REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 noiembrie 2019)

Mărfuri de contrabandă au fost depistate în două trenuri de pe ruta Moscova-Chișinău

Cinci loturi de mărfuri de larg consum, estimate la peste 150 de mii de lei, au fost depistate de către echipele mobile ale Serviciului Vamal, în două trenuri de pe ruta Moscova-Chișinău. Cei cinci însoțitori de vagon, cercetați pe acest caz, nu au putut prezenta niciun act de proveniență. Loturile de mărfuri au fost depistate la Vălcineț, în urma controalelor efectuate asupra a două garnituri de tren care veneau din Moscova.

 

Marijuană în valoare de 300 mii de lei a fost ridicată de poliţiștii din Cahul

Doi bărbați din raionul Cahul au fost reţinuţi de poliţie după ce în gospodăriile lor au fost depistate 8 kg de marijuană în valoare de 300 mii de lei. Potrivit Procuraturii Generale, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliile celor doi, au fost depistate și ridicate de poliţie în afară de marijuană şi o armă de foc, deținută ilegal, și mai multe cartușe. Dacă le va fi demonstrată vinovăția, cei doi riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la şapte la 15 ani.

 

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA

Oficialii au discutat întregul spectru al relațiilor bilaterale și au fost unanimi în opinia privind necesitatea aprofundării cooperării în cele mai importante domenii, în cadrul dialogului nostru strategic. De asemenea, părțile au abordat subiecte actuale ce țin de politica internă a R. Moldova și, în context, Igor Dodon l-a informat pe dl Hogan despre riscurile unei eventuale demiteri a Guvernului Republicii Moldova. “Am subliniat faptul că Administrația Președintelui optează pentru menținerea stabilității social-politice, dar, totodată, consideră că toate acțiunile forțelor politice ale țării trebuie să respecte cadrul constituțional, fără a încălca principiile unui stat de drept”, a declarat Igor Dodon.

 

Un avocat anunțat în urmărire s-a predate benevol

Un avocat din capitală a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de spălare de bani şi sustragere în proporţii deosebit de mari, după ce acesta s-a predat benevol organelor de drept. Avocatul a fost anunţat în căutare internaţională, fiind bănuit că ar fi fost autorul, instigatorul şi complicele unor înţelegeri dubioase cu un grup de persoane prin intermediul cărora au cauzat prejudicii deosebit de mari uneia dintre cele mai mari entităţi bancare din R. Moldova.

 

Consilierul Prim-ministrului în domeniul justiției și anticorupției a fost eliberat din funcţie

Dispoziţia Executivului cu privire la eliberarea din funcţie a consilierului Prim-ministrului în domeniul justiției și anticorupției, Pavel Grecu, va fi publicată vineri, 8 noiembrie,în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, funcţionarul va fi eliberat de la postul de muncă la data de 8 noiembrie 2019, în temeiul cererii de demisie. Tot în numărul de mîine al Monitorului Oficial vor fi publicate şi dispoziţiile cu privire la numirea lui Dmitrii Russu în funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiției şi cu privire la numirea Elenei Țîbîrnă în funcţia de director al Casei Naționale de Asigurări Sociale.

 

A fost anunțat concurs pentru amenajarea pavilionului R. Moldova la Expoziția Mondială „Expo 2020 Dubai”

Ministerul economiei a anunțat concurs pentru amenajarea și decorarea pavilionului R. Moldova la Expoziția Mondială „Expo 2020 Dubai”. Termenul limită de prezentare a ofertelor este 18 noiembrie 2019. Autoritățile susțin că intenționează să selecteze cele mai originale și autentice idei de prezentare a R. Moldova, prin crearea unui Pavilion spectaculos, creativ și personalizat integral cu elemente reprezentative pentru Moldova.

 

Fracțiunea PSRM în Consiliul Municipal Chișinău și-a ales conducerea

Serghei Afanasenco va conduce fracțiunea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Anunțul a fost făcut de Ion Ceban, care a fost ales în funcția de primar general al capitalei în urma scrutinului de duminică, 3 noiembrie. Potrivit lui Ceban, funcțiile de vicepreședinte al fracțiunii vor fi ocupate de Dinari Cojocaru, Alexandr Odințov, Ludmila Polodiuc și Svetlana Popa.

 

Opt rezervoare de apă au fost inaugurate de-a lungul Nistrului

În cadrul proiectului „Gestionarea inter-comunală a Resurselor de Apă pe Nistru”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au fost instalate 8 rezervoare de apă în localitățile Cocieri, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Oxentea din r. Dubăsari, cît și în Doibani și Comisarovca Noua - din regiunea transnistreană, cu o valoare de circa 4 milioane lei. Acest proiect a avut scopul de a reduce la minimum pierderile de apă.

 

De la 1 noiembrie au fost înregistrate 18 intoxicații cu medicamente

De la 1 noiembrie au fost înregistrate 18 intoxicații cu medicamente, dintre care 5 cazuri la copii. În total, de la începutul lunii au fost înregistrate 85 de solicitări pe motivul urgenţelor toxice. 76 persoane au fost transportate la instituțiile medicale spitalicești din țară pentru tratament corespunzător. Echipele de asistență medicală urgentă au depistat 5 cazuri de intoxicații cu medicamente cu scop de suicid.

 

Transportatorii de mărfuri au reluat protestele

Transportatorii de mărfuri au ieşit din nou în stradă joi, 7 noiembrie. Şoferii se plîng că autorităţile nu au întreprins nimic după protestele care au avut loc acum cinci zile. Aceştia spun că în continuare întîmpină dificultăţi la primirea autorizaţiilor pentru importul şi exportul de mărfuri. La manifestaţie au participat reprezentanţi a circa de 50 de transportatori. Ei susţin că s-au adresat autorităţilor de nenumărate ori, însă fără succes.