REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 aprilie 2019)

Fosta conducere a Băncii Sociale va ajunge pe banca acuzaţilor

Membrii Consiliului de administrare al Băncii Sociale și cîteva persoane terțe vor ajunge pe banca acuzaţilor pentru încălcarea intenționată a regulilor de creditare în circumstanțe agravante. Potrivit Procuraturii Anticorupție, dosarul deschis în acest caz a fost finalizat şi transmis în instanța de judecată. Astfel, procurorii susțin că în 2013, un grup de persoane din conducerea Băncii Sociale, acționînd în interese proprii, au elaborat și realizat o schemă infracțională de redresare artificială a situației financiare a instituției.

 

Șeful statului s-a întîlnit cu Ambasadorul Austriei

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Austria în țara noastră, Christine Freilinger. Oficialii au discutat mai multe aspecte ale relațiilor moldo-austriece, constatînd intensificarea contactelor bilaterale la toate nivelele. În context, Igor Dodon a apreciat întrevederea cu Alexander Van der Bellen, Preşedintele Republicii Austria, care a avut loc în cadrul Forumului Păcii de la Paris, în noiembrie 2018. Astfel, șeful statului și-a exprimat interesul pentru efectuarea unui schimb de vizite la nivel de șefi de stat pe parcursul anului curent. De asemenea, Președintele țării a pledat pentru dinamizarea schimbului comercial-economic, volumul căruia crește în ultimii ani.

 

Vor fi comemorate victimele Cernobîlului

Pe 26 aprilie, vor fi organizate un șir de acțiuni de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl și altor avarii nucleare. Guvernul a înființat un comitet pentru desfășurarea evenimentelor. Șirul de acțiuni va include întîlniri tematice în școli și în unități militare, expoziții de fotografie, precum și oferirea de ajutoare materiale familiilor persoanelor care s-au ales cu dizabilități în urma participării la lichidarea consecințelor avariei.

 

Populația activă economic s-a ridicat la un milion 290 mii persoane

În anul 2018 populația activă din punct de vedere economic a R. Moldova a constituit 1 milion 290,7 mii persoane, fiind în creștere (2,5%) față de anul 2017 (1 milion 259,1 mii). Ponderea bărbaților (49,9%) a fost practic egală cu cea a femeilor (50,1%), iar ponderea persoanelor active în economiei din mediul rural a fost mai mare ca cea din mediul urban: respectiv 56,5% și 43,5%, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

 

O moldoveancă a fost extrădată din Grecia

O locuitoare a raionului Ialoveni, anunţată de autorităţile R. Moldova în căutare internaţională pentru traficarea a şapte moldovence, printre care şi o minoră, a fost reţinută în Grecia şi extrădată pentru a fi trasă la răspundere penală în statul nostru. Inculpata ar fi racolat victimele sub promisiunea unui loc de muncă bine plătit. Cele şapte tinere din familii social-vulnerabile, printre care şi o minoră, au fost transportate și obligate să se prostitueze în Turcia. Pentru trafic de fiinţe umane şi copii, legislaţia R. Moldova prevede pînă la 20 de ani închisoare.

 

Peste 100 de companii participă la Forumul de afaceri Moldova – China

Peste 100 de companii autohtone și 12 cele mai importante companii din China participă la Forumul de afaceri Moldova - China, care se desfășoară în perioada 2 – 4 aprilie la Chișinău. La eveniment este promovată oferta investițională a R. Moldova și numeroasele facilități de care pot beneficia potențialii investitori chinezi. Companiile chineze care au participat la Forum activează în sectorul industriei farmaceutice și biomedicină, inteligența artificială și tehnologiile lingvistice, industria grea și producerea mașinilor industriale, turism.

 

Procurorii anticorupție au descins la Regimentul Național de Patrulare Nord

Procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI au descins joi, 4 aprilie, în Regimentul Național de Patrulare Nord al INP, dar și la domiciliul unor angajați ai instituției. Conducerea Procuraturii Anticorupţie a comunicat că acțiunile se desfășoară în cadrul unei cauze penale ce vizează fapte de corupere pasivă.

 

În Parlament va fi inaugurată o expoziţie de fotografie despre evenimentele din 7 aprilie

Cei 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 vor fi consemnați la parlament printr-o expoziție de fotografii din arhiva legislativului, a Agenției Informaționale de Stat ”Moldpres” și a fotografilor acreditați la parlament. Potrivit Serviciului de presă al parlamentului, expoziția va fi deschisă pînă pe data de 10 aprilie 2019. Totodată, în Muzeul Parlamentului vor fi expuse pentru public o serie de documente de arhivă, care poartă amprenta evenimentelor din 7 aprilie 2009.

 

Un sector din drumul de centură al municipiului Chișinău va fi reabilitat

Un sector de 6,55 km din drumul de centură al municipiului Chișinău va fi reabilitat în următorii doi. Lucrările vor costa 9,9 mln de euro și vor fi finanțate de Banca Europeană de Investiții (BEI). Contractul de reabilitare a fost semnat joi, 4 aprilie, la Chișinău. Drumul M2 - drumul de centură al municipiului Chișinău, sectorul km 0 - km 6,55 urma a fi reabilitat încă acum cîțiva ani, însă lucrările au fost stopate, iar contractul reziliat din cauza actelor de corupție.

 

Îngheţurile nu prezintă risc sporit pentru culturile semănate la timp

Îngheţurile de primăvară prezintă pericol în primul rînd pentru pomicultură şi mai puţin pentru culturile de cîmp. Riscurile sînt minimale, mai ales dacă agricultorii respectă tehnologiile şi termenele de însămînţare, şi numai în cazurile rare, cînd îngheţurile apar foarte tîrziu, culturile de cîmp sînt afectate într-o proporţie însemnată, au comunicat surse de la Ministerul agriculturii.