REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 octombrie 2019)

Șoferii vor fi obligaţi să circule cu farurile aprinse pe timp de zi

De vineri, 1 noiembrie şi pînă pe data de 31 martie şoferii vor fi obligaţi să circule cu farurile aprinse pe timp de zi. Potrivit poliţiei, măsura este necesară întrucît în această perioadă vremea devine instabilă, cu precipitaţii şi ceaţă, iar vizibilitatea este redusă. Astfel, farurile aprinse reduc riscul producerii unor accidente rutiere.

 

70 de persoane au fost evacuate dintr-un incendiu din capitală

Un incendiu a izbucnit azi dimineață pe strada Ion Pelivan din Chișinău. Arderea s-a produs la primul etaj în scara unui cămin cu cinci nivele. Circa 70 de persoane au fost evacuate din scara blocului inundată cu fum. Cinci personae, două femei, un bărbat, precum și doi minori au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

 

Șeful statului a convocat o ședință în problema deservirii conturilor agenților economici transnistreni

Președintele R. Moldova Igor Dodon a convocat o ședință de lucru la care au participat consilierii prezidențiali Ion Chicu și Elena Gorelova, secretarul general adjunct al Aparatului Preşedintelui RM, Nicolae Posturusu, viceprim-ministrul, Vasilii Șova și viceguvernatorul Băncii Naționale, Ion Sturzu. În cadrul ședinței părțile au examinat problemele legate de deservirea conturilor agenților economici transnistreni în băncile comerciale din R. Moldova. Oficialii au discutat soluțiile posibile care ar înlătura îngrijorarea conducătorilor întreprinderilor din regiunea transnistreană pe subiectul dezvoltării relațiilor lor cu băncile comerciale din R. Moldova.

 

Peste 3500 de persoane și-au procurat o locuință prin programul „Prima casă”

Un număr de 3560 de persoane și-au procurat o locuință prin intermediul programului „Prima casă”, de la lansarea acestuia și pînă în prezent. Potrivit datelor Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, suma totală a creditelor acordate de către bănci pentru procurarea celor peste 3500 de locuințe constituie 1,78 mlrd lei, iar suma garanțiilor active a depășit cifra de 891 mln lei. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani.

 

CCM a validat mandatele a patru deputaţi noi

Curtea Constituţională a confirmat joi, 31 octombrie, rezultatele alegerilor parlamentare noi în circumscripţiile nr. 17, 33, 48 şi 50 şi a validat mandatele celor patru deputaţi aleşi la 20 octombrie. Astfel, în locul fostului lider PDM Vlad Plahotniuc în legislativ va accede Ghenadie Verdeș, candidatul (PDM). În locul liderului PPDA, Andrei Năstase va veni în parlament candidatul blocului ACUM Vasile Năstase. În circumscripţia nr. 50, unde la alegerile din februarie a cîştigat premierul Maia Sandu, majoritatea voturilor au fost obţinute de candidatul blocului ACUM Galina Sajin. În locul lui Viorel Melnic, candidat independent va veni candidatul PSRM Vitalii Evtodiev.

 

Titlurile științifice vor fi conferite în baza unei noi metodologii

Metodologia de conferire și confirmare a titlurilor științifice în R. Moldova va fi publicată vineri, 1 noiembrie, în Monitorul Oficial. Documentul stabilește o nouă modalitate de conferire și confirmare a titlurilor științifice, prevăzută în Codul educației și Codul cu privire la știință și inovare. Potrivit noii metodologii, instituțiile care organizează programe de postdoctorat și studii superioare de doctorat vor conferi titlul de doctor sau doctor habilitat și vor depune la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) dosarul pentru confirmarea titlurilor științifice.

 

O grupare specializată în furturi din locuinţe a fost destructurată de poliţie

Membrii unei grupări infracţionale, specializate în comiterea furturilor din locuinţe în zona de centru a ţării au fost reţinuţi de angajaţii Direcției Combaterea Crimelor Grave a INI. Potrivit poliţiei, cei trei membrii ai grupării au vîrste cuprinse între 24 și 29 de ani şi sînt originari din raionul Ialoveni. Aceștia sînt bănuiţi că de la începutul lunii octombrie pînă în prezent, au comis mai multe spargeri de locuinţe.

 

Semifinalistele Cupei Moldovei Orange la fotbal au fost desemnate

Semifinalistele Cupei Moldovei Orange la fotbal au fost desemnate miercuri, 30 octombrie. În această fază a competiţiei vor juca echipele Sheriff Tiraspol, Speranţa Nisporeni, Sfîntul Gheorghe Suruceni şi Petrocub Hînceşti.

 

Numărul cazurilor de viroze a crescut cu 10% în ultima săptămînă

Peste șapte mii de persoane din întreaga ţară au ajuns săptămîna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, numărul cazurilor de viroze a crescut cu peste 10% față de săptămîna precedentă, dar este mai mic în comparație cu aceeași perioadă a sezonului trecut.

 

Primăria Chişinău organizează sîmbătă o acţiune de plantare a arborilor

Primăria Chişinău anunţă că organziează în această sîmbătă, 2 noiembrie, o nouă acţiune de înverzire a teritoriului urbei, cu participarea cetăţenilor şi a sectorului asociativ. Măsura prevede sădirea a circa 2500 de arbori şi arbuşti pe platoul din str. Uzinelor din sectorul Ciocana. La acţiunea de plantare vor participa angajaţi ai Î.M. „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi" şi ai Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare.

 

Guvernul a propus un plan pentru îmbunătățirea alimentației în școli

Executivul a propus un plan alcătuit din 10 acțiuni menite să îmbunătățească alimentația și aprovizionarea cu apă potabilă în școli și grădinițe. Acestea ar urma să fie implementate pe parcursul următoarelor 12 luni. Acțiunile au fost prezentate joi, 31 octombrie, de Secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu. Printre acțiunile care urmează a fi întreprinse se numără ajustarea meniului-model național recomandat copiilor și elevilor, înăsprirea sancțiunilor în cazul încălcării normelor privind alimentația copiilor și eficientizarea procedurilor de achiziții publice.

 

Exit-poll-ul din 3 noiembrie va costa peste 400 mii de lei

În ziua de 3 noiembrie curent, în cadrul turului doi al alegerilor locale generale, în 67 de secţii de vot din municipiul Chişinău va fi organizat un sondaj de opinie la ieșirea din secţiile de votare (de tip exit-poll). Sondajul va fi realizat de Compania de cercetare sociologică și marketing FOP-STAR și Institutul de Marketing și Sondaje IMAS INVENT şi va costa 400 mii de lei care au fost deja achitaţi de Compania de consultanță politică POLIEXPERT.