REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 noiembrie 2018)

O bombă de aviaţie a fost distrusă de geniştii militari

Geniştii Armatei Naţionale au dezamorsat şi neutralizat peste 20 de obiecte explozive de diferit calibru în luna octombrie. Adrian Efros, şeful Serviciului Geniu a menţionat că cele mai multe muniţii, printre care bombe de aruncător, calibru 82 mm, şi grenade de mînă, au fost depistate în localităţi din raioanele Căuşeni, Anenii Noi şi Călăraşi. El a adăugat că cea mai periculoasă captură — o bombă de aviaţie de 100 kg — a fost descoperită de un grup de muncitori în timpul executării unor lucrări la o conductă de gaz în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni.

Potrivit staticilor oferite de Ministerul Apărării, de la începutul anului curent, au fost executate 166 de misiuni de deminare şi neutralizate 302 obiecte explozive pe întreg teritoriul ţării.

 

Consultări politice moldo-ruse vor avea loc săptămîna curentă la Moscova

La inițiativa Ministerului de Externe al Federației Ruse, joi, 8 noiembrie, la Moscova se vor desfăşura consultări politice interministeriale moldo-ruse. Potrivit serviciului de presă al Ministerului de externe, delegaţia R. Moldova va fi condusă de secretarul de stat al MAEIE, Tatiana Molcean, iar cea rusă de către secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe, Grigori Karasin. În cadrul consultărilor, părţile urmează să examineze un spectru larg de subiecte actuale ale relaţiilor moldo-ruse, în special avansarea dialogului politic, aprofundarea cooperării în domeniile comercial-economic, social, interacţiunea în sfera cultural-umanitară.

 

CFM va procura 12 locomotive noi

Calea Ferată din R. Moldova (CFM) va procura 12 locomotive noi și va renova depoul de la Chișinău. Contractul a fost semnat marți, 6 noiembrie, cu o companie americană care a cîștigat licitația. Directorul CFM, Iurie Topală, a declarat că ultima dată locomotive noi au fost procurate acum 40 de ani, iar termenul lor de explodare este depășit. Pentru procurarea noilor locomotive și pentru renovarea depoului vor fi direcționate 45 de milioane de euro, iar primele locomotive vor fi livrate la începutul anului 2020.

 

Cehia va sprijini un program de dezvoltare a afacerilor în nordul ţării

Un concurs de granturi în cadrul unui proiect de dezvoltare a afacerilor în Regiunea de Nord a ţării a fost lansat la Bălţi. Programul este finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de People in Need Moldova, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Asociația obștească „Pro Cooperare Regională”. Concursul este destinat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din Regiunea de Dezvoltare Nord și este deschis pînă pe data de 25 noiembrie. Proiectul „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Moldovei” (2017-2019) este finanţat de Guvernul Cehiei, fiind implementat de organizaţia People in Need.

 

Procurorii au desfășurat percheziții la mai multe Birouri de Înmatriculare a Transportului Auto

Procurorii au desfășurat, marți, 6 noiembrie, peste 20 de percheziții la mai multe Birouri de Înmatriculare a Transportului Auto și la cîteva Stații de testare auto a vehiculelor. Adjunctul procurorului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc, a specificat că acțiunile au loc în capitală și sudul țării, în cadrul unei cauze penale inițiate pentru abuz în serviciu, perfectarea și folosirea documentelor false. Potrivit procurorului, pînă în prezent, au fost identificate circa 500 de cazuri de neachitare a taxei pentru folosirea drumurilor, cu însușirea mijloacelor financiare, fiind cauzat bugetului de stat un prejudiciu de circa un milion de lei.

 

Peste 300 de șoferi au fost sancționați pentru instalarea farurilor de tip xenon

Peste 300 de şoferi au fost documentaţi de ofițerii de patrulare, în perioada 1-4 noiembrie, pentru instalarea farurilor de tip xenon la automobile, care limitează vizibilitatea altor conducători auto. Inspectoratul Național de Patrulare (INP) reamintește conducătorilor auto că este interzisă circulația automobilelor care au instalat ilegal faruri de tip xenon, excepție fiind doar cele instalate de producătorul auto în fabrică. Ofițerul de presă al INP, Natalia Golovco, a specificat că dotarea automobilelor cu acest tip de faruri în autoservice-urile din țară poate fi nesigură, iar corpurile de iluminat pot să nu corespundă normelor. Pentru instalarea luminilor xenon, șoferii riscă amenzi de la 150 la 300 de lei.

 

Cinci magistrați de la CSJ au fost demiși

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat, în ședința de marți, 6 noiembrie, cererile de demisie a celor cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție, Tatiana Vieru, Dumitru Visternicean, Iulia Sîrcu, Valeriu Doagă și Elena Covalenco. Președintele CSM, Victor Micu și-a exprimat regretul că acesti magistrați au decis să plece din sistem, unii și după 36 de ani de activitate în justiție, invocînd „chestiuni determinate de unele circumstanțe”. Membrii CSM vor propune Parlamentului să le accepte demisia celor cinci judecători, iar președintelui Igor Dodon - să le acorde distincții de stat la plecarea din sistem.

 

Autoritățile atenţionează asupra pericolului intoxicației cu pesticide

Angajaţii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI şi medicii atenționează populația asupra pericolului intoxicației cu pesticide, după ce săptămîna trecută trei copii au murit în urma intoxicării cu un insecticid folosit de bunelul lor pentru tratarea grîului. Șeful Serviciului de presă al inspectoratului nominalizat, Liliana Puşcaşu, a specificat că avertizarea vine după ce trei minori din satul Flocoasa, raionul Cantemir, au decedat iar două femei au ajuns în stare gravă la spital intoxicaţi cu pesticide. Angajaţii IGSU atenționează populația să nu utilizeze în condiții casnice pesticide, iar în caz de intoxicaţie să solicite intervenția urgentă a ambulanţei.

 

Un grup de salvatori și pompieri au fost decorați

Un grup de salvatori și pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost decorați, marți, 6 noiembrie, de președintele Igor Dodon. Distincțiile au fost oferite în semn de recunoștință față de cei, care au intervenit și au acționat prompt în cadrul operațiunilor de salvare după explozia din blocul locativ din sectorul Rîșcani al capitalei. Președintele Igor Dodon a conferit Ordinul „ Credință Patriei” clasa I, lui Budaian Vasile, plutonier al serviciului intern. Acesta a venit la ceremonia de înmînare a distincției direct de la spital, unde se tratează în urma leziunilor suferite în cadrul operațiunii de salvare. De asemenea, Ordinul „ Credință Patriei” clasa II, a fost oferit lui Barbu Ghenadie – colonel al serviciului intern. Medalia „Pentru Vitejie” au primit Brenici Serghei - sergent-major al serviciului intern; Dutca Dumitru - sergent-major al serviciului intern; Josan Iurie - plutonier-major al serviciului intern; Rojco Nicolai - plutonier-major al serviciului intern; Rușica Vitalii - locotenent-colonel al serviciului intern; Stropșa Roman - locotenent-colonel al serviciului intern.