REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 iunie 2019)

Un specialist ANSA din Cahul a fost reţinut de CNA

Medicul veterinar al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor /ANSA/, direcţiile Cahul şi Vulcăneşti, dar şi proprietarul unui abator din Cahul, au fost reţinuţi de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie /CNA/ pentru fraude cu certificate sanitare. Potrivit datelor CNA, cei doi sînt bănuiţi că ar fi creat o schemă de estorcare de bani de la agenţii economici din zonă, specializaţi în comerţul cu produse de origine animală, pentru a le elibera certificate sanitar-veterinare.

 

Preşedintele Igor Dodon efectuează o vizită de lucru la Sankt Petersburg

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, efectuează o vizită de lucru la Sankt Petersburg (Federaţia Rusă). Preşedintele a anunţat că va participa la cea de-a XXIII-a ediţie a Forumului Economic Internaţional. „La invitaţia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, întreprind o vizită de lucru la Sankt Petersburg, unde voi participa la cea de-a XXIII-a ediţie a Forumului Economic Internaţional, în cadrul căruia voi rosti un discurs”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de socializare.

 

Euro şi dolarul se scumpesc

Euro şi dolarul se scumpesc din nou. Pentru ziua de miercuri, 5 iunie, Banca Naţională a Moldovei a anunţat un curs de 20.50 lei pentru un euro. Astfel, euro va costa cu 15 bani mai mult decît la începutul săptămînii curente. Dolarul american se va scumpi cu un ban şi va costa 18 lei și 21 bani. Leul românesc cîştigă teren şi va costa 4 lei și 32 de bani, cu trei bani mai mult decît în ziua de luni.

 

Apa din fîntînile din Comrat este poluată, conform unui studiu

Concentraţia de nitraţi în apa fîntînilor din Comrat depăşeşte norma de la 1,5 pînă la 500 de ori. Datele sînt indicate în Programul de revitalizare a municipiului pentru anii 2019-2021. În prezent, principala sursă de asigurare cu apă potabilă a localităţii este priza de apă din Cioc-Maidan, cu o capacitate de cinci mii de metri cubi pe zi. Structura a fost dată în exploatare în anul 1999 şi se află la o distanţă de 25 kilometri de municipiul Comrat.

 

Peste 15 mii de elevi din Chișinău se vor odihni în taberele de odihnă

15 665 de elevi din municipiul Chișinău se vor odihni în vara 2019 în taberele de odihnă din oraș și în cele din afara capitalei. Astfel, din 3 iunie 2019, și-au început activitatea 20 de tabere cu sejur de zi, unde timp de 15 zile (pînă la 21 iunie 2019), se vor odihni 1730 de copii. Costul biletului este de 1550 lei, din care părinții vor achita doar 310 lei sau 20% din cost. Totodată, 356 de elevi vor beneficia de sejururi gratuite în tabere, anunță Primăria Chișinău. Alocațiile financiare de la buget pentru organizarea odihnei de vară a copiilor în 2019 constituie 30 de milioane de lei.

 

Peste 60% din microbuzele de pasageri vor fi scoase din circulație începînd cu anul viitor

Vicepreședintele Uniunii Transportatorilor și Drumarilor Oleg Lipskii a declarat că începînd cu anul 2020, în Moldova urmează să fie scoase din circulație microbuzele reutilate pentru transportul de pasageri aduse din import. El spune că, peste 60% din aceste unități de transport sînt reutilate. Lipskii a declarat că transportatorii din Moldova se confruntă la ora actuală cu cîteva probleme majore. Este vorba de modul defectuos de repartizare a curselor și a intervalului de timp pentru transportul de pasageri.

