REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 decembrie 2018)

O mașină a fost lovită de trenul Chișinău-Moscova

Un accident tragic s-a întîmplat în apropiere de satul Pănăsești, raionul Strășeni. O mașină de marca Volkswagen a fost lovită de trenul de pe cursa Chișinău-Moscova. Șoferul automobilului a decedat pe loc. Impactul a avut loc miercuri, 5 decembrie, în jurul orei 11:40. Cristina Vicol, ofițerul de presă al IP Strășeni, a declarat că accidentul a avut loc după ce șoferul automobilului, un vărbat în vîrstă de 53 de ani, nu a respectat semnalul sonor care interzicea deplasarea peste calea ferată.

 

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit cu ambasadorul Poloniei la Chișinău

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu ambasadorul Poloniei în R. Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, informează Direcţia comunicare a guvernului. Oficialii au făcut un schimb de opinii privind agenda europeană a R. Moldova. Premierul Pavel Filip a accentuat că parcursul european rămîne unica cale de dezvoltare a țării noastre. Interlocutorii au abordat, de asemenea, o serie de chestiuni actuale de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-poloneze.

 

Președintele Igor Dodon a plecat în Rusia

Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru de scurtă durată la Sankt Petersburg, unde va participa la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, precum și la reuniunea informală a șefilor de state ale CSI. „Întreprind o vizită de scurtă durată la Sankt Petersburg, unde, la 6 decembrie, voi participa la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, precum și la reuniunea informală a șefilor de state ale CSI. În cadrul acestor forumuri, voi avea întrevederi bilaterale cu liderii altor state. De asemenea, voi avea o întrevedere cu conducerea orașului de la Neva", a scris Igor Dodon pe o rețea de socializare.

 

Vicepremierul Cristina Lesnic participă la reuniunea OSCE de la Milano

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, participă, în perioada 4-7 decembrie, la cea de-a 25-a reuniunea a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai Statelor OSCE, care are loc la Milano, Italia. În cadrul acestei reuniuni, vor avea loc consultări pe marginea proiectului de Declarație cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană. Lesnic, a avut ieri o întrevedere consultativă cu delegația Italiei care deține Președinția în exercițiu la OSCE, în cadrul căreia au fost discutate procedurile și consultările propriu-zise pentru definitivarea proiectului Declarației.

 

Chişinăuienii cu apartamente dotate cu plite electrice vor primi compensaţii

Primăria Chişinău informează că locuitorii capitalei ai căror apartamente sînt dotate cu plite electrice, conform proiectului iniţial al blocului, vor beneficia de compensaţii de 25 % din costul facturii pentru energia. O decizie în acest sens a fost aprobată de Consiliul municipal Chişinău. Potrivit documentul, achitarea plăţilor va fi asigurată pentru lunile noiembrie şi decembrie a.c. Achitarea compensaţiei enunţate se face prin transfer la preturile de sector, cu acordarea în numerar beneficiarilor.

 

Bugetul capitalei pentru anul 2019 a fost propus spre consultare publică

Proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2019 a fost propus spre consultare publică. Potrivit primăriei capitalei, documentul prevede venituri în sumă de 3,8 miliarde lei și cheltuieli de 4,24 miliarde lei. Deficitul bugetar constituie 441 milioane lei. Autorii inițiativei propun ca deficitul să fie acoperit din împrumuturi, granturi, donaţii, sponsorizări sau alte sume suplimentare. Totodată, fondul de rezervă al municipiului Chişinău a fost stabilit în sumă de 10000,0 mii lei.

 

Va fi instituit Consiliul de Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre R. Moldova și Turcia

Va fi instituit Consiliul de Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre R. Moldova și Turcia. Parlamentul urmează să ratifice Declarația Comună referitor la instituirea Consiliului, semnată la Chișinău, la 17 octombrie 2018. Comisiile parlamentare au dezbătut acest proiect în ședințele de miercuri, 5 decembrie. Consiliul de Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre R. Moldova și Turcia va fi coprezidat de către Guvernul R. Moldova și Președintele Turciei. Acesta va stabili strategia dezvoltării relațiilor în domeniul politic, militar, de securitate, economic, comercial, energetic, transporturi, agricultură, turism, sănătate, cultură, știință și umanitar.

 

Piața serviciilor de telefonie fixă își menține tendințele de scădere a cifrei de vînzări

Cifra de vînzări pe piața serviciilor de telefonie fixă a scăzut cu 20,4 la sută, pînă la 422,2 milioane de lei, în nouă luni 2018 față de perioada similară a anului precedent, un ritm de scădere similar cu cel înregistrat în 2017, a anunțat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Numărul utilizatorilor de telefonie fixă a fost în scădere cu 2,3 la sută față de finalul anului 2017. Este al treilea an consecutiv în care piața își menține tendințele de scădere a veniturilor și numărului de abonați.