REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 august 2020)

CC: Șeful statului poate fi demis dacă refuză să desemneze candidatul la funcția de premier

Curtea Constituțională a decis joi că șeful statului poate fi suspendat sau chiar demis dacă refuză să desemneze candidatul propus de către majoritatea parlamentară pentru funcția de premier. „În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru”, a explicat Înalta Curte.

 

Grav accident rutier la Cojușna: O persoană a murit

Trei mașini au fost grav avariate, iar un bărbat a murit, în urma unui accident în lanț care a avut loc în seara zilei de 5 august, pe traseul Chișinău-Ungheni, în apropiere de localitatea Cojușna. La fața locului polițiștii au stabilit că automobilul de marca VAZ 2107, la volanul căruia se afla un bărbat de 67 ani, locuitor al municipiului Chișinău, din motive încă necunoscute, se deplasa pe contrasens, astfel tamponîndu-se frontal cu automobilul Ford Tranzit, care circula regulamentar. În consecință, una dintre mașini a fost proiectată în automobilul de marca Toyota, care se deplasa în urma automobilului Ford Tranzit.

 

Un bărbat riscă pînă la 5 ani de închisoare pentru hărțuire sexuală

Un bărbat în vîrstă de 28 de ani din Basarabeasca a fost reținut pentru 72 de ore pentru pentru hărțuire sexuală și încălcarea inviolabilității vieții personale. Suspectul a fost reținut după ce o tînără de 20 ani a depus o plîngere, comunicînd polițiștilor că bărbatul cu care a avut o relație, a făcut public înregistrări video și imagini intime. Acesta a difuzat materialele acumulate în mediul online și le-a transmis rudelor femeii și altor persoane, încercînd astfel să o determine la continuarea relației. Acum bărbatul riscă pînă la 5 ani de închisoare.

 

Restricții la amplasarea benzinăriilor în capitală

Stațiile de alimentare cu combustibil de pe raza municipiului Chișinău nu vor mai fi construite alături de instituțiile sanitare, instituțiile de învățămînt ori alături de bazinele acvatice. Consiliul Municipal Chișinău a aprobat joi un proiect de decizie referitor la reglementarea amplasării stațiilor de alimentare cu produse petroliere în raza municipiului Chișinău. Potrivit acestui nou regulament, s-a mărit zona de protecție sanitară și ecologică de la 25 de metri la 50 de metri.

 

A fost lansat primul Buletin cu date despre medicamentele autorizate în R. Moldova

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a lansat primul Buletin Informativ ce conține date cu privire la medicamentele autorizate în Republica Moldova. Buletinul va fi publicat lunar și va conține date cu privire la medicamentele autorizate prin decizia Comisiei Medicamentului. „Informația este adresată specialiștilor din domeniul sănătății, publicului larg și pacienților, avînd ca scop asigurarea transparenței și o comunicare eficientă asupra activității AMDM”, au explicat surse de la Agenția Medicamentului.

 

Tentativă de omor în capitală: Un suspect a fost reținut

Un bărbat în vîrstă de 63 de ani din capitală a fost reținut pentru 72 de ore pentru tentativă de omor. Infracțiunea s-a produs în timp ce bănuitul se afla la victimă în ospeție și în urma consumului de băuturi alcoolice între ei s-a iscat un conflict, ulterior individul i-a aplicat o lovitură de cuțit, în regiunea cutiei toracice. Victima a reușit să iasă din apartament solicitînd ajutorul poliției, iar bănuitul s-a încuiat în apartament și nu refuza să deschidă ușa apartamentului. Făptașul riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

Un poliţist din Rezina a fost reţinut pentru acte de corupţie

Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Rezina a fost reținut într-un dosar de corupere pasivă. Acesta ar fi estorcat 1500 de lei de la un bărbat ca să nu-l sancţioneze pentru injuriile aduse unui alt polițist. Potrivit materialelor cauzei, suspectul, angajat în funcție de inspector superior în cadrul Inspectoratului de Poliție Rezina, ar fi pretins și primit bani ce nu i se cuvin, în sumă de 1500 de lei, ca să nu-l tragă la răspundere contravenţională pe denunţător pentru lezarea onoarei şi demnităţii colegului său.

 

CEC a elaborat soluții de prevenire a infecției COVID-19 în perioada electorală

Comisia Electorală Centrală a elaborat proiectul Instrucțiunii cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 în perioada electorală. Documentul a fost remis pentru avizare Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Instrucțiunea reprezintă un plan de acțiuni care reflectă modul în care CEC va administra alegerile locale noi din 6 septembrie 2020 și cele pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.

 

Regulamentul de compensare a pierderilor în agricultură va fi publicat în Monitorul Oficial

Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, aprobat de Guvern, urmează să fie publicat în Monitorul Oficial de vineri, 7 august. Conform hotărîrii Executivului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, va distribui o sută de milioane de lei din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru acordarea compensațiilor în scopul diminuării consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020.

 

Doi deputați din R. Moldova vor participa la misiunea de observare a scrutinului prezidențial din Belarus

Deputații Adrian Lebedinschi și Alexandru Jolnaci vor participa la misiunea de observare a alegerilor prezidențiale din Republica Belarus, în calitate de membri ai Grupului internațional de observatori al Adunării Interparlamentare (AIP) a țărilor membre ale CSI, din partea Moldovei. Solicitarea de a delega doi membri ai Parlamentului Republicii Moldova pentru observarea scrutinului prezidențial din Belarus a fost adresată președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi de către Secretarul General al Consiliului AIP, Dmitri Kobițki, ca urmare a invitației venite din partea Republicii Belarus.