 

Două mii de rachete antigrindină au ajuns în R. Moldova

Două mii de rachete antigrindină de rază lungă de acţiune au ajuns în R. Moldova. Noul lot a fost importat din Federaţia Rusă, iar pe data de 4 iunie au fost repartizate în cele 132 de puncte de lansare din ţară. Potrivit ministrului agriculturii, Nicolae Ciubuc, achiziţia a fost necesară pentru a proteja culturile aflate în pericol din cauza ploilor cu grindină. Primele rachete antigrindină au fost distribuite la unităţile speciale din Edineţ, Făleşti şi Soroca. Doar în luna mai, pe întreg teritoriul ţării au fost lansate peste 3600 de rachete antigrindină.

 

În R. Moldova a fost lansată cea mai mare uzină de beton asfaltic

În R. Moldova a fost construită cea mai mare uzină de beton asfaltic, realizată după standardele europene. „Necesitatea ei a apărut pe parcursul anului trecut, odată cu cererea foarte mare pe piață, și anume din partea companiilor care au construit drumuri în cadrul proiectului guvernamental „Drumuri Bune pentru Moldova”, a spus ministrul economiei, Chiril Gaburici în cadrul ceremoniei de lansare a uzinii. Pe lîngă faptul că uzina Marini „Be Tower 2500” a companiei „IrindaPrim” SRL este cea mai mare din țară, aceasta va utiliza și cele mai moderne tehnici pentru producerea mixturii asfaltice.

 

Înalți demnitari europeni au vizitat municipiul Ungheni

Municipiul Ungheni a fost vizitat de reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Delegației UE în R. Moldova, condusă de Mathieu Bousquet, șeful unității – Georgia, Moldova și cooperarea transfrontalieră a vecinătății. Scopul aflării lor la Ungheni a fost să se informeze despre implementarea proiectelor, finanțate de UE. Bousquet a remarcat că cele 4 domenii ale UE – fortificarea unei guvernări mai bune, dezvoltarea economiei, accentuarea pe populație, în special pe tineret și acordarea a conectivității mai puternice pe transport și aspectele digitale – sînt prioritare și în acest moment.

 
Se redeschide ruta Chişinău-Zatoca, cu extindere pînă la Karolino-Bugaz

Ruta Chişinău-Zatoca va fi redeschisă vineri, 7 iunie. Din acest an cursa respectivă va fi cu extindere pînă la Karolino-Bugaz şi va putea deservi mai mulţi doritori să călătorească spre localitățile și stațiunile balneare ucrainene de pe litoralul Mării Negre. Autocarele vor porni din Chișinău: de la Gara auto Centru - la ora 23.40, iar de la Gara auto Nord - la ora 23.35. Din Karolino-Bugaz autobuzele vor porni la ora 16.00 și, respectiv, la 16.40. Cursele vor fi operate în fiecare zi, pe toată perioada estivală. Costul unui bilet de călătorie este de 180 de lei.

 

Peste 170 mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă

Peste 170 mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă de calitate, urmare a construcției apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași. Pentru realizarea acestui proiect, Guvernul Germaniei a alocat 15 milioane de euro - finanțare nerambursabilă. Pentru demararea lucrărilor de construcție a apeductului, la guvern, a fost semnat miercuri, 6 iunie, Acordul de cooperare între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Agenția Apele Moldovei, Consiliile Raionale Străşeni și Călărași, primăriile oraşelor Străşeni și Călăraşi, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru și S.A. Apă Canal Chişinău.

 

De la 1 iulie E-factura va devein obligatorie

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că la efectuarea livrărilor în cadrul contractelor de achiziții, furnizorii vor fi obligați să utilizeze, de la 1 iulie, E-factura, potrivit unor modificări și completări operate la Codul Fiscal în decembrie 2017. Astfel, la efectuarea livrărilor impozabile cu TVA în cadrul achiziţiilor publice pe teritoriul ţării, subiecții impozabili sînt obligați să prezinte cumpărătorului (beneficiarului) pentru livrarea respectivă factura fiscală electronică (e-factura). Prevederile în cauză nu se aplică pentru livrările de energie electrică, de energie termică, de gaz natural, pentru serviciile de comunicaţii electronice şi serviciile comunale. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40