REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 septembrie 2018)

Mai multe persoane de origine turcă au fost reținute de SIS

Șapte persoane de la liceul au fost reținute, joi, 6 septembrie, de către angajații Serviciului de Informație și Securitate (SIS). „Acțiunile cetățenilor au fost supuse monitorizării o perioadă și, după ce s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale, a fost luată decizia ca persoanele respective să părăsească imediat teritoriul R. Moldova. În operațiunea complexă pe linia prevenirii amenințărilor la adresa securității naționale, desfășurată concomitent în mai multe localități din țară, a fost antrenat Centrul Antiterorist al SIS. SIS a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state”, se afirmă în comunicatul SIS.

 

Ambrozia ar putea fi inclusă în lista plantelor interzise

Pavel Filip a abordat problema alergiei la ambrozie, pe care o semnalează tot mai mulți cetățeni. În particular, premierul a atras atenția asupra faptului că ambrozia nu se mai regăsește în lista plantelor interzise pe teritoriul R. Moldova. În context, Fiplip a solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să vină cu un proiect de hotărîre, prin care ambrozia să fie reintrodusă în lista plantelor interzise. „Această plantă provoacă o alergie destul de puternică. Și odată ce va fi inclusă în această listă, vor putea fi aplicate amenzi față de cei care vor încălca legea”, a spus Pavel Filip.

 

191 de studenți admiși la specialitățile IT au beneficiat de locuri bugetare suplimentare

158 de locuri cu finanțare bugetară nesolicitate au fost redistribuite la specialitățile din domeniul IT din învățămîntul superior, ciclul licență. Astfel, la Universitatea Tehnică a Moldovei au fost realocate 85 de locuri, iar la Universitatea de Stat a Moldovei – 73 de locuri bugetare. În total, circa 580 de studenți au fost înmatriculați în acest an la specialitățile IT, iar planul inițial al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării prevedea 450 de locuri finanțate de stat. Totodată, la Academia de Studii Economice a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Universitatea de Stat Cahul au rămas circa 30 de locuri bugetare nesuplinite la specialitățile din domeniul TIC.

 

Importatorii vor procura timbrele de acciz direct de la Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe

Agenții economici importatori vor procura timbrele de acciz direct de la instituția publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”, evitînd Serviciul Vamal, potrivit unei hotărîri de Guvern adoptată miercuri, 5 septembrie. Astfel va fi simplificată și optimizată procedura comercializării timbrelor de acciz către importatori, iar timpul necesar eliberării timbrelor de acciz va fi redus. În prezent, procurarea se face prin intermediul Serviciului Vamal, fapt ce complică pentru agenții economici importatori întreg procesul de procurare a timbrelor de acciz. Timbrele de acciz sînt eliberate contra plată.

 

Expoziția China Import Export Fair va fi prezentată la Chișinău

La data de 17 septembrie, la Chișinău va avea loc prezentarea expoziției China Import Export Fair (Canton Fair). Surse din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova au relatat că Expoziția Canton Fair 2018 reprezintă cel mai important tîrg multiramural din China, care în perioada 15 octombrie - 4 noiembrie își desfășoară cea de-a 124-a ediție în orașul Guangzhou. Prezentator al evenimentului este reprezentantul China Foreign Trade Centre (China). Expoziția Canton Fair înregistrează anual peste 24 mii de expozanți și 188 mii de vizitatori profesioniști din întreaga lume.

 

În R. Moldova a început Conferinţa Globală privind Turismul Vitivinicol

Peste 200 de reprezentanţi ai industriei turistice mondiale din 60 de ţări participă la cea de-a treia Conferinţă Globală privind Turismul Vitivinicol în R. Moldova. Participanţii vor fi familiarizaţi cu oferta turistică a ţării prin diverse tururi pe la vinării şi degustări. Evenimentul a fost inaugurat joi, 6 septembrie, la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a remarcat că Moldova are un potenţial uriaş în ceea ce priveşte turismul vinicol, iar vinurile au devenit deja o carte de vizită. Chiril Gaburici, ministru al economiei consideră că Moldova trebuie să reuşească să orienteze o bună parte din numărul turiştilor la nivel mondial spre R. Moldova ca destinaţie turistică.