REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 februarie 2019)

Mai mulți angajaţi ai Centrului de sănătate publică au fost reţinuţi de CNA

Unsprezece angajaţi ai Centrului municipal de sănătate publică au fost reţinuţi joi, 7 februarie, de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CAN) în urma unor descinderi. Potrivit CNA, cei 11 sînt cercetaţi în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai 2018. La această etapă, încă 14 persoane sînt bănuite de fapte de corupţie. Angajaţii CSP Chişinău sînt suspectaţi că pretindeau şi luau sistematic bani, personal sau prin intermediari, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii.

 

Va fi instituit un sistem de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră

În R. Moldova va fi instituit un sistem național de monitorizare și raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Regulamentul privind funcționarea acestuia va fi publicat vineri, 8 februarie în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, din sistemul național de monitorizare și raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră vor face parte mai multe organe centrale de specialitate ale administrației publice, autorități administrative centrale sau din subordinea ministerelor și cîteva întreprinderi de stat.

 

La Tiraspol a explodat o grenadă într-un apartament

Un bărbat a murit, iar altul s-a ales cu răni grave, după ce s-a produs o explozie într-un apartament de la etajul trei al unui bloc de locuit cu cinci etaje, din orașul Tiraspol, din stînga Nistrului. Potrivit presei din regiune, în apartamentul în care s-a produs explozia a fost depistat cadavrul unui bărbat, iar altă persoană a fost transportată în stare gravă la spital. Aceeași sursă menționează că inițial se credea că explozia ar fi avut loc din cauza unei scurgeri de gaze, însă, ulterior, s-a stabilit că a fost o grenadă.

 

Vinurile din R. Moldova au fost promovate la o recepție din Japonia

Circa 100 de vinuri produse în R. Moldova au fost expuse în Japonia la o recepție de prezentare a brandului național vinicol și a Moldovei ca o destinație turistică. Vinul Moldovei a fost apreciat de peste 150 de cunoscători, oficiali, reprezentanți ai rețelelor comerciale, oameni de afaceri, somelieri și reprezentanți ai corpului diplomatic. La eveniment au participat opt companii importatoare din Japonia, fiind expuse mostre de la 21 de vinării care au transmis 95 de tipuri de vin de calitate din țara noastră.

 

A fost numit un nou director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor

Anatolie Zagorodnîi a fost numit, joi, 7 februarie, de legislativ în funcţia de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Preşedintele comisiei economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă, a anunţat că deputatul democrat a fost selectat în urma unui concurs public, iniţiat după ce a fost anunţată vacantă funcţia respectivă. Anatolie Zagorodnîi a fost numit pe un mandat de şapte ani şi a fost susţinut de majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţa plenară.

 

BRD a dat start unei campanii de informare

Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a dat start campaniei de informare „Un adolescent informat este protejat”. Campania se va desfășura pe parcursul anului 2019, în instituțiile școlare din țară, beneficiari fiind elevii claselor a XI-a - XII-a, care pot fi supuși riscurilor unei migrații ilegale, în cazul în care decid să aplice la burse internaționale de studii sau să se încadreze în cîmpul muncii peste hotare.

 

Parlamentul a numit noi directori la ANRE

Legislativul a numit joi, 7 februarie, patru noi directori ai Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică /ANRE/. În aceeași ședință, deputaţii au luat act de demisia lui Veaceslav Untilă din funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi. Octavian Calmîc, Eugen Carpov, Ştefan Creangă şi Veaceslav Untilă îşi vor prelua funcţiile începînd cu data de 1 martie 2019, pentru un mandat de şase ani.