REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 august 2020)

Expiră termenul de înregistrare a concurenților pentru alegerile locale din 6 septembrie

Comisia Electorală Centrală anunță că joi, 6 august 2020, este termenul limită de depunere/recepționare a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar în localitățile Tîrnova, raionul Dondușeni, și Nucăreni, raionul Telenești. Pînă în prezent, Consiliul electoral al circumscripției electorale Nucăreni a recepționat două dosare, iar cel din Tîrnova un dosar. CEC a decis desfășurarea la 6 septembrie a alegerilor locale noi pentru funcția de primar în aceste localități ca urmare a demisiilor din funcție a primarilor.

 

Mai multe persoane au fost puse sub învinuire în ”Dosarul Metalferos”

Șaisprezece figuranți, reținuți acum două zile, în dosarul privind fraudarea Societăţii pe Acţiuni ”Metalferos”, au fost puși oficial sub învinuire. Procuratura Generală le-a înaintat învinuirea pentru escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvîrșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale. Învinuiții, printre care și patru polițiști, au fost audiați de procurori, însă nu și-au recunoscut vina. Procurorii au solicitat aplicarea, în privința tuturor persoanelor învinuite, a arestului preventiv pentru 30 de zile.

 

Directorul Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității a fost răpus de COVID-19

Directorul Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, Narcisa Mamaliga a fost răpusă de COVID-19. Narcisa Mamaliga, în vîrstă de 52 ani, a fost confirmată pozitiv cu noul coronavirus, la data de 6 iulie. La data de 3 august, aceasta a fost transferată, de la Spitalul de Stat, la Spitalul Clinic Republican. Pînă în prezent, COVID-19 a provocat în țara noastră 810 decese.

 

În instituțiile de învăţămînt lipsesc 261 de specialişti

Cu mai puţin de o lună pînă la începerea unui nou an şcolar, în instituțiile de învăţămînt din ţară lipsesc 261 de specialişti. Cei mai mulţi dintre ei – 117 la număr - sînt profesori în învățămîntul primar sau gimnazial. Datele au fost prezentate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Conform bazei de date a ANOFM, la data de 3 august curent, erau 76 de locuri de muncă vacante pentru profesori în învățămîntul liceal sau postliceal şi 11 locuri vacante pentru profesori universitari.

 

Patru tineri sînt cercetați penal pentru jaf

Patru persoane, inclusiv doi minori din capitală, au fost reținuți pentru comiterea unui jaf. Cazul a avut loc în dimineața zilei de 03 august. Victima, un tînăr de 27 de ani se întorcea de la muncă și în curtea blocului de locuit a fost agresat și jefuit. Prejudiciul constituie 23 000 lei. Făptașii și-au recunoscut vina și sînt cercetaţi penal în stare de libertate pentru jaf, iar conform legislaţiei penale în vigoare ei riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 7 ani.

 

Doi bărbați au fost reținuți pentru șantaj

Doi bărbați de 30 și 34 de ani din raionul Criuleni și municipiul Chișinău au fost reținuți, fiind suspectați de șantaj. Potrivit poliției, bărbatul de 30 ani, fiind deținut în penitenciarul nr. 4 Cricova, prin intermediul rețelelor de socializare, a făcut cunoștință cu o femeie de 32 ani. Ulterior, a convins-o să-i expedieze cîteva poze personale în ipostaze intime. Peste cîteva zile, victima a primit un mesaj de la un utilizator necunoscut care a amenințat-o că este pasibilă de răspundere penală pentru răspîndirea fotografiilor cu caracter pornografic și că o poate ajuta să-și soluționeze problema contra sumei de 1000 euro.

 

Sistemul de alimentație din instituțiile de învățămînt din Chișinău va fi schimbat

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în ședința de marți, 4 august, constituirea unui grup de lucru care va reorganiza sistemul de alimentație în instituțiile municipale de învățămînt. Potrivit deciziei consilierilor municipali, pînă la data de 20 august, grupul de lucru va elabora conceptual de reorganizare a alimentației copiilor din școlile și grădinițele din Chișinău. Viceprimarul Inga Ionesii a precizat că municipalitatea lucrează la un nou concept de alimentație a copiilor și își dorește modernizarea sistemului existent, dar și a modului de achiziții ale produselor alimentare.

 

Un nou post de pompieri a fost deschis la Bravicea, Călărași

Un nou post teritorial de salvatori și pompieri voluntari a fost inaugurat în localitatea Bravicea, raionul Călărași. Postul a fost deschis de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI în comun cu autoritățile publice locale cu suportul pompierilor voluntari din Germania în cadrul acordului de înfrățire între consiliul raionul Călărași și orașul Buhl, Germania. Postul va oferi siguranța pentru cetățenii din 6 localități a raionului Călărași: Bravicea, Bahu, Săseni, Meleșeni, Țibirica, Schinoasa. În cadrul postului vor activa 9 angajați voluntari civili. Acesta este al 72 post de salvatori și pompieri voluntari deschis în Republica Moldova cu implicarea administrației publice locale.

 

Prin intermediul Programului Prima Casă au fost procurate încă 51 de locuințe

Prin intermediul Programului Prima Casă au fost procurate încă 51 de locuințe, astfel, pînă în prezent, prin acest proiect au fost cumpărate 4663 locuințe. Alte 29 de cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție în acest sens. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,34 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,17 miliarde de lei. Din 4663 de beneficiari, 3237 sînt familii, iar 1426 - tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,2 ani.

 

MAEIE: Printre victimele exploziei din Beirut nu sînt cetățeni moldoveni

Ministrul Afacerilor Externe și Intergrării Europene, Oleg Țulea a transmis în seara zilei de 4 august un mesaj de compasiune adresat omologului său libanez, Charbel Wehbe, în contextul exploziei din orașul Beirut. Ambasada Republicii Moldova la Ankara, acreditată prin cumul în Republica Libaneză, este în contact cu autoritățile competente din Beirut pentru a preciza dacă printre victime nu sînt și cetățeni moldoveni. Din informațiile acumulate pentru moment, nu există cetățeni moldoveni afectați de explozie.

 

Ministerele de Externe ale R. Moldova și Ucrainei au semnat un Plan al consultărilor pentru anii 2021–2022

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a întreprins o vizită de lucru la Kiev, la invitația omologului său ucrainean, Dmytro Kuleba. Oficialii au pus în discuție o arie largă de subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-ucrainene, dar și mai multe aspecte cu referire la cooperarea regională și internațională. Cei doi oficiali au semnat Planul consultărilor între Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pentru anii 2021 – 2022.