REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 februarie 2019)

Parlamentul intră, de astăzi, în sesiunea de primăvară

Cu începere de astăzi, 4 februarie, deputații își vor relua activitatea în organele de lucru ale legislativului. Miercuri, 6 februarie, va avea loc ședința Biroului permanent al Parlamentului, care va stabili data primei ședințe plenare din sesiunea de primăvară. Potrivit Regulamentului Parlamentului, Legislativul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a a expirat la 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește pînă la întrunirea legală a noii componențe.

 

O companie din Turcia va construi drumul de ocolire a satului Slobozia Mare

Compania Metag Insaat Ticaret AS din Turcia a cîştigat licitaţia pentru construcţia sectorului de drum naţional M3, ocolirea satului Slobozia Mare din raionul Cahul cu lungime de 18,29 kilometri. Contractul cu Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) a fost semnat recent, la ceremonie fiind prezent Tayfun Sezgin Kayas, preşedinte şi manager general al Metag Insaat Tıcaret AS.

 

Alegătorii deja pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale

Alegătorii pot verifica, în perioada 3 – 23 februarie, corectitudinea întocmirii listelor electorale, atît în localurile secţiilor de votare, cît şi online, accesînd pagina web www.verifica.cec.md. Listele electorale au fost transmise de către CEC autorităţilor administraţiei publice locale/misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare. Două exemplare ale listelor se transmit imediat biroului electoral al secţiei de votare, iar un exemplar se păstrează la primărie/misiunea diplomatică sau oficiul consular. Conform datelor deținute de CEC, în listele electorale se regăsesc 2 810 303 de alegători.

 

11 accidente grave s-au înregistrat în ultimile trei zile

11 accidente rutiere grave au avut loc în ultimele 3 zile pe traseele naționale, în urma cărora a decedat o persoană și altele 11 au primit diferite traumatisme, comunică Inspectoratul Național de Patrulare. În ultimele trei zile au fost depistate circa 600 de încălcari rutiere. Astfel, în perioada 1-3 februarie, inspectorii de patrulare au documentat circa 30 de conducători auto care conduceau automobilul în stare de ebrietate, iar peste 300 au depășit limita de viteză admisă.

 

A crescut numărul posesorilor de semnături electronice

Numărul persoanelor fizice care au primit în anul 2018, la solicitare, semnături electronice, eliberate de Centrul de înregistrări al Instituției publice „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (CTIF) aproape că s-a dublat față de anul precedent. Astfel, 16,5 mii de persoane utilizează deja semnături electronice. Serviciul de presă al CTIF precizează că în comparație cu anul 2016, numărul cetățenilor care au devenit titulari ai semnăturii electronice eliberate de CTIF a sporit aproape de trei ori.

 

PNUD Moldova a lansat programul de accelerare a Agendei 2030

PNUD Moldova, în parteneriat cu două laboratoare inovaționale, Danish SDG Accelerator și BCTA Impact Lab, lansează un program de un an de accelerare pentru a implica sectorul privat în realizarea Agendei 2030 și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD). Proiectul-pilot este gestionat de Business Inovation Lab al PNUD Moldova cu susținerea Suediei, PNUD și co-finanțare din partea sectorului privat.

 

Producătorii agricoli pot depune de astăzi cererile de solicitare a subvențiilor pentru anul 2019

Producătorii agricoli pot depune de astăzi dosarele pentru obținerea subvențiilor din partea statului pentru anul 2019. Anunțul a fost făcut de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Directorul interimar al instituției, Vadim Curmei a declarat că în acest an pentru acordarea subvențiilor au fost alocate în total 900 mln de lei, sumă similară celei din anul 2018. În anul trecut, la AIPA a fost depus un număr record de dosare de subvenționare, atingînd cifra de peste 7400 de cereri în valoare de 1 mlrd de lei.

 

Lucrările de construcție a Arenei Chișinău au fost efectuate în proporție de 20%

Lucrările de construcție a Arenei Chișinău, lansate în toamna anului trecut, au fost efectuate în proporție de 20 la sută. Administratorul Companiei Publice de Implementare, Radu Lupan a declarat că pînă la această etapă a fost pusă temelia pentru Arenă și pentru centrul acvatic. Aceasta este construită din beton armat. Totodată, în prezent muncitorii lucrează la consolidarea și edificarea construcțiilor metalice. Pe șantier activează peste 200 de lucrători, dintre care 60-70 la sută sînt cetățeni ai R. Moldova.

 

Peste 1,2 miliarde de lei au fost încasate de la începutul anului de către vamă

Peste 1,2 miliarde de lei au fost încasate de Serviciul Vamal de la începutul anului curent. Șeful Secției relații publice a SV, Cristina Rău, a menţionat că veniturile colectate de Serviciul Vamal la bugetul de stat, în luna ianuarie constituie circa 1 mlrd 235 mln. lei, depășindu-se cifra de control cu peste 8,7 milioane lei. Numărul declarațiilor vamale perfectate în această perioadă se cifrează la 35 552. Conform sursei citate, în ianuarie au fost depistate 205 încălcări ale legislației vamale.