REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 septembrie 2018)

În R. Moldova va avea loc Conferința Mondială a Turismului Vitivinicol

R. Moldova va deveni capitala mondială a turismului vitivinicol în perioada 6-7 septembrie 2018, cînd va găzdui cea de-a treia Conferință Mondială a Turismului Vitivinicol a Organizației Mondiale a Turismului pe lîngă ONU (UNTWO). La Conferință vor participa sute de profesioniști și oficiali din domeniul turismului vitivinicol din circa 60 de țări, inclusiv Uniunea Europeană (UE), Comunitatea Statelor Independente (CSI), Asia, America de Nord și America de Sud. Evenimentul se va desfășura cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) în colaborarea cu Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanațat de USAID și Guvernul Suediei.

 

În Chișinău vor fi deschise două rute noi de troleibuz

Din data de 10 septembrie, reţeaua de transport public din Chișinău va fi extinsă cu două rute noi de troleibuz, dintre care una va face legătura cu comuna Stăuceni. Potrivit Primăriei municipiului, ruta de troleibuz nr. 32 va circula înspre comuna Stăuceni pe următorul traseu: str. 31 August 1989 –str. Dumitru Matcovschi. Ruta de troleibuz nr. 33 va circula pe următorul itinerar: str. Mirceşti - Calea Ieşilor. Pe ambele rute de transport public vor circula troleibuze cu mers autonom. Ruta de troleibuz nr. 32 va fi deservită de trei unităţi de transport, iar pe ruta nr. 33 vor circula două unităţi de transport.

 

Termoelectrica și-a automatizat Serviciul „Call-Center”

Termoelectrica și-a automatizat Serviciul „Call-Center”. Astfel, începînd cu marți, 4 septembrie, prin intermediul numărului unic de telefon 022 447 447, locuitorii municipiului Chișinău, conectați la sistemul centralizat de termoficare, vor avea posibilitatea de a efectua mai multe operațiuni în timp real, fără redirecționări suplimentare. Potrivit Termoelectrica, noua aplicație robotizată va fi disponibilă în limbile română și rusă și va diviza informațiile oferite în mai multe domenii de interes, cum ar fi modul de achitare a facturii, datorii, facturare și deconectări sau avarii.

 

Militari ai Armatei Naţionale participă la „Rapid Trident 2018”

Un contigent al Armatei Naționale participă, în perioada 3-15 septembrie curent, la exercițiul multinaţional ”Rapid Trident-2018”, care se desfășoară la centrul de instruire din Yavoriv din regiunea Lvov, Ucraina. Potrivit comandantului contingentului moldovenesc, maior Nicolae Frăsineac, scopul exerciţiului este creşterea interoperabilităţii între militarii statelor participante şi pregătirea pentru misiuni internaţionale de menținere a păcii. Sursa a precizat că cei aproximativ 70 de ofiţeri detaşaţi la exerciţiu execută misiuni specifice operațiunilor de pacificare. În acest an, „Rapid Trident” reuneşte circa 2 300 de militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Lituania, R. Moldova, Polonia, România, SUA, Turcia și Ucraina.

 

Agenția Servicii Publice va elibera permise de conducere internaționale

Şoferii din R. Moldova vor putea obţine permise de conducere internaţionale. Agenția Servicii Publice a anunţat astăzi că a început să primească cereri pentru eliberarea acestor documente. Potrivit agenției nominalizate, permisele de conducere internaţionale vor fi perfectate la solicitare, în baza permisului de conducere naţional. Modelul acestor documente a fost aprobat deja de către Guvern cu respectarea prevederilor Convenţiei asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena în 1968. Permisul de conducere internațional va fi valabil la conducerea vehiculelor în traficul internaţional numai în prezenţa permisului de conducere naţional și se va elibera pe un termen de pînă la trei ani.

 

Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi va efectua o vizită în Germania

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, va efectua o vizită de lucru în Republica Federală Germania, în perioada 5-7 septembrie. Agenda vizitei include întrevederi bilaterale cu ministrul de stat pentru afaceri europene al Republicii Federale Germania, Michael Roth, prim-adjunctul consilierului pentru probleme de securitate şi politică externă al Cancelarului Federal, Joachim Bertele - Michael Harms, directorul executiv al Comitetului de est al economiei Germaniei precum și cu alți oficiali germani. La Berlin, ministrul Tudor Ulianovschi va avea o conferință publică la Institutul pentru Politici Europene.

 

Zborurile spre Dubai vor fi reluate din 20 septembrie

Compania Air Moldova va relua zborurile din Chișinău spre Dubai din 20 septembrie. Cursa va fi operată cu o frecvență de 2 ori pe săptămînă, în zilele de luni și joi. Prețul unui bilet de avion într-o singură direcție începe de la 149 Euro, cu toate taxele incluse. Air Moldova operează zboruri directe spre 33 destinaţii din Europa, Rusia şi Asia precum: Atena, Barcelona, Bologna, Bruxelles, București, Istanbul, Frankfurt, Lisabona, Londra, Kiev, Madrid, Milano, Moscova, Paris, Roma, Viena, Tel Aviv și Torino. La acestea se adaugă cursele sezoniere – Antalya, Dalaman, Heraklion, Tivat și Sharm-el-Sheikh.

 

„Transgaz” poate lansa licitațiile pentru construcția gazoductului Ungheni–Chișinău

Condițiile pentru lansarea construcției gazoductului Ungheni–Chișinău au fost îndeplinite, iar compania „Transgaz” poate da start licitațiilor pentru procurarea materialelor. Anunțul a fost făcut de Ministrul Economiei Chiril Gaburici. „Noi am implementat toate condițiile necesare. În prezent, „Transgaz”, avînd autorizația de construcție, poate să înceapă să facă licitațiile pentru lucrări și pentru materiale și să lanseze construcția gazoductului”, a spus Gaburici. La sfîrșitul acestei săptămîni, la Chișinău ar urma să vină o delegație din România, condusă de ministrul român al Economiei Dănuț Andrușca. În cadrul vizitei, va fi încheiată prima etapă de lucru, care vizează elaborarea documentelor necesare și procedura de transmitere a companiei pe care partenerii Republicii Moldova o vor gestiona în continuare. Ulterior, va fi lansată procedura de construcție a gazoductului.