REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 aprilie 2021)

Peste 40 de teste Covid-19 falsificate au fost identificate la trecerea frontierei

44 de teste Covid-19 au fost identificate cu semne vizibile de falsificare în primele cinci zile ale lunii aprilie. Documentele au fost ridicate din punctele de trecere a frontierei Briceni, Palanca, Sculeni, Tudora, Aeroport Internațional Chișinău. În baza analizei de risc, dar și atribuțiilor de serviciu polițiștii de frontieră au întreprins acțiuni de prevenire și combatere a folosirii documentelor false. Astfel, în mai multe puncte de trecere au fost inițiate cercetări privind deținerea testelor Covid-19 negative de către călători. Incidentele au fost consemnate pe ambele sensuri de deplasare, fiind documentați cetățeni moldoveni și doar trei străini.

 

S-a stins din viață actorul de teatru și film, Boris Bechet

S-a stins din viață actorul de teatru și film, Boris Bechet. Despre aceasta a anunțat consilierul prezidențial, Ala Nemerenco. Boris Bechet s-a născut, pe 7 februarie 1953, în satul Vadu-Leca, raionul Telenești și a studiat la Institutul de Arte din Chișinău în perioada anilor 1971-1975. A fost actor pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, apoi pe cea a Teatrului „Alexei Mateevici”. Boris Bechet a debutat la studioul „Moldova-film” în anul 1983. A avut roluri atît principale, cît și secundare în filmele „Corbii prada n-o împart”, „Găsește potcoava fericirii” (1983), „Miorița” (1987), „Cursa” ( 1988), „Troița” (1991). În anul 1991 a devenit artist emerit al poporului.

 

Peste 15 mii de cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

În perioada 29 martie – 4 aprilie curent, la Departamentul Dispecerizare al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 15013 solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 5891 de pacienți, dintre care 779 copii. Potrivit Centrului, în topul solicitărilor deservite continuă să predomine cele cauzate de urgențe respiratorii – 4631 de solicitări, inclusiv 1683 (IRVA) urmate de urgențele cardiovasculare – 2636 de solicitări, inclusiv 46 de pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice – 1865 de solicitări, inclusiv 195 de accidente vasculare cerebrale. În aceeași perioadă, la Serviciul de Urgență au parvenit 69 de solicitări pe motivul urgențelor toxice.

 

37 de locuitori ai unui bloc din capitală au fost evacuați de pompieri în urma unei avarii la o conductă de gaze

În seara zilei de ieri, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/ au evacuat de urgență 37 de persoane, inclusiv șapte minori dintr-un bloc de locuit cu 5 nivele din strada Melestiu a capitalei, după ce o conductă subterană de alimentare cu gaz natural a fost deteriorată și avea loc o scurgere de gaze ce putea provoca o deflagrație. Potrivit datelor IGSU, deteriorarea conductei s-a produs în jurul orei 20:00, după ce în apropierea blocului, la o distanță de 10 metri, mai mulți muncitori au efectuat lucrări de foraj subteran și au atins conducta de alimentare cu gaze, existînd pericol iminent de explozie. De asemenea, la locul incidentului au intervenit și reprezentanții serviciilor gaze, care au remediat defecțiunea pentru preîntîmpinare unei situații de risc. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite.

 

În șase instituții de învățămînt din municipiu vor fi instituite clase specializate de fotbal

Primăria capitalei inițiază implementarea Programului municipal privind dezvoltarea sportului prin instituirea claselor specializate de fotbal în instituțiile de învățămînt, ciclul I/gimnaziu din municipiul Chișinău. Programul prevede identificarea soluțiilor pentru îmbunătățirea calității educaționale a copiilor, amenajarea infrastructurii școlare, asigurarea igienei copiilor și neapărat construcția platformelor pentru amplasarea gazoanelor artificiale. Astfel, elevii vor beneficia de noi terenuri de fotbal, reieșind din suprafața disponibilă, dintre care 2 stadioane de mărimi standard și 4 de mini-fotbal. Elevii claselor specializate se vor bucura de 10 ore de fotbal săptămînal în cadrul disciplinei „Fotbal”.

 

Magistratul surprins în flagrant cu mită va fi cercetat în libertate

Curtea de Apel Chișinău a respins contestația Procuraturii Anticorupție prin care s-a insistat ca judecătorul de la Judecătoria Chișinău, prins în flagrant cu mită, să fie cercetat în arest preventiv. Potrivit Procuraturii Generale, agentul economic care i-a oferit judecătorului mită va sta în arest la domiciliu timp de o lună, iar magistratul care a luat mită va rămîne în libertate. Judecătorul a fost reţinut în flagrant, acum două săptămîni, într-un dosar pornit de Procurorul General, în baza unor informații potrivit cărora acesta ar fi pretins 16 mii de dolari SUA de la un agent economic pentru a interveni pe lîngă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil.

