REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 octombrie 2018)

Primăria va aloca 10 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor exploziei din capitală

Primăria municipiului Chișinău va aloca 10 milioane de lei pentru lucrările de restabilire a blocului de locuit de pe bd. Moscovei 11/5 din sectorul Rîșcani, acolo unde sîmbătă seara a avut loc o explozie într-un apartament de la etajul 16. Decizia a fost luată de Consiliul Municipal Chișinău, a anunțat primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit lui Codreanu, intrarea în blocul în care a avut loc explozia este sistată în acest moment, iar criminaliștii și reprezentanții Inspecției de Stat în Construcții urmează să preia probe de la locul accidentului, dar și să vadă cît de avariată este construcția.

 

Procuratura a deschis un proces penal în cazul exploziei din bulevardul Moscovei

Procuratura Chișinău a deschis un dosar penal, care va trece într-o cauză penală pentru lipsirea de viață din imprudență, în cazul exploziei în blocul din bulevardul Moscovei, 11/5. Informația a fost confirmată de către șeful Procuraturii municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați. Trei persoane, inclusiv un copil de patru ani, au murit în urma deflagrației. Cauza exploziei nu este decomandată anunțată, dar pompierii au găsit la fața locului o butelie de gaz. Potrivit legislației, lipsirea de viață din imprudență se pedepsește cu pînă la șase ani de închisoare.

 

Parlamentul va găzdui o delegație a Secretariatului Adunării Naționale a Ungariei

Delegația Secretariatului Adunării Naționale a Ungariei, condusă de Secretarul general, Gyӧrgy Such va efectua mîine o vizită la Parlamentul R. Moldova. Delegația ungară va avea întrevederi separate cu Secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu, Secretarul general adjunct, Igor Klipii și șeful Direcției generale juridice, Ion Creangă. Din componența delegației Secretariatului Adunării Naționale a Ungariei fac parte vicedirectorul pentru finanțe și administrare, Emil Bakos, vicedirectorul pentru legislație, Tibor Bárány și șeful echipei pentru asistență tehnică, Zoltán Horváth. Parlamentul R. Moldova este beneficiarul proiectului Twinning pentru R. Moldova „Consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE”, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat în perioada septembrie 2017 – septembrie 2019 de Camera Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, Consiliul Național al Republicii Slovace și Adunarea Națională a Ungariei.

 

Delegația Parlamentului participă la sesiunea de toamnă APCE

Delegația Parlamentului R. Moldova participă la sesiunea de toamnă a APCE. Reuniunea are loc la Strasbourg, în perioada 8-12 octombrie. Din componența delegației conduse de Marian Lupu, șeful delegației naționale la APCE, fac parte Vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi, deputații Inna Șupac, Ion Apostol și Vlad Bătrîncea. Pe parcursul sesiunii, APCE va organiza o dezbatere privind finanțarea externă a islamului în Europa și radicalizarea comunităților de migranți și diasporă. Parlamentarii vor mai discuta despre rolul legislativelor naționale în procesele de descentralizare a autorităților locale și regionale.

 

Au fost lansate primele 5 puncte de colectare a deşeurilor electronice

La Chişinău au fost lansate primele 5 puncte de colectare a deşeurilor electronice. De pe 23 septembrie a intrat în vigoare Hotărîrea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice ce prevede măsuri de prevenire şi reducere a efectelor negative ale deşeurilor de acest fel. Noua lege promovează principiului responsabilităţii extinse a producătorului de echipamente electronice sau electrice, pînă cînd acestea devin deşeuri. Cu suportul Agenţiei Slovace de Mediu, în punctele de colectare a deşeurilor electronice, vor fi plasate tomberoane speciale. Această acţiune face parte din săptămîna responsabilităţii producătorului şi este organizată de Ministerul Agriculturii cu suportul Agenţiei Slovace pentru dezvoltare şi cooperare.

 

O persoană a decedat și 16 au suferit traume în urma accidentelor rutiere

O persoană a decedat, iar altele 16 au suferit traume în urma accidentelor rutiere produse în zilele de odihnă. Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Natalia Golovco, a specificat că, în această perioadă, au fost înregistrate 1300 de încălcări rutiere. „Din numărul total, peste 700 de șoferi au încălcat limita de viteză admisă. Alți 27 au fost depistați în timp ce conduceau în stare de ebrietate, iar alți 23 șofau fără permise de conducere”, a spus Golovco. Potrivit datelor INP, în opt luni ale anului curent, pe teritoriul R. Moldova au avut loc 1 740 de accidente rutiere soldate cu 186 persoane decedate și peste 2 100 traumatizate.

 

R. Moldova va avea pentru prima dată un atașat militar în SUA

Ministerul Apărării a detaşat, în premieră, un ataşat militar în Statele Unite ale Americii. Decizia a fost luată de conducerea instituţiei în scopul promovării dialogului strategic pe dimensiunea de apărare dintre R. Moldova şi SUA. Diplomatul militar, colonel Vitalie Micov, va fi responsabil de asigurarea unei cooperări eficiente dintre structurile de apărare ale celor două ţări, identificarea unor noi oportunităţi de dezvoltare şi îmbunătăţire a parteneriatului dintre Armata Naţională a R. Moldova şi Forţele Armate ale SUA.

 

Programul investiţional „Livada Moldovei” va fi extins

Proiectul de restructurare a sectorului horticol „Livada Moldovei” va fi extins şi va include în domeniile eligibile pentru finanţare şi legumicultura. Despre aceasta a declarat luni, 8 octombrie, Nicolae Ciubuc, ministrul agriculturii. „Legumicultura este un domeniu important, cu valoare adăugată, însă, din păcate, această ramură nu este suficient de dezvoltată. Producem legume, dar cantităţile obţinute cu mare greu asigură piaţa locală. În acest domeniu avem un mare potenţial, inclusiv la export”, a spus ministrul. Programul de restructurare a sectorului horticol „Livada Moldovei” are un buget total de 120 de milioane de euro. Pînă în prezent a fost valorificată suma de peste 30 de mln de euro, de care au beneficiat 45 de producători din ţara noastră.