REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 iunie 2019)

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului, o importantă sărbătoare creştină care comemorează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Înălţarea Domnului reprezintă ultimul eveniment de viaţă pămîntească a lui Iisus Hristos. Biserica spune că această zi este la fel de importantă ca Paştele. De Ispas, creştinii se salută cu "Hristos s-a Înălţat!" şi “Adevărat s-a înălţat!”. Spre deosebire de Paști, cînd ouăle se înroșesc în Joia Mare, pentru Înălțarea Domnului, ouăle se vopsesc chiar în ziua sărbătorii.

 

O bătrînă de 83 de ani a fost jefuită de doi minori în capitală

Doi minori, ambii de 15 ani, locuitori ai capitalei, au fost reținuți poliție pentru comiterea unui jaf. Cazul a avut loc pe data de 29 mai. Cei doi au atacat o femeie, în vîrstă de 83 de ani, care se afla în curtea blocului, și i-au furat geanta cu bunuri personale. Prejudiciul cauzat se ridica la 1350 lei. Minorii sînt cercetați în stare de libertate. Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru jaf, care conform legislației se pedepsește cu închisoare pe un termen de la 5 la 7 ani.

 

Doi luptători moldoveni au cucerit medalii la Europenele de juniori

Luptătorii moldoveni de stil greco-roman Mihai Petic (72 kg) și Artium Deleanu (55 kg) au cucerit medaliile de argint, respectiv, bronz la Campionatul European de juniori, care se desfășoară la Pontevedra (Spania). Mihai Petic a repurtat trei victorii și s-a calificat în finală unde i-a cedat lui Malkhas Amoyan (Armenia). Artium Deleanu a obținut de asemenea trei victorii, fiind întrecut în faza preliminară a competiției doar de vicecampionul Anvar Allakharov (Federația Rusă).

 

Postul vamal ”Cosăuți” și-a reluat activitatea

După mai bine de două săptămîni, postul vamal de tip debarcader ”Cosăuți” a redevenit funcțional. Potrivit datelor Serviciului Vamal, circulația prin acest post a fost sistată în data de 22 mai curent, din cauza nivelului ridicat al apei rîului Nistru. Din acelaşi motiv timp de două săptămîni a fost inaccesibil şi debarcaderul de la Soroca. Conform sursei citate, actualmente, toate posturile vamale activează în regim normal.

 

Experți din 12 state discută la Chișinău despre comerțul cu China

Experți în comerțul agricol din 12 state post-sovietice s-au reunit pentru două zile la Chișinău în cadrul celei de-a cincea Reuniuni Anuale a Rețelei Experților Comerțului Agricol din Europa și Asia Centrală (ATEN). În cursul întîlnirii, participanții fac schimb de informații despre evoluția politicilor comerciale agricole în țările lor și discută despre perspectivele comerțului agricol cu China și impactul schimbărilor climatice asupra comerțului cu produse agricole. De asemenea, vor contribui la aprofundarea cooperării în regiunea post-sovietică.

 

Banca Națională a transmis președinția Centrului de Excelență în Finanțe

Banca Națională a Moldovei a găzduit ședința anuală a Centrului de Excelență în Finanțe (Ljubljana, Slovenia), recunoscut în lume prin sprijinul pe care îl oferă pentru implementarea reformelor în domeniile finanțelor publice și financiar-bancar în Europa de Sud-Est prin activități de instruire. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt ai băncilor centrale și ministerelor de finanțe ai țărilor –membre: Albania, Bulgaria, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, România și Slovenia.

 

Frontiera a înregistrat 54 054 traversări în ultimele 24 de ore

Poliția de Frontieră anunță că în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 54 054 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 28 374 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din R. Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 30 488 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 12 155 traversări. Cele mai tranzitate puncte de trecere în ultimele 24 de ore au fost Aeroportul Internațional Chișinău – 9 572 traversări persoane și Leușeni – 9 196 traversări personae.

 

În Chișinău, vor fi instalați senzori de măsurare a calităţii aerului

Senzori de măsurare a calității aerului vor fi instalați pe străzile principale din 5 sectoare ale orașului Chișinău. Echipamentul va monitoriza non-stop nivelul de poluare al aerului, datele urmînd a fi furnizate în timp real pe un portal web, comunică PNUD Moldova. Echipamentul inteligent va fi instalat în următoarele luni, în cadrul unui programu de granturi lansat de Proiectul „Orașe Verzi Durabile pentru Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu.

 

Doi șoferi în stare avansată alcoolică au fost reţinuţi

Doi şoferi care conduceau motociclete în stare de ebrietate avansată au fost reţinuţi de poliţiştii de patrulare. Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, un şofer în vîrstă de 37 ani aflat la volanul unei motorete a for reţinut de oamenii legii în timp ce se deplasa neuniform pe Calea Ieșilor din capitală. Fiind supus testului alcoolscopic, s-a stabilit că acesta avea în aerul expirat 1.46 mg/l. Cel de al doilea şofer a fost stopat pe traseul Ialoveni – Hîncești. Tînărul de 22 de ani, conducea o motocicletă şi avea în aerul expirat 0.94 mg/l de alcool.

 

CNAM a acumulat în primele cinci luni venituri cu 20 la sută mai mari

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a acumulat, în primele cinci luni ale anului curent, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală venituri de peste 1 miliard 938 de milioane de lei, cu 20% mai mult decît în perioada similară a anului trecut. Serviciul de presă al instituţiei anunţă că primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu au fost de peste 1 miliard 828 de milioane de lei, cu aproape 310 milioane mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. De asemenea, primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au constituit 106 milioane lei.