REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 august 2019)

Guvernul a anunțat concurs pentru funcția de secretar general în cinci ministere

Guvernul a anunțat concurs pentru suplinirea funcției de secretar general în cinci ministere. Candidații pot depune dosarele pînă la 30 august. Instituțiile vizate sînt Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Candidații trebuie să dețină o experiență profesională de minimum cinci ani în domeniile specifice sferelor de competență ale ministerelor menționate și o experiență managerială de cel puțin trei ani. 

 

ANSA a sancţionat peste 40 de instituţii de învăţămînt din ţară

Peste 40 de procese-verbale, cu amenzi de aproximativ 55 mii de lei, a întocmit în primul semestru al anului curent Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) ca urmare a controalelor în blocurile alimentare ale instituţiilor de învăţămînt general din ţară. Totodată, inspectorii au emis şi peste 300 de prescripţii, necesare pentru înlăturarea neajunsurilor depistate. Despre aceasta a declarat conducerea ANSA joi, 8 august, într-o conferinţă de presă.

 

Procuratura a iniţiat trei procese penale în cazul interceptărilor ilegale

Procuratura Generală a anunţat joi, 8 august, că a iniţiat trei procese penale în cazul interceptărilor ilegale a unor politicieni, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile. Direcţia urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale a verificat legalitatea acţiunilor procesual-penale, a măsurilor speciale de investigaţie şi a soluţiilor adoptate de către procurori, ofiţeri de investigaţii şi judecători la dispunerea, autorizarea şi efectuarea interceptărilor în trei cauze penale, instrumentate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Respectivele verificări au demarat ca urmare a autosesizării din presă privind interceptarea, în perioada anilor 2017–2019, a mai multor politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi altor persoane publice, sub suspiciunea organizării şi conducerii unor dezordini în masă.

 

BNM a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2019

Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2019, la 5,0 la sută, față de 5,1 la sută cît prognoza în Raportul asupra inflației nr. 2. Previziunile pentru anul 2020 au fost majorate de la 6,5 la 6,7 la sută, potrivit raportului asupra inflației nr. 3, prezentat miercuri, 7 august, de BNM. Instituția menționează că rata anuală a inflației va crește pînă la finele anului curent și va atinge nivelul maxim de 8,0 la sută în trimestrul patru 2019, după care se va diminua continuu pînă la finele orizontului de prognoză, cînd va coborî la nivelul minim de 3,9 la sută, în trimestrul doi 2021. 

 

Circa 7000 de obiecte explozibile au fost distruse de genişti

Un număr de 6900 de obiecte explozive depistate pe teritoriul Republicii Moldova au fost distruse de geniştii Armatei Naţionale în primele şapte luni ale anului curent. Potrivit datelor Ministerului Apărării, geniştii au neutralizat numai în luna iulie curent, 26 de obiecte explozive şi peste 1500 de cartuşe de infanterie, depistate în mai multe raioane ale ţării. În total, de la începutul anului, geniştii Armatei Naţionale au executat 139 de misiuni de deminare.

 

Alexandra Moțpan va exercita atribuțiile de primar general interimar al capitalei

Secretarul interimar al Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Alexandra Moțpan, va exercita atribuțiile de primar general interimar al capitalei, în perioada în care edilul interimar, Adrian Talmaci, se va afla în concediu de odihnă anual. Dispoziția care prevede a acest lucru a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci. Adrian Talmaci a fost numit primar general interimar al capitalei acum o lună, după ce fostul edil interimar, Ruslan Codreanu, a fost demis printr-o decizie a CMC.

 

Patru persoane au fost reţinute pentru contrabandă cu anabolizante

Procuratura municipiului Chişinău, de comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate au documentat şi contracarat activitatea infracţională a unei grupări, specializate în contrabandă cu anabolizante, introduse clandestin pe teritoriul Republicii Moldova, destinaţia finală fiind statele Uniunii Europene. Potrivit procurorilor, acţiunile oamenilor legii s-au desfăşurat concomitent, pe circa 12 adrese din capitală, fiind depistată şi ridicată o cantitate impunătoare de steroizi anabolizanţi şi androgeni. În rezultatul operaţiunii desfăşurate au fost reţinute preventiv 4 persoane.

 

Mai multe tratate internaţionale semnate de Republica Moldova au intrat în vigoare

Mai multe tratate internaționale, semnate de Republica Moldova și care au intrat în vigoare, vor fi publicate vineri, 9 august, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, la 20 iunie 2019 a intrat în vigoare Protocolul de modificare a Acordului privind interacţiunea în domeniul preîntîmpinării şi lichidării consecinţelor situaţiilor excepţionale cu caracter natural şi tehnogen din 22 ianuarie 1993. La 8 iulie 2019, a intrat în vigoare Acordul privind amendarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia cu privire la transportul rutier internaţional. La data de 9 iulie 2019 a intrat în vigoare Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarus privind colaborarea în domeniul educaţiei, iar la 4 iulie a intrat în vigoare Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul turismului.