REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 aprilie 2019)

Condamnatul care a evadat din Penitenciarul nr.4-Cricova a fost găsit

Bărbatul, care a evadat ieri din pușcăria de la Cricova a fost reținut marți, 9 aprilie, la orele 11:00, în or. Chișinău, în perimetrul Pieței Docuceaev. El se îndrepta spre Gara Auto Sud. Evadatul a fost reținut de către angajații ANP în comun cu organele de poliție. Deținutul nu a opus rezistență fizică. Pentru fapta comisă el riscă să fie condamnat suplimentar cu închisoare de pînă la 3 ani.

 

Președintele Igor Dodon a anunțat organizarea marșului ”Regimentul nemuritor”

Președintele R. Molodva, Igor Dodon, a anunțat despre o ședință a comitetului național coordonator „Victoria”, în cadrul căreia, marți, 9 aprilie, s-a discutat cu privire la organizarea acțiunilor consacrate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă. Dodon a anunțat despre organizarea, la 13 aprilie, la Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”, a ceremoniei de reînhumare a osemintelor a 35 de soldați care au murit în luptele pentru eliberarea Moldovei de sub ocupația nazistă. Totodată, s-a discutat despre organizarea, pe 9 mai – la Chișinău, a Marșului „Regimentul Nemuritor”.

 

Ministerul Sănătăţii a lansat campania de donare a sîngelui

Ministerul Sănătăţii, Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui și Ministerul Apărării organizează în perioada 09 – 10 aprilie 2019, o campanie de donare voluntară de sînge la nivel național „O cale spre viață”. Mesajul evenimentului este de a îndemna forțele armate, cît și populația ţării să ofere sînge altruist, contribuind, astfel la «dăruirea de viaţă» printr-un act de spirit civic. Campania este o măsură a realizării Planului de acțiuni în cadrul Programului național de securitate transfuzională.

 

Ambasada R. Moldova la Madrid a organizat o expoziției de covoare moldovenești

Luni, 8 aprilie, la Madrid a fost inaugurată o expoziție de covoare tradiționale moldovenești din patrimoniul național "Imaginea lumii țesută în lînă". Expozitia a fost lansată de către Ambasadorul R. Moldova în regatul Spaniei, Violeta Agrici, în incinta Fabricii Regale de Tapiserie din Madrid.

 

Experţi NATO au vizitat Ministerul Apărării

Progresul implementării obiectivelor asumate de R. Moldova în cadrul Procesului de Revizuire şi Planificare a Parteneriatului (PARP) este evaluat de un grup de experţi NATO, care se află, în perioada 8-10 aprilie curent, la Ministerul Apărării. Potrivit şefului Direcţiei Politici de Apărare şi Planificare a Apărării, colonel Gheorghe Oarza, părţile vor discuta despre rezultatele şi acţiunile întreprinse pentru implementarea obiectivelor de parteneriat şi deficienţele identificate în procesul de realizare a acestora.

 

Livrarea căldurii în blocurile din capitală a fost sistată

De marți, 9 aprilie, locuitorii capitalei nu vor mai avea căldură în apartamente. Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu a dispus închiderea sezonului de termoficare 2018 – 2019 pentru consumatori fondului locativ. Decizia a fost luată după ce în ultimele trei zile temperatura aerului a depășit +10˚C. Consumatorii din municipiul Chișinău vor fi asigurați în continuare cu apă caldă menajeră.

 

PSRM o va înainta pe Zinaida Greceanîi la funcția de speaker

PSRM, partidul care a obținut cel mai mare număr de mandate în actualul parlament, consideră că funcția de speaker trebuie să-i revină anume Partidului Socialiștilor. "Pentru această funcție partidul o va înainta pe doamna Zinaida Greceanîi, președinte al Partidului Socialiștilor. Totodată, în cadrul următorului Guvern PSRM va insista să-i revină domeniile politicii externe și apărării ", se arată în declarația PSRM.

 

Șeful statului s-a întîlnit cu Ambasadorul Republicii Belarus

Președintele R. Moldova Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Belarusla Chișinău. Oficialii au discutat mai multe chestiuni privind agenda bilaterală, dar și situația politică din țară. Șeful statului a constatat că în urma dialogului stabilit cu autoritățile belaruse raporturile de colaborare dintre statele noastre înregistrează o ascensiune în toate domeniile de interes comun. Totodată, Igor Dodon a mulțumit pentru asistența tehnică acordată de partea belarusă și a subliniat că sîntem interesați de preluarea experienței în mai multe domenii.

 

Oamenii legii au ridicat droguri în valoare de 8 mln lei

Oamenii legii au reținut cinci membri ai unui grup criminal specializat în comercializarea drogurilor. În același caz, au fost depistate și ridicate droguri valoarea cărora se estimează la 8 mln lei. Persoanele reținute au între 24 și 26 ani și sînt originare din raionul Fălești. Dacă vinovăția suspecților va fi demonstrată, ei riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani.

 

BNM a prelungit termenul de înstrăinare a acțiunilor Energbank și Fincombank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis prelungirea cu trei luni a termenului de înstrăinare de către acționari a acțiunilor B.C. „ENERGBANK” S.A. și, respectiv, ale „Băncii de Finanţe şi Comerţ” S.A. Este vorba despre acțiunile asupra cărora anterior BNM a dispus măsuri sancționatoare pentru nerespectarea cerințelor în domeniul acționariatului bancar. La 11 ianuarie, BNM a suspendat drepturile unor acționari la cele două bănci, în contextul procesului de transparentizare a acționariatului bancar, cu scopul de a proteja interesele deponenților.