REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 noiembrie 2018)

Un microbuz cu opt moldoveni a nimerit în accident rutier lîngă Kiev

Un accident grav s-a produs în apropiere de Kiev. Un microbuz cu opt pasageri moldoveni care se întorceau acasă din Rusia s-a ciocnit de un camion. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău. Ambasada Moldovei în Ucraina a luat legătura cu autoritățile locale și așteaptă mai multe informații. Toți moldovenii au supraviețuit, însă cinci au fost spitalizați cu traumatisme ușoare. Doi dintre aceştia au fost deja externaţi. Victimele spun că șoferul microbuzului a adormit la volan și s-a ciocnit cu un camion care staționa pe marginea drumului.

 

R. Moldova va elabora un sistem de atragere a investițiilor

R. Moldova va dezvolta un sistem de atragere a investițiilor. Declarația a fost făcută de ministrul economiei Chiril Gaburici la întrevederea cu Directorul General Executiv al Centrului Financiar Internațional Dubai (Dubai International Financial Center DIFC), Arif Amiri, desfășurată în Dubai. „Țara noastră trebuie să devină un teren neutru, în care marii investitori pot veni să facă afaceri într-un mediu economic corect, indiferent de viziunile politice, strategice sau regionale. Vom învăța și din experiența Emiratelor Arabe Unite, alături de cea a țărilor Uniunii Europene sau Statelor Unite ale Americii”, a specificat Gaburici.

 

Numărul cazurilor de viroze a crescut în capitală

Peste 2500 de persoane din capitală au ajuns săptămîna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Anunțul a fost făcut luni, 5 noiembrie, de către şeful interimar al Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, Carolina Olaru, în ședința săptămînală a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău. Conform datelor, numărul cazurilor de viroze a crescut față de săptămîna trecută, cînd s-au înregistrat peste 2300 de cazuri. „Cei mai afectați sînt copiii cu vîrstele de pînă la 4 ani - 959 de cazuri și copii cu vîrste între 5 și 14 ani - 738 de cazuri. Din numărul total de bolnavi, 58 au fost spitalizați. Cazuri de gripă nu au fost înregistrate”, a afirmat Olaru. În prezent, în toate instituțiile medicale are loc vaccinarea antigripală a persoanelor din grupurile cu risc sporit de infectare.

 

Traficul aerian a fost dat peste cap din cauza ceții

Traficul aerian a fost dat peste cap de ceața densă, care s-a lăsat luni, 5 noiembrie, peste Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit site-ului oficial al Aerogării, la cursa spre Istanbul au fost rețineri de peste trei ore. Cu întîrzieri de peste două ore au decolat avioanele și în direcțiile Minsk, București și Moscova. Totodată, din cauza aceluiași fenomen meteo, cu greu s-a circulat și pe traseele naționale, unde în primele ore ale zilei vizibilitatea a fost scăzută sub 100 de metri, iar carosabilul era umed. Meteorologii prognozează formarea ceții și în următoarele zile.

 

Un documentar din R. Moldova a fost premiat la un festival din Grecia

Documentarul „Călărași - un ținut la poarta Raiului”, în regia lui Dumitru Grosei, a obținut premiul pentru „Cel mai bun film documentar cu tema istorie și conservare patrimoniu” la Amorgos Tourism Film Festival, care s-a desfășurat în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie curent pe insula Amorgos din Grecia. Acesta este deja al patrulea premiu pentru aceeași peliculă, după ce „Călărași - un ținut la poarta Raiului” a mai obținut premiul pentru cel mai bun film pe tema „Etnoecologie (natură și oameni indigeni)" în cadrul Festivalului Internațional de Film Ecologic TO SAVE AND PRESERVE din Rusia, marele premiu „Cel mai bun film etnografic” în cadrul Festivalului Internațional de Film Etnografic din Zlatna, județul Alba din România, și pentru cel mai bun documentar la Constanța Internațional Film Festival, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Independent.

 

Peste 1400 de șoferi au fost sancționați în weekend

Peste 1400 de șoferi au fost documentați în weekend de angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) pentru încălcarea regulilor rutiere. Ofițerul de presă al inspectoratului nominalizat, Natalia Golovco, a specificat că din cei 1400 conducători, 634 de şoferi au fost depistați în trafic cu viteza peste limita admisă, iar 11 conducători auto au urcat la volan după ce au consumat alcool. Totodată, în această perioadă au avut loc 11 accidente rutiere grave, soldate cu două persoane decedate și alte 15 traumatizate. Datele INP arată că, de la începutul anului curent, pe teritoriul țării s-au produs peste 1700 de accidente rutiere.

 

Producătorii moldoveni vor fi scutiți de taxele vamale la exportul în Rusia

Producătorii moldoveni vor fi scutiți de taxele vamale la exportul în Federația Rusă a legumelor, fructelor, conservelor din fructe și legume și produselor vitivinicole. Anunțul a fost făcut luni, 5 noiembrie, de către șeful statului Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentate totalurile vizitei sale oficiale în Federația Rusă. Potrivit oficialului, decizia a fost luată în cadrul unei întrevederi cu președintele rus Vladimir Putin și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019. „În ultimii trei ani avem o dinamică pozitivă privind comerțul pe piața rusă. Totodată, taxele vamale fac produsele noastre mai puțin competitive. La fel, în scurt timp, experții Rospotrebnadzor vor efectua o vizită la Chișinău pentru a extinde lista producătorilor care exportă produse pe piața rusă”, a afirmat Dodon.

 

Agenția Moody's a confirmat ratingul pe termen lung al R. Moldova la "B3"

Moody's Investors Service a confirmat ratingul pe termen lung în valută şi monedă locală al R. Moldova la "B3" şi a menţinut perspectiva la stabilă, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Conform comunicatului, decizia vine în urma creşterii economice solide, a unei datorii guvernamentale moderate, a îmbunătăţirii capacităţii instituţionale, pe fondul dificultăţilor de guvernare şi al predictibilităţii politice reduse, a riscurilor politice moderate şi a diminuării riscurilor din sectorul bancar. Moody's apreciază că ratingul pe termen lung pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în valută rămîne neschimbat, la "B2" şi, respectiv, "Caa1", în timp ce calificativul pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în monedă locală se menţine la "B2".