REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 iulie 2019)

Parlamentul va iniția procedura de demisie a Procurorului General

Parlamentul Republicii Moldova se va convoca marți, 9 iulie în ședință pentru a iniția procedura de demisie a Procurorului General, Eduard Harunjen. Anunţul a fost făcut de şeful statului care spune că va semna decretul de destituire a acestuia imediat după efectuarea procedurilor pe dimensiunea legislativă. Potrivit lui Dodon, de mai bine de o lună, atît conducerea ţării, cît şi societatea l-au îndemnat pe Procurorul General să demisioneze, însă acesta a refuzat.

 

R.Moldova va primi 29 mln dolari din partea USAID

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) va majora finanțarea pentru guvernare democratică şi creştere economică în Republica Moldova cu 29 de mln de dolari. Două scrisori de implementare în acest sens au fost semnate astăzi de către Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, și Brock Bierman, Adjunctul Administratorului Biroului USAID pentru Europa şi Eurasia. Finanțarea preconizată pentru guvernare democratică va facilita crearea unor instituții funcționale şi implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor, va promova eficientizarea și transparența administrațiilor locale, va îmbunătăţi accesul la serviciile municipale și va promova descentralizarea și reformele judiciare. Finanțarea menită să contribuie la creșterea economică va promova economia orientată spre export, sporirea competitivităţii, crearea locurilor de muncă și diversificarea surselor de energie.

 

Premierul Maia Sandu va efectua vizite oficiale la Kiev și Berlin

Premierul Maia Sandu va efectua vizite oficiale la Kiev, Ucraina, pe 11 iulie și la Berlin, Germania, pe 16 iulie. Șeful Cabinetul de miniștri va vizita statul vecin la invitația președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski. Sandu a precizat că Ucraina și Moldova au experiențe politice similare în regiune, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva corupției și construirea unor state democratice și funcționale axate pe nevoile și aspirațiile cetățenilor, și au același obiectiv de integrare europeană.

 

Trei deputaţi au şi-au depus mandatul din cauza incompatibilităţii de funcţii

Premierul Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase şi ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, au anunţat luni, 8 iulie, că renunţă la mandatul de deputat din cauza incompatibilităţii funcţiilor. Potrivit Constituţiei, funcţia de deputat „este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice”. Astfel, deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate va demisiona, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat.

 

1760 de dosare de subvenționare în agricultură au fost depuse în prima jumătate a anului

În prima jumătate a anului curent, la Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) au fost depuse 1760 de dosare de solicitare a subvențiilor în valoare 326 mln lei. Numărul cererilor este cu 12% mai mare comparativ cu perioada similară a anului precedent. Potrivit AIPA, valoarea investițiilor pe care intenționează să le facă solicitanții de subvenții este în creștere cu 30%, constituind circa 1,1 mlrd lei. Acestea au generat crearea a 406 locuri noi de muncă și 495 locuri de muncă sezoniere. Din totalul dosarelor prezentate, AIPA a autorizat spre plată 1073 cereri, în sumă de 160 mln lei, ceea ce constituie 60% din total.

 

Peste 70 de șoferi au fost prinşi beţi la volan

În zilele de odihnă, 77 de șoferi, printre care şi cîteva femei au fost prinşi conducînd în stare de ebrietate. Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare /INP/, toţi şoferii depistaţi au fost sancţionaţi conform legislaţiei. INP reamintește șoferilor că orice cantitate de alcool poate afecta abilitatea de a conduce și cu cît o persoană are o concentrație mai mare de alcool în sînge, cu atît crește șansa de a provoca un accident rutier.

 

Secretarii de stat vor deţine statut de funcţionari publici

Statutul funcțiilor de secretar general al guvernului, secretar de stat și de șef al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat a fost schimbat din funcții publice în funcții de demnitate publică. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat vineri, 5 iulie, în lectură finală cu votul a 59 de deputaţi. Potrivit noilor modificări, în sistem va fi instituită o nouă funcţie - cea de secretar general al ministerului, care va substitui funcția de secretar general de stat. Astfel, funcția de secretar de stat va deveni o funcție de demnitate publică și urmează să fie abilitată cu prerogativa de asistență a ministrului în activitatea de conducere a ministerului în procesul de realizare a programului de guvernare.

 

Un judecător de la CSJ a fost eliberat din funcție

Parlamentul a acceptat eliberarea lui Valeriu Doagă din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiției /CSJ/, în baza cererii de demisie. Decizia a fost luată la ședința parlamentului de vineri, 5 iulie, cu votul majorității deputaților prezenți. În hotărîre este menționat că cererea de demisie a fost depusă în legătură cu atingerea plafonului de vîrstă. Valeriu Doagă și-a început activitatea de magistrat în anul 1984. Acesta a activat în funcția de judecător al CSJ din anul 2006.

 

Curricula la disciplinele din treapta gimnazială și treapta liceală a fost modernizată

Consiliul Național pentru Curriculum (CNC) a aprobat, la 5 iulie curent, noua generație de curricula modernizate la disciplinele din treapta gimnazială și treapta liceală. Acestea constituie cea de a patra generație de curricula și a doua generație de curricula centrate pe competențe. În total, au fost aprobate 19 curricula pentru treapta gimnazială și 16 curricula pentru treapta liceală.