REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 iunie 2020)

Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 5009

Pînă la ora actuală, în R. Moldova au fost confirmate 8795 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 5009 deja s-au tratat. Potrivit MSMPS, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 109 persoane cu suspecție la COVID-19. În prezent 265 persoane infectate cu noul Coronavirus se află în stare gravă, 19 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 648 sînt internați în stare de gravitate medie. Pe parcursul ultimelor 24 de ore alte 146 persoane au fost tratate și externate.

 

Peste 120 de accidente au avut loc în capitală în ultimele 72 de ore

Pe parcursul ultimelor 72 de ore, polițiștii din capitală au intervenit și documentat 124 de accidente rutiere dintre care 7 accidente soldate cu persoane traumatizate. Potrivit poliției, 117 accidente din cele 124 au fost minore și în cazul acestora s-au emis decizii de sancționare a șoferilor cu amenzi în mărime de la 900 lei pînă la 1 500 lei cu aplicarea punctelor de penalizare.

 

UE oferă asistență financiară pentru renovarea centrelor municipiilor Cahul și Ungheni

Centrele municipiilor Cahul și Ungheni vor fi renovate cu asistența financiară a Uniunii Europene. Recomandările populației vor fi luate în considerare în procesul de modernizare a centrelor municipiilor Cahul și Ungheni, activitate care va fi demarată în acest an cu asistența financiară a Uniunii Europene în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, finanțat de UE, implementat de PNUD și UNICEF Moldova.

 

Condițiile de eligibilitate pentru Programul „Prima casă” au fost simplificate

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea Legii nr. 293/2017 privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat „Prima casă” vor fi publicate vinery, 5 iunie, în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare. În urma modificărilor operate în legislație, este micșorată cota participației proprii inițiale în Program de la 10% la 5% din prețul de procurare a locuinței. Totodată, este majorată vîrsta solicitanților care pot accesa Programul - de la 45 la 50 de ani.

 

O fetiță de un an și cinci luni grav bolnavă a fost transportată cu SMURD-ul la București

În seara zilei de miercuri un echipaj SMURD din sudul țării a efectuat o operațiune transfrontalieră terestră pentru transportarea din R. Moldova în România a unui copil în vîrstă de 1 an și 5 luni care are nevoie de intervenție urgentă pe creier. Potrivit datelor IGSU, fetița a fost internată la Spitalul Clinic pentru copii nr. 3 “Valentin Ignatenco” din capitală. Aici medicii au luat decizia de a fi transferată la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M. S. Curie” din București pentru o intervenție chirurgicală urgentă în urma unei complicații severe la creier.

 

Legea privind anularea examenelor de absolvire va fi publicată în MO

Decretul de promulgare și legea privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățămîntul general, sesiunea de examene 2020 vor fi publicate vineri, 5 iunie în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare. Pentru elevii care finalizează clasa a IX-a și, respectiv, clasa a XII-a vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5”, cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX sau pe parcursul claselor de liceu.

 

Universitatea de Stat din Moldova intră în carantină

Doi angajați din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) au fost diagnosticați cu noul coronavirus. Informația a fost confirmată de către Eugenia Babără, secția Resurse Umane. “Persoanele sînt plasate în carantină. Infecția are formă ușoară, respectiv angajații nu sînt internați. Cîțiva angajați au făcut teste după ce s-au depistat cazurile, însă nicio persoană n-a mai fost diagnosticată cu COVID-19”, a spus Eugenia Babără.

 

Trei adolescenți din raionul Taraclia, învinuiți de violarea fostei colege de clasă – trimiși în judecată

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) i-a trimis pe banca acuzaților pe trei adolescenți acuzați că, în noaptea de 15 spre 16 martie 2020, ar fi abuzat sexual o fostă colegă de clasă. Victima ar fi fost ademenită de către inculpați, iar după ce au consumat băuturi alcoolice împreună, au profitat de imposibilitatea fetei de a se apăra și de a-și exprima voința, și au comis faptele care le sînt incriminate. În cazul în care vinovăția acestora va fi demonstrată în instanța de judecată, făptașii riscă de la 5 la 12 ani închisoare.

 

Reforma universitară în R. Moldova se va face prin raţionalizare şi noi mecanisme de finanţare

Reforma învăţămîntului superior va fi realizată prin procesul de raţionalizare a reţelei de universităţi din ţară, mecanisme de finanţare noi şi proiectul învăţămîntului superior susţinut de Banca Mondială. Acest lucru l-a declarat Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, într-o conferinţă de presă, desfăşurată joi, 4 iunie. În prezent, în R. Moldova activează 18 instituţii publice de învăţămînt superior.

 

David Davitean a fost eliberat din arest preventiv, iar dosarul său trimis la rejudecare

Curtea de Apel a trimis la rejudecare dosarul lui David Davitean, care a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru tîlhărie. O decizie în acest sens a fost pronunțată de instanță joi, 4 iunie. Potrivit acesteia, Davitean a fost pus în libertate fiindu-i revocată măsura preventivă de arest. Dosarul lui David Davitean face parte din lista celor 38 de dosare pretins politice, pe care procurorul general a anunțat că urmează a fi verificate.

 

Administratorul unui hotel din Chișinău împreună o tînără – cercetați pentru trafic de copii

Administratorul unui hotel din Chișinău de 40 de ani, și o tînără de 21 de ani din Rîșcani, sînt cercetați penal, fiind suspectați de trafic de copii în scop de exploatare sexuală comercială. S-a stabilit că la finele anului 2019, o minoră de 17 ani, originară dintr-o localitate din sudul țării și care face parte dintr-o familie monoparentală a fost recrutată de suspectă prin intermediul rețelelor de socializare. Pentru un act sexual, organizatoarea speluncii primea de la clienți de la 500 la 800 de lei, minora deservind de la 3 la 7 clienți zilnic. În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza iar suspecții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani.

 

MECC a lansat campania „Donează un computer pentru educaţie”

„Donează un computer pentru educaţie” este genericul unei campanii, lansate astăzi de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC). Aceasta face parte din procesul de digitalizare a sistemului educaţional din R. Moldova, despre care a anunţat ministrul de resort, Igor Şarov. Campania are mai multe obiective: dotarea şcolilor cu calculatoare şi conectarea la internet, crearea condiţiilor pentru doritori de a dona elevilor tehnică de calcul, interconectarea companiilor care pot oferi donaţii, constînd în calculatoare şi tehnică IT şi şcolile care au nevoie de aceste dotări.

 

Wizz Air prelungește durata suspendării tuturor zborurilor

Wizz Air prelungește durata suspendării tuturor zborurilor sale spre și dinspre R. Moldova pînă pe 14 iunie inclusiv. Pasagerii cu rezervări afectate de suspendarea zborurilor vor fi informați automat prin e-mail dacă au rezervat direct pe wizzair.com sau prin aplicația pentru mobil. Clienții vor primi automat în contul de client WIZZ 120% din valoarea achitată pentru călătorie, sumă care poate fi folosită în următoarele 24 de luni pentru achiziția de produse și servicii Wizz Air.