 

Aureliu Ciocoi l-a convocat în ședință pe ministrul Afacerilor Interne

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, l-a convocat în această dimineață pe ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Pavel Voicu. Subiectul discuției a fost cazul ieșit din comun privind răpirea pe teritoriul R. Moldova a cetățeanului ucrainean Nicolae Ceaus, act comis la 3 aprilie current. Voicu a informat șeful interimar al Guvernului despre măsurile întreprinse de instituțiile de drept din momentul recepționării apelului la Serviciul Unic 112 și care continuă să fie în plină desfășurare. Ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne a subliniat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale ministerului. Totodată, a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

 

Autoritățile municipale au lansat etapa a doua a proiectului-pilot privind taxarea electronică în transportul public

Autoritățile municipale au lansat marți, 6 aprilie, etapa a doua a proiectului-pilot privind taxarea electronică în transportul public municipal, în parteneriat cu VISA și Victoriabank. Acestea susțin că serviciul ar urma să fie implementat în 57 de unități de transport din Chișinău, după finalizarea proiectului-pilot. Primarul general al capitalei, Ion Ceban, susține că municipalitatea urmărește ca în următoarele șase luni, cel puțin 30% din populație să utilizeze taxarea electronică în transportul public. Acesta susține că astăzi, 6 aprilie, serviciul a fost implementat în cinci unități de transport din orașul Chișinău.

 

Peste 1,5 la sută din populația țării a fost vaccinată anti-COVID

Un număr de 50410 persoane, ce reprezintă peste 1,5 procente din populația țării, au fost vaccinate împotriva COVID-19. Conducerea Agenției Naționale de Sănătate Publică a anunțat astăzi că, în cele cinci săptămîni de vaccinare, au fost imunizați 57 la sută din angajații sistemului medical și circa 11 mii de persoane incluse în etapa doua de vaccinare. 14 raioane din țară au utilizat aproape în totalitate stocurile de vaccin repartizate. Conform surse citate, de la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate abateri în 29 de raioane, fiind incluse în liste 395 de persoane care nu făceau parte din categoriile pasibile vaccinării.

 

Serviciul Vamal a lansat modulul digitalizat ”e-Borderoul de transport”

Serviciul Vamal al R. Moldova cu susţinerea Programului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Reforme Structurale în Moldova au lansat astăzi modulul digitalizat ”e-Borderoul de transport”. Acesta va înlocui documentul respectiv, eliberat pînă în prezent pe suport de hîrtie, şi va eficientiza prestarea unuia dintre cele mai importante servicii vamale din ţara noastră. „Administrarea vamală reprezintă un domeniu aflat în continuă dezvoltare şi modernizare, or, acest fapt impune adoptarea unei noi abordări active în toate sectoarele Serviciului Vamal”, a declarat la evenimentul de lansare a modulului Sergiu Burduja, directorul Serviciului Vamal.

 

Specialiştii au atenționat asupra riscurilor înghețurilor care se așteaptă pe teritoriul țării

Ministerul agriculturii a atenționat asupra riscurilor și măsurilor de prevenire a înghețurilor. Avertizarea vine în contextul informațiilor prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat privind prognozele pentru perioada următoare și probabilitatea înregistrării înghețurilor la sol. Potrivit specialiștilor din agricultură, coborîrea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada caldă a anului afectează negativ dezvoltarea plantelor şi uneori, încheie prematur ciclul de vegetație, sau chiar duce la moartea plantelor. În pomicultură, înghețurile dăunează mult pomii în plină floare, distrugînd uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului sînt caișii, piersicii, vișinii, cireșii, mărul, nucul şi alunul.

 

942 de doze de vaccin Pfizer vor fi repartizate marți în regiunea transnistreană

942 de doze de vaccin Pfizer vor fi repartizate marți, 6 aprilie, în regiunea transnistreană. Anunțul a fost făcut de coordonatorul grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19, Alexei Ceban, în cadrul unei conferințe de presă. „Astăzi au fost ridicate dozele de vaccin pentru regiunea transnistreană, constituit din 942 de doze. Procesul de vaccinare cu Pfizer/BioNTech va fi demarat astăzi și se va administra în scurt timp, întrucît tot procesul este foarte bine planificat, toate persoanele se află în categoria care trebuie vaccinate în prima etapă”, a menționat Ceban.