadei SUA. „La fel ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, consider că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării”, a specificat președintele. Pe de altă parte, Dodon a anunțat că va promulga pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală și amnistia de capital.

 

R. Moldova și Turcia sînt interesate în extinderea relațiilor bilaterale

Guvernul Republicii Moldova apreciază stadiul avansat al relațiilor moldo-turce și este interesat în aprofundarea acestora prin extinderea cooperării bilaterale în diverse domenii. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu noul ambasador al Republicii Turcia în Republica Moldova, Gürol Sökmensüer.

 

ANSA a anulat restricțiile în focarul de pestă porcină din Anenii Noi

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a anunțat despre ridicarea restricțiilor aplicate în zona de protecție și supraveghere în focarul de Pestă porcină africană din satul Mereni, Anenii Noi. În prezent, mai rămîn active focarele din raioanele Cahul, satul Giurgiulești și orașul Vulcănești. ANSA a îndemnat cetățenii Republicii Moldova, deținători de porcine, să notifice autorităților locale competente, despre apariția oricărui caz de îmbolnavire sau deces a porcinelor deținute.

 

Circa 200 de acte legislative au fost adoptate în sesiunea de primăvară a Parlamentului

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 197 de acte legislative în sesiunea de primăvară 2018. Documentele adoptate includ 153 de legi și 44 de hotărîri. Pe parcursul sesiunii, șeful statului nu a promulgat 8 legi. 7 dintre ele au fost reexaminate de Parlament și adoptate cu menținerea votului. Sesiunea de primăvară a Parlamentului a avut loc în perioada 8 februarie – 27 iulie 2018.

 

Federaţia Rusă va avea un nou Ambasador în țara noastră

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a primit scrisorile de acreditare din partea Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotențiar al Federaţiei Ruse în țara noastră, Oleg Vasneţov. Dodon a menționat că, pentru perioada imediat următoare, se aşteaptă o agendă de lucru bilaterală consistentă care include vizita în Moldova a unei delegaţii oficiale a Rusiei, condusă de vice-preşedintele Dumei de Stat pentru a participa la Congresul Mondial al Familiei, din 14-16 septembrie; Forumul Economic de la Chişinău, preconizat pentru 20-22 septembrie; vizita Patriarhului Kiril în Moldova; vizita sa oficială în Federaţia Rusă, planificată pentru luna octombrie.

 

BNM a suspendat licența unui prestator de servicii de plată nebancar

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis suspendarea licenței pentru desfășurarea activității de prestare a serviciilor de plată și emitere a monedei electronice unui prestator de servicii de plată nebancar, pe un termen de șase luni. Decizia a fost luată ca rezultat al controlului tematic pe teren asupra activității emitentului de monedă electronică, efectuat la prestator, ținînd cont de gravitatea încălcărilor comise și de caracterul repetat al acestora

 

Tronsonul de drum Ciocîlteni-Clișova va fi reabilitat

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat astăzi la ședința Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), în cadrul căreia s-a decis majorarea, cu 7 milioane de lei, a mijloacelor financiare alocate pentru proiectul de reabilitare a infrastructurii rutiere de acces în Regiunea Centru. Banii vor fi utilizați pentru asfaltarea drumului L-326 M2 Clișova – Suhuluceni – Leușeni – Verejeni, pînă la sfîrșitul anului 2018.