REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 aprilie 2020)

Satul Talmaza din Ștefan Vodă a intrat în carantină

Satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă a intrat de joi, 9 aprilie, în carantină. Intrările și ieșirile din localitate vor fi supravegheate de militari și unități de tehnică militară, care vor asigura respectarea restricțiilor impuse și ordinea publică. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Alexandru Pînzari.

 

Pe 11-12 aprilie, circulaţia transportului de pasageri în Chişinău şi Bălţi va fi sistată

În zilele de sîmbătă şi duminică, 11-12 aprilie, circulația transportului public din municipiile Chișinău și Bălți va fi sistată. O decizie în acest a fost luată de Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale. De asemenea, Comisia a prelungit termenul de sistare a activității taxatorilor în transportul public pînă la 24 aprilie 2020. Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că cheltuielile pentru transportarea gratuită a pasagerilor din Chişinău şi Bălți vor fi suportate de întreprinderile municipale de profil.

 

CSE a decis crearea unui Centru de coordonare a asistenței externe pentru Moldova

Comisia Situații Excepționale a decis crearea unui centru de coordonare a asistenței externe oferite Republicii Moldova în contextul pandemiei Covid-19. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu. Pe intern, sub egida Cancelariei de Stat, se crează un centru de coordonare a asistenței externe. Avem nai multe propuneri de ajutor umanitar pentru RM, pentru a elimina consecințele acestei pandemii, dar și sute de adresări din partea autorităților publice locale, instituții și alte entități pentru un astfel de ajutor. Pentru a coordona această asistență și procesul de examinare a solicitărilor și comunicare cu potențialii parteneri, donatori se creează acest centru”, a anunțat premierul Ion Chicu.

 

Termenul de valabilitate al semnăturii electronice a fost extins

Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) a extins, pînă la doi ani, termenul de valabilitate al semnăturilor electronice pe care le eliberează. Pînă în prezent, CTIF elibera semnături electronice valabile doar un an. Potrivit directorului instituției, Vitalie Coceban, oportunitatea de a obține semnătura electronică pe un termen de doi ani este mai avantajoasă pentru solicitanți din punct de vedere al costurilor, precum și al necesității de reînnoire a acesteia. Deținătorii de semnături electronice urmează să le prelungească odată la doi ani și nu odată la un an, precum să făcea pînă în prezent.

 

Numărul deceselor provocate de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 28

Un bărbat de 79 ani din Orhei a murit răpus de COVID-19. Astfel, totalul deceselor înregistrate pe teritoriul țării a ajuns la 28. Potrivit Ministerului Sănătății, pacientul a fost transferat la 8 aprilie în stare gravă la Spitalul Clinic Republican și a decedat pe parcursul nopții. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 118 de noi cazuri de coronavirus, în total în Republica Moldova fiind confirmate pînă în prezent 1174 de cazuri.

 

Ombudsmanii propun eliberarea unor categorii de deținuți pe timp de pandemie

Avocații Poporului recomandă autorităților întreprinderea măsurilor de urgență pentru eliberarea din detenție a anumitor categorii de deținuți, inclusiv minori, prin aplicarea celor mai potrivite soluții, astfel încît să fie diminuat considerabil numărul persoanelor aflate în detenție. Într-un demers expediat pe numele președintelui Comisiei pentru Situații Excepționale și ministrului Justiției, Avocații Poporului atrag atenția asupra faptului că, în cazul răspîndirii epidemiei în închisori, situația nu va putea fi controlată în nici un mod. Secțiile medicale din penitenciare nu au posibilitate de a oferi condiții de îngrijire spitalicești și terapie intensivă, iar spitalul penitenciar nu dispune de capacitatea de a acorda asistența medicală necesară tuturor deținuților infectați, în cazul răspîndirii COVID-19.

 

Banca Mondială va acorda R. Moldova peste 57 mln de dolari pentru gestionarea impactului pandemiei

Banca Mondială finalizează un proiect de ajutor financiar de urgență în valoare de 57,4 milioane dolari SUA destinat Republicii Moldova pentru ca autoritățile să gestioneze și să diminueze impactul crizei economice provocată de pandemia de COVID-19. Banca Mondială a difuzat Prognoza economică pentru primăvara anului curent pentru Europa și Asia Centrală în care se arată că țările din această regiune se vor confrunta în 2020 cu o recesiune economică. În acest raport se arată că în anul curent, economia Republicii Moldova va fi în scădere, o revenire treptată începînd să apară doar în trimestrul trei al anului.

 

Prin Programul Prima Casă au fost procurate peste 4 230 locuințe

De la lansarea Programului de stat „Prima Casă” pînă în prezent au fost procurate 4 235 locuințe. Alte 18 cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,12 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,06 miliarde lei. Din cei 4 235 beneficiari, 2 975 sînt familii, iar 1 260 - tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,2 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 612 persoane beneficiază de compensații de la bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 1 574 – prin programul Prima Casă 3, iar 317 – prin programul Prima Casă 4.

 

Președintele țării a avut o întrevedere cu un grup de medici-savanți

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu un grup de medici-savanți din Moldova, cu experiență administrativă, cu care a discutat situația legată de pandemia cu coronavirus, precum și mai multe propuneri de prevenire și combatere a virusului de tip nou COVID-19. Igor Dodon a salutat intenția profesorilor din domeniul medical de a sprijini acțiunile autorităților de combatere și prevenire a răspîndirii virusului de tip nou. Șeful statului a menționat că majoritatea din propunerile lansate sînt în proces de examinare și implementare. Președintele Republicii Moldova a subliniat că, odată cu depășirea crizei cu care ne confruntăm, atitudinea față de sistemul medical din țară va fi schimbată în mod cardinal, iar dezvoltarea sistemului medical va deveni o prioritate pentru conducerea țării.

 

Vînzările de apartamente din primele trei luni ale anului au fost cu 60% mai mari decît în anii precedenți

În primul trimestru al anului 2020, vînzările/procurările de apartamente au fost de 7354, record absolut pentru perioada ianuarie-martie. Vînzările din primele trei luni ale anului curent au fost cu 60% mai mari decît în perioadele similare ale anilor precedenți. Economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, făcînd referire la datele Agenției Serviciilor Publice, constată că tranzacțiile pe piața imobiliară din Moldova cresc pentru al 14-lea trimestru consecutiv.