REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 iulie 2019)

49 de localități din sudul țării au fost deconectate de la energia electrică în urma ploilor

Un număr de 49 localități din cinci raioane din sudul țării rămîn deconectate de la energia electrică în urma ploilor, potrivit datelor operative colectate de subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) la data de 4 iulie, către ora 10:30. Potrivit sursei citate, în urma intemperiei înregistrate în sudul țării în după-amiaza zilei de miercuri, 3 iulie, angajații IGSU au fost solicitați să intervină în peste 30 situații de risc. Comisiile raionale pentru situații excepționale lucrează la fața locului pentru estimarea prejudiciilor înregistrate.

 

Rodica Ciubotaru și-a depus mandatul de membru al CEC

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Rodica Ciubotaru și-a depus joi, 4 iulie, mandatul de membru al Comisiei. Un mesaj în acest sens a fost depus de Ciubotaru pe pagina oficială a instituţiei de pe o rețea de socializare. Demisia Rodicăi Ciubotaru vine la doar două zile după ce președintele CEC, Alina Russu a anunțat că pleacă din funcție. La sfîrșitul săptămînii trecute și membrul CEC Iurie Ciocan și-a prezentat demisia.

 

Ruslan Codreanu și Nistor Grozavu au fost eliberați din funcții

Ruslan Codreanu și Nistor Grozavu au fost eliberați din funcțiile de viceprimari ai municipiului Chișinău. Decizia a fost luată joi, 4 iulie, la ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu votul a 36 de aleși locali. Consilierii au propus ca atribuțiile temporare de primar interimar al capitalei să fie exercitate de către secretarul interimar al CMC, Adrian Talmaci. Ruslan Codreanu a fost numit viceprimar al municipiului Chișinău în noiembrie 2017. Ulterior, în luna mai 2018 acesta a devenit primar general interimar al capitalei, după ce fostul edil interimar Silvia Radu a demisionat. Nistor Grozavu ocupă postul de viceprimar din anul 2009

 

În oraşul Cantemir va fi construit un nou sistem de canalizare

O nouă staţie de epurare va fi construită în oraşul Cantemir. Proiectul a fost deja lansat şi urmează să fie realizat pînă în luna august 2021, cu suportul financiar al Uniunii Europene şi Agenției de Dezvoltare a Austriei (ADA). Bugetul estimativ prevăzut pentru această parte a proiectului este de 6 milioane de euro, dintre care 5,2 mln de euro este contribuția Uniunii Europene, iar 800 mii de euro - cofinanțare din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare. Beneficiarii proiectului vor fi aproximativ 3500 de locuitori ai orașului Cantemir, precum și localitățile din vecinătate.

 

La Milești, Nisporeni a fost a lansată prima instalație fotovoltaică pentru pomparea apei potabile

În satul Milești din raionul Nisporeni a fost lansată prima instalație fotovoltaică de pompare a apei potabile pentru sistemul public de alimentare cu apă a localității. Aceasta reprezintă o soluție inovativă, cost-eficientă și presupune economisirea de resurse pentru sistemul de alimentare cu apă a satului Milești, a cărui beneficiari sînt circa 2 000 de cetățeni. Instalația fotovoltaică și stația de pompare sînt parte a sistemului de alimentare cu apă, construit în cadrul Proiectului ApaSan cu suport financiar SDC și ADA.

 

Peste 250 de absolvenți de liceu au primit Diploma de onoare a Președintelui Republicii Moldova

Peste 250 de absolvenți de liceu din toată țara au primit Diploma de onoare a Președintelui Republicii Moldova. Diplomele au fost înmînate elevilor de șeful statului, Igor Dodon în cadrul unei ceremonii festive organizate la Președinție. Absolvenții au primit diplomele „în semn de apreciere a rezultatelor deosebite la disciplinele de studiu și la examenele de Bacalaureat, spirit competitiv și atitudine creativă manifestate în procesul educațional”. În anul curent, la sesiunea de Bacalaureat au fost admiși 10583 candidați din licee, iar rata de promovare a absolvenților este de circa 87%

 

Tîrgul Universităţilor din România se desfăşoară la Chişinău

Un Tîrg al Universităţilor din România se desfăşoară în perioada 4-5 iulie, în Grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din capitală. Acţiunea urmează să fie organizată în cîteva oraşe din Republica Moldova, de către Federația Tinerilor Români de Pretutindeni (FTRP). Absolvenții liceelor din Republica Moldova, care doresc să-și continue studiile peste Prut, pot discuta cu membrii FTRP pentru a primi informații utile despre ofertele educaționale din centrele universitare din România. Pînă vineri, 5 iulie, Tîrgul Universităților din România se va afla la Chişinău, sîmbătă, 6 iulie – la Bălţi, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, şi duminică, 7 iulie, - la Cahul, Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

 

R. Moldova participă la reuniunea regională a țărilor partenere la Small Business Act

Secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, participă în perioada 2-3 iulie curent, la Reuniunea regională a țărilor partenere la Small Business Act (SBA) – „Țările Parteneriatului Estic 2020”, organizată în Franța sub egida Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). La reuniune vor fi prezentate scorurile de țară preliminare și Raportul privind evaluarea SBA pentru toate țările Parteneriatului Estic, inclusiv pentru Republica Moldova.