REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 mai 2021)

Creștinii îl sărbătoresc pe Sfîntul Gheorghe

În fiecare an, la 6 mai, creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc pe Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe. În credința populară mai este numit SînGeorge sau Sîngeorz și este considerat ocrotitorul soldaţilor, agricultorilor, dar şi al păstorilor. În această zi, în ţară, se sărbătoreşte hramul mai multor localități. În R. Moldova, peste 42 de mii de bărbaţi au prenumele Gheorghe şi în jur de 400 de femei se numesc Gherghina.

 

Ordinul privind pescuitul scrumbiei va fi publicat în Monitorul Oficial

Ordinul Agenției de Mediu cu privire la pescuitul scrumbiei în obiectivele acvatice piscicole naturale, în anul 2021, va fi publicat în Monitorul Oficial de vineri, 7 mai. Conform documentului, în perioada prohibiției se permite pescuitul sportiv, amator și de agrement la Scrumbie de Dunăre (Alosa immaculata) în fluviul Nistru, timp de 30 de zile consecutive, de la 16 mai 2021 pînă la 14 iunie 2021 inclusiv, în bază de permis. Dimensiunea minimală a scrumbiei care se permite a fi pescuită în fluviul Nistru este de 20 cm.

 

Un nou grup de producători vor implementa standardul GLOBALG.A.P.

Un nou grup de 17 producători de fructe, pomușoare și struguri din R. Moldova au început instruirea privind implementarea cerințelor de siguranță a alimentului conform standardelor GLOBALG.A.P și GRASP. Studiile sînt organizate de Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova, în perioada de 5-7 mai. Implementarea și certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP confirmă că gospodăria agricolă produce fructe și legume sigure şi este responsabilă în raport cu angajații săi. Totodată, certificarea GLOBALG.A.P. sporește competitivitatea fructelor, strugurilor și legumelor pe piața internațională, fiind solicitate de marile lanțuri de supermarketuri din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu.

 

Monitorul Oficial va publica decizia privind Cadastrul funciar

Monitorul Oficial de vineri, 7 mai, va publica decizia Guvernului cu privire la aprobarea Cadastrului funciar conform situației la 1 ianuarie 2021. În temeiul Codului funciar, Executivul a aprobat Cadastrul funciar conform situației de la 1 ianuarie 2021, cu suprafața totală de 3 384,7 mii de hectare. Dintre acestea, 217,94 mii de hectare sînt terenuri irigate, iar 58,20 mii de hectare - terenuri desecate. Hotărîrea va intră în vigoare mîine, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

 

Oficiul Băncii Europene de Investiții din R. Moldova are un nou șef

Alberto Carlei este noul șef al Oficiului Băncii Europene de Investiții din R. Moldova. Noul șef al BEI în Moldova are peste 16 ani de experiență în managementul bancar și al relațiilor dintre clienții corporativi și instituțiile financiare. Activează în cadrul BEI din 2013, iar principalele sale responsabilități au fost evaluarea, structurarea și negocierea finanțărilor pentru proiecte de investiții și împrumuturile către instituții financiare.

 

A crescut numărul persoanelor în Chişinau care doresc să se vaccineze

Doar în ultimele două zile, numărul solicitărilor zilnice pentru vaccinare a crescut de cca trei ori în municipiul Chişinău: de la 1300 în data de 29 aprilie, la peste 3500 la ziua de ieri. Despre acest lucru anunţă autorităţile municipale. ”Oamenii s-au mobilizat şi vin la toate punctele de vaccinare şi la Centrul municipal creat. Am solicitat să fie vaccinaţi toţi cei care doresc, deoarece nu este corect să păstrăm vaccinurile la frigider, iar mai multe persoane anterior refuzau imunizarea. Vaccinarea trebuie să devină accesibilă pentru fiecare. Nu trebuie să birocratizăm procesul”, a spus edilul municipiului Chişinău, Ion Ceban.

 

Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc „Hederlez”

Sărbătoarea populară a găgăuzilor „Hederlez”, marcată pe 6 mai, şi în acest an va fi organizată fără spectatori, din cauza condițiilor pandemice cauzate de COVID-19. Conform autorităților din UTA Gagauz-Yeri, programul de acțiuni al sărbătorii, care împlinește în 2021 trei decenii de cînd este organizată la nivel oficial, va fi desfășurat în regim online. „Pentru realizarea acestui plan vor fi antrenate toate casele de cultură din autonomie, muzeele etnografice, colectivele artistice. De asemenea, în acest an vom lansa şi un clip cu imnul sărbătorii „Hederlez”, cu participarea a 250 de artişti”, a spus Marina Semionova, şeful Direcţiei cultură în executivul de la Comrat.

 

Accesul liber în regiunea transnistreană a fost prelungit

Accesul liber în regiunea transnistreană a fost prelungit pînă în 1 iunie. Inițial a fost deschis accesul pentru perioada 30 aprilie – 11 mai. Pînă atunci, persoanele puteau intra sau ieși din regiunea transnistreană doar cu acordul special al unei instituții de la Tiraspol. Inițial, administrația de la Tiraspol a anulat, în perioada 30 aprilie – 11 mai, interdicțiile de acces în regiune, din cauza stării de urgență provocate de pandemie.

 

UN Women va acorda granturi organizațiilor care promovează drepturile femeilor

Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), oficiul din R. Moldova, va acorda granturi mici organizațiilor societății civile din ţară. Termenul limită de aplicare este 24 mai 2021. Suma granturilor oferite de UN Women este de la cinci pînă la zece mii de dolari. Acestea vor fi destinate exclusiv finanțării unei game limitate de activități eligibile pentru a sprijini dezvoltarea sau consolidarea capacităților instituționale ale societății civile. UN Women invită solicitanții eligibili să depună cereri, în special organizațiile care activează în contextul eliminării violenței împotriva femeilor și promovarea femeilor în poziții de conducere și guvernare.

 

Procuratura Generală a dispus citarea lui Rizea pentru audieri

Procuratura Generală a luat act de declarațiile făcute în cadrul unei emisiuni televizate de către fostul deputat român Cristian Rizea, potrivit căruia, fostul deputat Ion Butmalai, dar și oamenii de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi ar fi fost asasinați. Avînd în vedere faptul că dosarele penale în cazul decesului lui Ion Butmalai și Iurie Luncașu au fost clasate din lipsa faptului vreunei infracțiuni, iar urmărirea penală în cazul Salemi a fost suspendată în temeiul art.2871 CPP, nefiind identificată persoana care poate fi pusă sub învinuire, Procuratura Generală a dispus subdiviziunilor care gestionează aceste lucrări, să organizeze reluarea urmăririi penale.

 

Sheriff Tiraspol este gazda finalei Cupei Moldovei

În urma tragerii la sorţi efectuate astăzi la Casa Fotbalului, Sheriff Tiraspol a fost desemnată gazda finalei Cupei Moldovei, ediția 2020/2021. Meciul FC Sheriff Tiraspol – FC Sfîntul Gheorghe Suruceni se va juca pe 30 mai la stadionul Zimbru din Chișinău. Ora începerii va fi stabilită ulterior. Pentru formația din Suruceni va fi a treia finală de Cupă consecutivă din istorie. În 2019, „sfinţii” au pierdut în fața Sheriffului cu 0-1, iar în stagiunea precedentă Sf.Gheorghe a cedat la penalty-uri în duelul cu Petrocub Hînceşti (scor 3-5).

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42