REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 aprilie 2019)

10 oameni au murit în accidentele rutiere produse în Chișinău în ultimele trei luni

În ultimele trei luni, zece oameni și-au pierdut viața în accidentele rutiere, care s-au produs pe teritoriul municipiului Chișinău. În total, în capitală, în această perioadă s-au produs 240 de accidente rutiere grave, cele mai multe dintre acestea, în sectorul Botanica – 60 de accidente. Potrivit poliției capitalei, săptămîna trecută, în Chișinău s-au produs 28 de accidente rutiere grave, în urma cărora 35 de persoane s-au ales cu traume.

 

De astăzi, moldovenii care zboară spre Istanbul vor ateriza pe un nou aeroport

Din 8 aprilie 2019, zborurile Chișinău-Istanbul, Instanbul-Chișinău, 9U745 și 9U746, ale companiei aeriane Air Moldova, se vor efectua către noul aeroport din Istanbul. Din cauza schimbării aeroportului, zborurile efectuate de compania aeriană ”Air Moldova”, în zilele de 5 și 6 aprilie, pe ruta Chișinău-Istanbul, au fost anulate.

 

Astăzi este marcată Ziua internaţională a romilor

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită la 8 aprilie, amintind de data la care, în anul 1971, a avut loc, la Orpington, lîngă Londra, prima reuniune la nivel internaţional a reprezentanţilor etniei rome, ocazie cu care a fost acreditat oficial termenul ''romi''. Ziua romilor a fost recunoscută la nivel internaţional abia în anul 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor, desfăşurat la Varşovia.

 

Peste 1000 de șoferi au fost documentați pentru încălcarea regulilor de circulație

Peste 1000 de șoferi au fost documentați în zilele de odihnă de angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) pentru încălcarea regulilor de circulație. Ofițerul de presă al inspectoratului nominalizat, Natalia Golovco, a specificat că din cei peste 1000 de conducători documentaţi, peste 550 de șoferi au depășit limita de viteză admisă, alți 25 conduceau fără a avea asupra lor acte, iar 33 și-au permis să urce la volanul mașinii după ce au consumat băuturi alcoolice.

 

Companiile aeriene vor oferi noi destinații de vacanță

Pentru sezonul de vară 2019, companiile aeriene vor oferi noi destinații de vacanță accesibile direct din Chișinău. Despre aceasta a anunțat luni, 8 aprilie, Autoritatea Aeronautică Civilă. În fiecare an, aviația R. Moldova atestă un trend ascendent în ceea ce privește numărul curselor aeriene, al pasagerilor și al destinațiilor oferite, pentru 2019 acestea fiind 41 la număr. Noutatea verii sînt cursele spre Nisa (Franța), Izmir (Turcia). Friedrichshafen (Germania), Dortmund (Germania), și Dalaman (Turcia).

 

Primăria Chişinău va identifica un teren pentru depozitarea anvelopelor

Autorităţile municipale vor identifica un teren pentru depozitarea anvelopele uzate. Agenţii economici îşi vor asuma cheltuielile pentru transportarea cauciucurilor, dar nu vor trebui să plătească taxă de depozitare. Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, le-a cerut pretorilor să meargă în inspecţie prin sectoare pentru a monitoriza locurile unde cauciucurile sînt lăsate pe marginea drumului, în special în apropierea vulcanizărilor.

 

Mai multe grădinițe vor fi redeschise în acest an în capitală

Mai multe grădinițe vor fi redeschise în acest an în capitală. Despre aceasta a anunțat luni, 8 aprilie, șeful Direcției generale educație, cultură, tineret și sport a primăriei Rodica Guțu. Instituțiile respective au fost utilizate pînă în prezent cu o altă destinație, iar redeschiderea lor va permite crearea a 50 de grupe noi de copii, cu o capacitate de 1500 de locuri. Pentru asta, în anul 2019 sînt prevăzute 43 mln de lei. Alte 14 grupe de copii, cu o capacitate de 420 de locuri, vor fi mai fi create în grădinițele care activează în capitală.

 

Peste 190 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Peste 190 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 170 de cazuri suspecţii fiind identificaţi, anunţă aşa-numitul minister de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în perioada respectivă au fost înregistrate 32 de furturi, 13 cazuri de trafic de droguri, un jaf şi trei infracţiuni de ordin economic. De asemenea, au fost reţinute 10 persoane anunţate în căutare, printre care şi trei funcţionari.

 

Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret începe pe 11 aprilie la Moldexpo

Circa 100 de edituri din opt ţări vor participa, în perioada 11-14 aprilie, la cea de-a XXIII-a ediţie a Salonului internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, care va avea loc la Centrul Internaţional Expoziţional „Moldexpo”. Cartea-surpriză, oferită gratuit copiilor – vizitatori ai Salonului, va fi în acest an „Motanul cel cu şapte vieţi” de Claudia Partole. Pe parcursul Salonului, vor fi lansate circa 60 de titluri de carte.

 

Interdicția comercializării ţigărilor în apropierea şcolilor este constituțională

Magistraţii Curţii Constituţionale au decis luni, 8 aprilie, că interdicția comercializării produselor din tutun în apropierea instituțiilor de învățămînt şi a instituțiilor medico-sanitare este constituțională. Înaltul for a examinat sesizarea depusă de către ex-deputatul Simion Grișciuc. Acesta susţinea că actualele prevederi nu asigură o concurență loială între comercianți, deoarece legea interzice comerţul cu tutun în apropiere de şcoli şi spitale doar în spaţii mai mici de 20 m2, fără a se răsfrînge în privința unităților comerciale cu o suprafață mai mare.

 

22 de luptători moldoveni vor participa la Europenele de la Bucureşti

22 de sportivi moldoveni vor participa cu începere de luni, 8 aprilie, la Campionatul European de lupte libere, greco-romane şi feminine de la Bucureşti (România). Cei mai titraţi luptători din lotul naţional de lupte libere sînt Mihail Sava, medaliat cu bronz la Campionatul Mondial, şi Nicolae Ceban, multiplu premiant la Europene, participant la Jocurile Olimpice de la Beijing, Londra şi Rio de Janeiro. Campionatul se va încheia pe 14 aprilie.

 

Şapte biserici din ţară au fost prădate de la începutul anului curent, anunţă poliţia

De la începutul anului curent, pe teritoriul țării au fost înregistrate șapte cazuri de furturi din lăcașele de cult. Pentru a reduce numărul acestor infracţiuni, poliţia a demarat o serie de întruniri cu fețele bisericești. Potrivit poliţiei, obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, astfel orice verigă slabă în depozitarea, manipularea sau paza acestor valori va fi speculată de răufăcători în săvîrşirea unei infracţiuni.