REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 octombrie 2018)

Parcul de autobuze din Chișinău ar putea fi dotat cu 50 de unități noi

Parcul de autobuze din Chișinău ar putea fi suplinit cu 50 de unități noi, produse la întreprinderea belarusă MAZ din orașul Minsk. Despre aceasta, dar și despre posibilitatea creării unei întreprinderi mixte moldo-belaruse de asamblare a autobuzelor la Chișinău a discutat astăzi premierul Pavel Filip cu directorul uzinei MAZ, în timpul unei vizite la întreprindere. Totodată, prim-ministrului i-au fost prezentate și autospecialele de colectare a deșeurilor, care urmează să fie livrate la Chișinău. Cele 12 unități vor ajunge în capitală pînă la sfîrșitul lunii noiembrie curent.

 

Peste 90 de grădinițe din capitală vor primi mobilier nou

91 de grădinițe din capitală vor fi dotate cu mobilier nou pînă la sfîrșitul anului. Potrivit primarul interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, pentru asta, din bugetul municipal vor fi alocate 4,3 milioane de lei pentru procurarea de paturi, mese, scaune și dulapuri noi în grădinițe. În municipiul Chișinău activează circa 160 de instituţii de învăţămînt preşcolar.

 

Un grup de investitori germani va veni în primăvara anului 2019 la Chișinău

Un grup de oameni de afaceri germani, interesați să investească în țara noastră, va veni în primăvara anului viitor în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut în timpul întrevederii cu premierul Pavel Filip, de către preşedintele Comitetului de Est al Economiei Germane, Wolfgang Büchele. Oficialul reprezintă Asociația companiilor germane care fac comerț cu Europa de Est. Întrevederea a avut loc la Minsk, în marja Grupului de bază la Conferința pe probleme de securitate de la Munchen.

 

Autoritățile locale vor fi obligate să includă documentele adoptate în Registrul de stat al actelor locale

Din 28 octombrie curent a intrat în vigoare Legea potrivit căreia autoritățile administrației publice locale sînt obligate să includă actele administrative adoptate în Registrul de stat al actelor locale. Printre acestea se regăsesc deciziile consiliilor locale de nivelurile întîi și al doilea, dispozițiile primarului și ale președintelui raionului, actele pretorului, precum și alte acte ale autorităților publice locale. Registrul va permite cetățenilor să vizualizeze actele normative ale autorităților administrației publice locale, cu excepția actelor ce conțin date cu caracter personal, care vor fi plasate în varianta depersonalizată, ținînd cont de legea privind protecţia datelor cu caracter personal.

 

În primele luni ale anului 2018, la Agenția pentru Protecția Consumatorilor au fost depuse peste 1200 de petiții

În primele luni ale anului 2018, în adresa Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP), au ajuns peste 1200 de petiții. În rezultatul examinării acestora, au fost înregistrate 136 cazuri în care consumatorilor le-a fost restituită contravaloarea bunurilor achiziționate. Totodată, în 45 de cazuri au fost aplicate amenzi în sumă totală de 176 mii lei. Printre cele mai frecvente cazuri cu care se adresează cetățenii la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței sînt servicii prestate neconform și produse industriale neconforme.

 

Noul ataşat militar britanic a fost prezentat la Ministerul Apărării

Noul atașat militar britanic, cu sediul la Chişinău, comandantul de escadrilă Rob Hall a fost prezentat în cadrul întrevederii dintre ministrul Apărării Eugen Sturza și ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Chişinău, Lucy Joyce. Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a menţionat că ţara sa va sprijini în continuare reforma instituţiei de apărare prin proiecte de asistenţă şi instruire, iar Rob Hall a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru desfăşurarea cu succes a activităţilor de cooperare dintre instituţiile de apărare ale celor două ţări.

 

Condiționarea aplicării arestului preventiv este contrară Constituției, a decis Curtea Constituțională

Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituţionale o serie de prevederi care permiteau aplicarea arestului preventiv. Astfel, Curtea a remarcat că orice persoană este considerată nevinovată pînă la rămînerea definitivă a unei hotărîri judecătoreşti de condamnare. Totuși, acest principiu nu se opune faptului ca, pe parcursul procesului penal, să fi aplicate măsuri preventive împotriva unei persoane acuzate de comiterea unei infracțiuni. Ceea ce impune acest principiu este ideea potrivit căreia, pe de o parte, arestarea unei persoane nu presupune faptul că la sfîrşitul procesului aceasta va fi condamnată, ci că este posibilă orice soluţie, inclusiv cea a achitării sale.

 

Termenul de depunere a actelor pentru burse de excelență a Guvernului a fost prelungit

Termenul de depunere a actelor pentru burse de excelență a Guvernului și pentru burse nominale (pe domenii) pentru studenți – doctoranzi a fost prelungit. Acesta va expira la 15 noiembrie 2018. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

 

Postul de asistent în cabinetul deputatului ar putea fi exclus

Postul de asistent în cabinetul deputatului în Legislativ ar putea fi exclus. Inițiativa aparține speakerului Andrian Candu și a fost examinată, în ședința de astăzi, a Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană. Proiectul propune substituirea instituţiei asistentului de deputat prin alocarea unui buget anual oferit deputatului pentru asigurarea activităţii în exercitarea mandatului. Potrivit autorului, în felul acesta deputatul va avea posibilitatea de a contracta asistenţi personali, experţi în diverse domenii conform cerinţelor şi necesităţilor de activitate în procesul legislativ. Prevederile se propun de a intra în vigoare la 1 februarie 2019.