REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 iulie 2020)

Salvatorii au consolidat diguri de protecție în mai multe localități din lunca rîurilor Prut și Nistru

Salvatorii și localnicii mai multor sate au consolidat porțiuni de diguri în mai multe sate din raioanele Cantemir, Ungheni și Nisporeni. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, în localitatea Ghioltosu, salvatorii au muncit la construcția unui dig de protecție pe o distanță de 40 m. Acțiuni similare au fost întreprinse și în municipiul Ungheni. Aici, barajul a fost fortificat pe o distanță de peste 250 m. La Măcărești, salvatorii în comun cu autoritățile locale au pompat apa de pe pășunile inundate pentru prevenirea riscului de inundare a culturilor agricole, fiind consolidat un dig cu lungimea de peste 500 m. Lucrări de fortificare a digului au continuat și în satul Grozești, raionul Nisporeni, unde au fost utilizați 140 de saci cu nisip.

 

Alegerile prezidențiale și cele parlamentare anticipate nu pot fi organizate în aceeași zi

Alegerile prezidențiale și cele parlamentare anticipate nu pot fi organizate în aceeași zi. O hotărîre în acest sens a fost pronunțată marți, 7 iulie, de Curtea Constituțională. Astfel, președintele CCM, Domnica Manole, a declarat că dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui R.Moldova este interzisă în orice circumstanță. Sesizările la această temă au fost depuse de către deputatul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco. Hotărîrea Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

 

Meteorologii au emis un nou Cod galben de ploi

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un nou Cod galben de precipitații. Alerta este valabilă pentru ziua de marți, 7 iulie, în intervalul dintre orele 11.00 și 22.00. Potrivit datelor SHS, se prevăd ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 l/m2) cu grindină și vijelie în rafale de pînă la 15-20 m/s. Ploile din ultimele zile au făcut ravagii în mai multe localități din țară. Aversele puternice au inundat subsoluri, străzi și terenuri agricole.

 

Numărul angajaților din sistemul medical infectați cu COVID-19 a trecut de 2500

Pînă în prezent, au fost confirmate 2546 de cazuri de infectare cu COVID-19 în rîndul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care 659 medici și 1155 de asistenți medicali. În total, de la începutul epidemiei în R. Moldova au fost înregistrate 17 906 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 391 de persoane infectate sînt în stare gravă, 29 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 1083 sînt internați în stare de gravitate medie. Pe parcursul zilei de ieri, alte 194 de persoane au fost tratate şi externate, bilanțul persoanelor vindecate ajungînd la 11 241.

 

Un consilier din CMC a fost diagnosticat cu COVID-19

Consilierul municipal din Chișinău, Nicolai Rusol, a fost diagnosticat cu coronavirus. Acesta a fost internat la Spitalul Ministerului Sănătății. Rusol a fost la ședința din 2 iulie a CMC, însă atunci nu avea niciun simptom de boală. În consecință, marți, 7 iulie, vor fi testați la Covid – 19 consilierii care au stat aproape de Nicolai Rusol joia trecută, iar ședința Consiliului Municipal Chișinău care era programată pentru ziua de marți a fost amînată pentru joi, 9 iulie.

 

Un nou-născut a fost abandonat într-un cîmp cu viță-de-vie

Un copil nou-născut a fost abandonat de mama sa într-un cîmp cu viță-de-vie din apropierea localității Cristești, raionul Nisporeni. Pruncul a fost găsit de o femeie și transportat la Spitalul Raional din Nisporeni, pentru îngrijiri medicale. Oamenii legii au identificat mama nou-născutului, care s-a dovedit a fi o tînără de 31 de ani, din satul Chetroșeni, raionul Hîncești. Aceasta a comunicat oamenilor legii că, , în timp ce se afla în cîmp „cu ziua” a simțit dureri abdominale. S-a pornit spre casă, dar a mers vreo 30 de metri și a născut pe deal. Din lipsa resurselor financiare și de teama că nu va avea cu ce să îl crească a abandonat micuțul în vița-de-vie. Femeia mai are la întreținere patru copii minori.

 

Peste 7400 de victime reabilitate ale represiunilor politice au beneficiat de ajutor material

Un număr de 7411 victime reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990 au beneficiat de un ajutor material în valoare de o mie de lei către data de 6 iulie, atunci cînd s-au împlinit 71 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că pe data de 30 iunie curent, Agenția Națională Asistență Socială, a transferat mijloace financiare pentru plata ajutorului material. În Iulie 1949, peste 35 de mii de oameni au fost urcați în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată.

 

47 de persoane aflate în căutare au fost reținute de polițiști

47 de persoane aflate în căutare pentru comiterea diverselor infracțiuni, au fost reținute de poliția capitalei pe parcursul săptămînii trecute. Astfel, în perioada 29 iunie – 05 iulie, de către forțele de ordine, au fost reținute 47 de persoane ce se aflau în urmărire penală dintre care 31 de persoane pentru comiterea infracțiunilor grave, excepțional de grave, precum și pentru comiterea infracțiunilor de furt, circulaţia ilegală a drogurilor, huliganism, jafuri. Alte 16 persoane reținute figurau ca debitori de stat.

 

Un copil de doi an a fost găsit înecat într-o grădină inundată

Un copil de doi ani din satul Măcăreşti, raionul Ungheni, a fost găsit înecat în grădina inundată din curtea casei. Tragedia avut loc în seara zilei de luni, 6 iulie. Copilul a fost găsit de mama sa care îl creștea de una singură. Aceasta s-a alarmat că minorul nu mai era în preajmă și a început să îl caute. Într-un final l-a găsit înecat.

 

Cifra de afaceri a IT Park din Moldova a ajuns la 3,65 miliarde de lei în 2019

Cifra de afaceri obținută de rezidenții IT Park pentru anul 2019 este de 3,65 miliarde de lei și depășește așteptările. Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev, a prezentat rezultatele obținute de IT Park în anul 2019 și a afirmat că acestea depășesc așteptările. “Se înregistrează o creștere a numărului de rezidenți în IT Park, de la 338 la 578 de întreprinderi mici și mijlocii, care au un total de 9700 de angajați. Cifra de afaceri realizată în 2019 este de 3,65 miliarde de lei și depășește așteptările”, a spus Tarlev.

 

Un deținut a evadat din Penitenciarul de la Cricova

Un deținut care își ispășea pedeapsa în Penitenciarul nr.4-Cricova a evadat în dimineața zilei de marți, 7 iulie. Tînărul de 21 de ani este originar și locuitor al satului Căinari, Căușeni și ispășea o pedeapsă pentru furt. Acesta a fost condamnat la 6 ani 8 luni privațiune de libertate, avînd de ispășit încă 5 ani și 11 luni. Condamnatul a escaladat edificiile de pază ale penitenciarului, deplasîndu-se într-o direcție necunoscută.