REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 mai 2019)

Euro și dolarul se scumpesc pentru perioada 8 - 12 mai

În următoarele două zile, moneda unică europeană și dolarul american se vor scumpi în raport cu leul moldovenesc, arată cursul oficial stabilit de Banca Națională a Moldovei. Euro se va scumpi cu zece bani și va costa 20 de lei și 03 bani, dolarul va adăuga doi bani pînă la nivelul de 17 lei și 89 de bani, comparativ cu valoarea înregistrată ieri, 7 mai. Cotațiile vor fi valabile pînă duminică, 12 mai.

 

BNM a menținut rata de bază la nivel de 6,5 la sută

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,5 l la sută anual. Ultima modificare a ratei de bază a fost operată la 5 decembrie 2017. Totodată, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42,5% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul.

 

Un băiat de 12 ani a ucis cu sînge rece un bărbat

Un băiat, în vîrstă de 12 ani, a ucis un bărbat de 59 de ani. Potrivit oamenilor legii, victima a fost găsită în stradă de către un vecin. Pe corpul bărbatului au fost depistate semne de moarte violentă. Minorul şi-a recunoscut vina. El a povestit că a lovit victima de mai multe ori cu o rangă metalică. În urma rănilor grave provocate în zona capului, bărbatul a decedat. Motivul pentru care băiatul a bătut cu bestialitate victima a fost un conflict mai vechi între cei doi. Tragedia a avut loc marți, 7 mai.

 

Pe teritoriul R. Moldova au fost lansate 261 de rachete antigrindină

Ministerul agriculturii anunţă că în perioada 3-6 mai 2019, pe teritoriul R. Moldova, au fost înregistrate pe alocuri ploi cu descărcări electrice. În acest context, au fost lansate 261 de rachete antigrindină. Conform datelor radiolocaționale ale Serviciului special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice, au fost lansate 27 de rachete de tip Alazani-6, 171 rachete de tip Loza-2 și 63 de rachete de tip Loza-7. Potrivit specialiștilor, eficacitatea lucrărilor antigrindină anual constituie 85-90% la sută.

 

Avocatul care a pretins 14500 de euro de la un bărbat a fost trimis în judecată

Un avocat din Chişinău va fi deferit justiţiei. El a pretins 14500 de euro de la un bărbat pentru a influenţa decizia unor magistraţi. Procurorii anticorupție au transmis spre examinare instanței de judecată cauza penală în privința unui avocat din capitală, învinuit de trafic de influență. Dacă va fi găsit vinovat, avocatul riscă pînă șa șapte ani de pușcărie.

 

Spitalul militar central a fost dotat cu echipament performant

Spitalul Clinic Militar Central a fost dotat cu aparate de investigație noi în valoare de peste șapte milioane de lei, procurate din banii publici, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Potrivit Serviciului de presă al PNUD, spitalul deservește în mod prioritar militarii, angajații civili și pensionarii Ministerului Apărării, membrii lor de familie, precum și toți cetățenii R. Moldova care au nevoie de tratament.

 

ONG-uri din România cer stoparea finanțării R. Moldova

Patru ONG-uri românești cer președintelui, premierului și liderilor PSD și USR să stopeze finanțarea R. Moldova cu fonduri românești, dacă Parlamentul de la Chișinău va vota o lege care ar duce la amnistie fiscală și la anularea obligației declarării averilor. Expert Forum (EFOR), Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Freedom House-România si Grupul de Dialog Social (GDS) susțin că “finanțarea R. Moldova cu bani publici românești și europeni, în condițiile în care se dă frîu liber corupției și spălării banilor, este inacceptabilă”.

 

Aproape 5000 de cetăţeni au solicitat ambulanţa în zilele de odihnă

4741 de pacienți au beneficiat de asistență medicală de urgență pe parcursul zilelor de 5 și 6 mai. Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în această perioadă s-a majorat numărul solicitărilor pe motiv de traumatisme și intoxicații cu alcool. De asemenea, au fost înregistrate 13 accidente rutiere, în urma cărora 16 pacienți cu traumatisme au primit asistență medicală de urgență la etapa de prespital.     

 

De la 1 ianuarie 2020, R. Moldova va face parte din Consiliul executiv al UNICEF

De la 1 ianuarie 2020, R. Moldova va face parte din componența Consiliului Executiv al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii - UNICEF. Decizia a fost luată la ședința Consiliului economic și social al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Participarea la reuniunile Consiliului Executiv al UNICEF va fi asigurată de către Reprezentanța Permanentă a R. Moldova pe lîngă ONU (New York).

 

AIPA a lansat o nouă etapă de recepționare a cererilor pentru subvenții în avans

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a lansat cea de-a IV-a etapă de recepţionare a cererilor de solicitare a subvențiilor în avans pentru anul 2019. Agricultorii vor putea depune dosarele pînă la 9 iulie curent. Subvențiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de tinerii și femeile fermiere care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar. Valoarea totală a proiectului propus nu trebuie să depășească un milion de lei.

 

Peste 1200 de persoane vor beneficia de un ajutor material unic

Cu prilejul celei de-a 74-a aniversări de la terminarea celui de-al doilea război mondial, către 9 mai curent, 1253 de persoane vor beneficia de ajutor material unic. Ajutorul material va fi acordat participanților, precum și persoanelor cu dizabilități în urma războiului mondial, persoanele care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma rănirii, contuziei, schilodirii, fiind antrenate de organele puterii locale la strîngerea munițiilor și a tehnicii militare, în cuantum de 10.000 lei. La fel, persoanele asimilate participanților la război vor primi cîte 5000 lei, iar soțiile (soții) supraviețuitori ai participanților cîte 1000 lei.