REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 octombrie 2019)

Benzina și motorina se ieftinesc

Prețul la pompă la cea mai solicitată benzină Premium-95 a scăzut în medie cu 50 de bani, la 18,47 lei per litru, iar motorina s-a ieftinit cu 30 de bani pînă la o medie de 16,32 lei per litru. Stațiile PECO din R. Moldova au redus marți, 8 octombrie, prețurile pe fondul scăderii costurilor de import și a cotațiilor la bursele internaționale în ultimele două săptămîni.

 

Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident cu implicarea unui microbuz de rută

Două persoane au ajuns la spital cu diverse leziuni după ce un autoturism, la volanul căruia se afla un șofer în vîrstă de 30 de ani, s-a tamponat cu un microbuz cu pasageri. Potrivit poliţiei, accidentul a avut loc în dimineața de marți, 8 octombrie, într-o intersecție, iar în urma impactului microbuzul de pe ruta 180 a fost proiectat într-un pilon. Conform sursei citate, unul dintre șoferi nu a respectat culoarea roșie a semaforului.

 

Echipa naţională de veterani a cîştigat turneul de fotbal “Masters Champions Cup” din Turcia

Echipa naţională de veterani a devenit cîștigătoarea turneului de fotbal „Masters Champions Cup”, care s-a desfășurat în orașul Odru (Turcia). În finala competiției, echipa antrenată de Anatol Teslev a învins reprezentativa României cu scorul 6-3. Autorii golurilor sînt Victor Covalenco (2), Gheorghe Boghiu (3) și Iulian Bursuc. Cel mai bun jucător al turneului a fost desemnat Serghei Iepureanu.

 

În primele nouă luni ale anului curent, aproape 4000 de șoferi au fost prinşi beţi la volan

În primele nouă luni ale anului curent, polițiștii de patrulare au depistat şi amendat 3751 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate. Potrivit datelor Inspectoratului General de Patrulare /INP/, din cauza şoferilor băuţi au avut loc 117 accidente rutiere, în urma cărora 30 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 134 au rămas cu diverse traumatisme.

 

Procuratura Anticorupție îl citează pe Plahotniuc într-un dosar de spălare a banilor

Fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este citat de Procuratura Anticorupție, conform prevederilor art.236 alin.(1) din Codul de procedură penală. Citația a fost postată pe pagina de Facebook a PA. Fostul deputat are calitate de bănuit în spălarea banilor, săvîrșită în proporții deosebit de mari. Instituția recurge la această notificare publică avînd în vedere că nu există, deocamdată, o altă cale de informare a lui Vladimir Plahotniuc privind citarea sa în fața procurorului.

 

Șoferița care a provocat accidentul de la Buiucani a decedat

Șoferița care a provocat teribilul accident de la Buiucani a murit. Informația a fost confirmată de Veronica Istrate, ofițerul de presă al Ministerului Sănătății. Accidentul s-a produs la începutul săptămînii trecute, după ce femeia de 34 de ani a urcat în stare de ebrietate avansată la volan și a tamponat violent un troleibuz de pe linia 21. În urma accidentului la spital au fost transportate peste 25 de persoane, iar un bărbat de 33 de ani a murit la locul accidentului.

 

Un grup criminal care aducea droguri din Spania a fost destructurat de oamenii legii

Doi membri ai unui grup criminal, constituit și coordonat din R. Moldova şi implicat în trafic de hașiș din Spania spre Federația Rusă, vor ajunge pe banca acuzaţilor. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat marţi, 8 octombrie, că a trimis în judecată dosarul în care sînt cercetaţi cei doi. Dacă vor fi găsiți vinovați de către instanța de judecată, membrii grupului riscă pînă la 15 ani de închisoare.

 

Proprietarii mai au la dispoziție o săptămînă pentru a achita impozitul pe imobile

Proprietarii de bunuri imobiliare mai au la dispoziție o săptămînă pentru a achita cea de-a doua parte a impozitului pentru imobile. Termenul limită în acest sens expiră la 15 octombrie. Cei care nu vor achita impozitul în termenii stabiliți, riscă să li se aplice majorare de întîrziere, pentru fiecare zi de întîrziere, pentru perioada care începe după scadența impozitului și care se încheie în ziua plății efective inclusiv. Astfel, majorarea de întîrziere pentru anul 2019 este stabilită în mărime de 0,0329% per zi.

 

Bugetul pentru 2020 trebuie să fie orientat spre dezvoltarea economiei țării, susține șeful legislativului

Următorul buget trebuie să fie orientat spre dezvoltarea economiei țării, iar împrumuturile externe canalizate exclusiv pentru infrastructură și proiecte investiționale. Poziția a fost exprimată marți, 8 octombrie, de către președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, la întrevederea cu Ruben Atoyan, șeful Misiunii Fondului Monetar Internațional și Volodymyr Tulin, reprezentant permanent FMI în R. Moldova. Președintele Parlamentului a subliniat, de asemenea, importanța promovării politicilor sociale, foarte necesare pentru locuitorii R. Moldova.

 

CEC a început tiparul buletinelor de vot pentru alegerile din 20 octombrie

Marți, 8 octombrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a început tiparul buletinelor de vot pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Tipărirea celor 1 830 de modele de buletine de vot pentru alegerile locale generale se va realiza la cele 3 tipografii contractate de CEC: Î.S. „Combinatul POLIGRAFIC”, Î.S. F.E.-P. „Tipografia Centrală” și Editura "Universul" Î.S. În total, vor fi tipărite peste 7,8 mln buletine de vot, dintre care 6,104 mln în limba română și peste 1,688 mln în limba rusă.