REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 iulie 2020)

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în R. Moldova a depășit cifra de 17.800

Pînă în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 17.814 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1265 în stînga Nistrului. Numai în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 39 persoane cu suspecție la COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 425 pacienți infectați cu noul virus se află în stare gravă, dintre care 31 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 1064 sînt internați în stare de gravitate medie. Totodată, MSMPS anunță că au fost înregistrate trei noi decese cauzate de COVID-19. Virusul a răpit viața a trei persoane din capitală, cu vîrste cuprinse între 55 și 84 de ani, iar bilanțul morților a ajuns la 588.

 

Actualul legislativ s-a discreditat și trebuie dizolvat

Partidele politice care limitează activitatea Guvernului și nu-i permit să-și angajeze răspunderea, poartă toată responsabilitatea pentru criza politică pe care o avem, iar actualul Parlament s-a discreditat în fața societății și trebuie dizolvat. Declarația a fost făcută luni de premierul Ion Chicu după întrevederea cu șeful statului Igor Dodon și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Potrivit surse citate, angajarea răspunderii pentru rectificarea bugetului a fost efectuată în deplină concordanță cu prevederile Constituției. Premierul a specificat că încă contează „pe responsabilitatea politicienilor din Parlament care urmează să se întrunească astăzi în ședință”.

 

Premiul Național va fi acordat în acest an și pentru medici

Premiul Național va fi acordat în acest an și pentru domeniul medical. Propunerea a fost făcută de Premierul Ion Chicu la ședința Comisiei pentru decernarea Premiului. Decizia a fost argumentată prin faptul că pandemia a adus presiuni fără precedent pe sistemul național de sănătate publică, iar medici au demonstrat exemple de competență, devotament meseriei și dăruire de sine. Membrii Comisiei au susținut propunerea premierului Chicu de a acorda cîteva premii suplimentar reprezentanților domeniului medical, în semn de recunoștință și apreciere.

 

S-au împlinit 71 de ani de la cel de-al doilea val de deportări

Republica Moldova comemorează luni, 6 iulie, victimele celui de-al doilea val de deportări, la împlinirea a 71 de ani de la eveniment. Cu această ocazie, mai mulți oficiali, politicieni, dar și simpli cetățeni au depus flori la monumentele victimelor deportărilor. În mesajul transmis de Prim-ministrul Ion Chicu este menționat că „în fiecare an, data de 6 iulie ne pune față în față cu istoria. Ba chiar cu cea mai dureroasă pagină a ei. E ziua în care comemorăm victimele celui mai mare val de deportări. De-atunci au trecut 71 de ani. În iulie 1949, în doar cîteva ore, peste 35 de mii de oameni au fost urcați în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată. Femei, copii, bătrîni. Cei mai buni gospodari. Le-a luat apoi ani de zile să revină în patrie. Mulți din ei nici n-au mai apucat acest moment. Cei care mai sînt astăzi printre noi, victimele și urmașii deportaților, sînt mărturia unei rezistențe acerbe”, a precizat Chicu.

 

Chișinăul va procura 35 de troleibuze noi

Pe străzile capitalei vor circula 35 de troleibuze noi. Primăria municipiului Chișinău a semnat un contract cu o bancă comercială din țară, care a transferat prima tranșă de 55 de milioane de lei pentru asamblarea noilor unități de transport. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban „Pînă la sfîrșitul anului, trebuie să suplinim cantitatea de troleibuze cu 35 la număr, conform prevederilor contractului”, a menționat edilul. Oficialul a adăugat că mai este preconizată și procurarea a 100 de autobuze noi.

 

Serviciul Fiscal de Stat va avea atribuții extinse

Serviciul Fiscal de Stat va avea atribuții de prevenire şi combatere a infracțiunilor economice prin acordarea competențelor de efectuare a urmăririi penale și a activității speciale de investigație. Un proiect de lege ce prevede extinderea atribuțiilor acestei instituții a fost aprobat de Cabinetul de miniștri. Potrivit proiectului, pentru exercitarea acestor atribuții, în cadrul Serviciului Fiscal de Stat urmează să fie instituite subdiviziuni specializate. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie examinat și adoptat în Legislativ.

 

Partidele politice mai au o săptămînă pentru a prezenta raportul financiar

Partidele mai au o săptămînă la dispoziție pentru a prezenta raportul financiar pentru primul semestru al anului curent. Termenul expiră la 15 iulie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, raportarea va fi realizată atît în formă electronică, prin intermediul SSI „Control Financiar”, cît și pe suport de hîrtie, iar ulterior acestea vor fi făcute publice, fiind plasate la rubrica „Rapoarte financiare” pe pagina oficială a CEC. Neprezentarea raportului privind gestiunea financiară în termenul și formatul stabilit conform legii, inclusiv prezentarea unor date incomplete, constituie încălcare a prevederilor legale privind gestiunea financiară a partidelor politice, faptă ce se consideră contravenție și este pasibilă de răspundere contravențională.

 

Numărul părinților care își doresc să trimită copiii la grădiniță scade

Doar 51 la sută dintre părinții din Chișinău și-au dat acordul scris pentru trimiterea copiilor lor la grădinițe. Viceprimarul Angela Cutasevici a declarat la ședința on-line a serviciilor municipalității că cifra celor care își doresc deschiderea grădinițelor este în scădere, de la 60 la sută, la începutul lunii iunie, la 51 la sută, adică aproximativ 16 mii de copii de vîrstă preșcolară. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a raportat că, de la începutul pandemiei de coronavirus și pînă la data de 3 iulie, peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit de COVID-19.

 

Ștefan Gațcan a anunțat că solicită retragerea demersului de la Procuratură

Deputatul Ștefan Gațcan a anunțat, într-un nou video plasat în mediul online, că solicită retragerea demersului depus anterior la Procuratura Generală. Instituția a precizat, la 3 iulie, că a recepționat plîngerea deputatului Ștefan Gațcan privind pretinsele presiuni și intimidări din partea anumitor persoane pentru a-l determina să renunțe la mandat. În baza plîngerii deputatului, dar și a demersului Partidului Pro Moldova, Procuratura Generală a declanșat un proces-penal, în cadrul căruia urmau a fi stabilite toate circumstanțele cazului.

 

Cinci grădinițe din capitală se află în carantină

Cinci instituții de învățămînt preșcolar din capitală se află în carantină. „Actualmente, avem 12 cazuri de îmbolnăvire în instituțiile de învățămînt, cinci dintre care în grădinițe, acestea fiind plasate în carantină. Situația nu este deloc ușoară, mai ales că, copiilor le plac jocurile în comun şi comunicarea, iar asta presupune interacţiune”, a declarat primarul general al capitalei Ion Ceban. Ediulul a mai adăugat că decizia de redeschidere a grădiniţelor din capitală este una complicată, deoarece situaţia epidemiologică prin Covid - 19, rămîne încă nefavorabilă.

 

Peste 67 de mii de traversări au fost înregistrate la frontieră timp de o săptămînă

Pe parcursul săptămînii trecute, la frontieră au fost înregistrate peste 67 mii traversări persoane, numărul fiind cu peste 20 la sută mai mare față de ultima săptămînă a lunii iunie. Din numărul total de traversări, 35 850 au fost trecerile cetățenilor moldoveni. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 59 % din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română. În decursul săptămînii precedente 16 cetăţeni străini, dar și 50 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. Autoritățile susțin că nicio persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.