REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 aprilie 2020)

Creștinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Buna Vestire

Creştinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc la 7 aprilie Buna Vestire, cunoscută în popor și sub numele de Blagoveștenie. Aceasta este o sărbătoare cu dată fixă, de la care încep să se numere cele nouă luni, pînă la Crăciun, cînd Maria l-a născut pe Iisus. În această zi, Sfîntul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că ea a fost cea aleasă de către Dumnezeu să dea naștere Mîntuitorului Hristos. Buna Vestire este una dintre cele 12 sărbători Domnești.

 

BNM îndeamnă cetățenii să nu divulge informația despre cardul bancar deținut

Banca Națională a Moldovei (BNM) vine cu acest îndemn pentru deținătorii de carduri în contextul intensificării, în ultimele zile, a tentativelor de manipulare a acestora pentru a divulga informații confidențiale care să permită accesul neautorizat la cardurile de plată. BNM reiterează necesitatea de a asigura confidențialitatea datelor ce se referă la cardul bancar. Pentru a evita utilizarea neautorizată a cardurilor, Banca Națională atenționează că nicio persoană nu este în drept să solicite informații legate de cardul bancar sau parolele de unică folosință primite prin SMS în scopul confirmării unor tranzacții efectuate. Astfel, BNM face apel de prudență către cetățeni, în special în contextul social influențat de COVID-19, care poate induce prejudicii de pe urma eventualilor profitori.

 

Polițiștii din prima linie vor fi dotați cu viziere

Polițiștii din prima linie, expuși riscului în timpul activității în lupta cu COVID-19, vor fi dotați cu viziere. 540 de unități au fost deja transmise angajaților Inspectoratului General al Poliției. Vizierele vor fi distribuite polițiștilor din Inspectoratele de Poliție Soroca și Ștefan-Vodă, serviciilor de patrulare, grupelor operative, precum și altor polițiști care sînt în contact permanent cu cetățenii.

 

Un apartament din capitală a fost cuprins de flăcări

Un incendiu a izbucnit într-un apartament din capitală. La fața locului au fost îndreptate trei echipaje de intervenție. Pompierii au reușit de urgență să evacueze șase persoane de la etajele superioare ale blocului, pentru a evita intoxicarea acestora cu produsele arderii. Incendiul a fost localizat fără a obține răspîndire la alte locuințe. În urma arderii au fost afectate bunurile din apartament, dar și balconul acestuia. Nici o persoană nu a avut de suferit. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite de specialiști.

 

50 de persoane aflate în căutare au fost reținute de poliția capitalei

50 de persoane care se află în urmărire penală și care se eschivează de la organele de drept au fost reținute de poliția capitalei în perioada 30 martie – 5 aprilie. Dintre acestea, 30 de persoane se aflau în urmărire penală pentru comiterea infracțiunilor grave și excepțional de grave, iar 20 de persoane figurează ca debitori de stat. Reținerile au avut loc după ce angajații poliției capitalei, au intensificat măsurile cu privire la reținerea persoanelor ce se află în urmărire penală și care se eschivează de la organele de drept.

 

Într-un bloc de locuit din Stăuceni a fost instituit regim de izolare din cauza COVID-19

Într-un bloc de locuit din Stăuceni cu 386 de apartamente a fost instituit regim de izolare pînă la data de 16 aprilie curent din cauza depistării unui caz de infectare cu COVID-19. Decizia a fost luată de Comisia locală pentru situații excepționale. Restricțiile au fost impuse pentru a diminua riscul de răspîndire a virusului. Astfel, din bloc va putea ieși, de 2-3 ori pe săptămînă, un singur membru matur al fiecărei familii, pentru a procura produse alimentare sau medicamente. Totodată, accesul persoanelor străine în bloc va fi interzis.

 

Profesorii de la școlile cu predare în limba română din stînga Nistrului au început să-și primească salariile

Circa 20 de angajați de la Gimnaziul internat pentru copii orfani din or. Bender, subordonat Chișinăului, și-au ridicat luni salariile la un bancomat din localitatea Varnița. Aceștia au fost transportați organizat cu un autobuz școlar, cu respectarea regulilor anti-epidemiologice, păstrînd distanța socială în transport, fiind dotați cu măști și mănuși medicinale, dezinfectanți. Autobuzul a fost însoțit de colaboratori ai Inspectoratului de Poliție Bender, iar întreaga procedură a fost monitorizată de către viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, reprezentanții OSCE și ai Oficiului Avocatului Poporului. Circulația între malurile Nistrului a fost restricționată de partea transnistreană în contextul situației epidemiologice.

 

Numărul persoanelor decedate de COVID-19 a ajuns la 21

Încă două persoane au fost răpuse de COVID-19 în ultimele 24 de ore, astfel numărul deceselor ajunge la 21. Pînă în prezent, în R. Moldova sînt înregistrate 965 de cazuri de infectare, dintre acestea 111 sînt de import și 854 cu transmitere locală. Anunțul a fost făcut marți de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, în stare gravă se află 76 de persoane, gravitate medie 335 persoane.

 

Legea privind măsurile de susţinere pe perioada stării de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial

Legea privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 aprilie. Această lege organică a fost adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului față de Parlament. Astfel, urmează să fie majorat ajutorul de șomaj, iar suma minimă va fi de 2 775 lei. Totodată, s-a decis majorarea venitului minim lunar pentru familiile defavorizate pînă la 1 300 lei. Titularii de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență vor fi scutiți de plata pentru patentă. Pentru sectorul HORECA se prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 15%. Pentru implementarea respectivelor măsuri va fi necesară alocarea suplimentară a 816 milioane de lei.

 

Fostul guvernator al BNM a fost plasat în arest la domiciliu

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei Dorin Drăguțanu a fost plasat în arest la domiciliu. Astfel, la recursul avocaților, Curtea de Apel Chișinău a schimbat măsura de reprimare din arest preventiv în arest la domiciliu. Dorin Drăguțanu a deținut funcția de guvernator al BNM în perioada anilor 2009 – 2016, perioadă în care s-a produs frauda bancară.