REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 martie 2020)

Piața Centrală din Chișinău rămîne închisă pînă la mijlocul lunii mai

Întreprinderea municipală „Piața Centrală” va rămîne închisă pe toată perioada stării de urgență, adică pînă la mijlocul lunii mai. O dispoziție în acest sens a fost semnată de Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban. Anterior, primăria a emis o dispoziție prin care, activitatea Pieții Centrale era suspendată pînă la data de 1 aprilie, ca măsură de prevenire și diminuare a răspîndirii noului tip de coronavirus.

 

Lucrările de amenajare a centrului de triere de la „Moldexpo” au început

Lucrările de amenajare a centrului de triere de la „Moldexpo” a persoanelor suspectate de coronavirus au început. Astăzi, primarul capitalei, Ion Ceban a întreprins o vizită la fața locului pentru a vedea cum decurg acestea. Potrivit edilului, primăria Chișinău va contribui cu tot suportul pentru a amenaja pavilioanele, care vor permite acordarea asistenței medicale cît mai multor cetățeni. Decizia de a crea un centru de triere la „Moldexpo” a fost anunțată acum cîteva zile de autorități.

 

În anul 2019, veniturile disponibile ale populaţiei au crescut cu circa 500 de lei

În anul 2019, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie 2880,6 lei pentru o persoană pe lună. Cifrele au fost prezentate de Biroul Naţional de Statistică. Cîștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației cu o pondere de 50,2% în veniturile totale. Prestaţiile sociale sînt a doua sursă de venit după importanţă, în medie acestea constituie 18,7% din veniturile medii lunare ale populaţiei. La formarea veniturilor au contribuit şi activităţile pe cont propriu cu o pondere de 15,2% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Activitatea individuală agricolă reprezintă 8,9% din activităţile pe cont propriu, iar 6,3% au fost obţinute din activitatea individuală non-agricolă.

 

Moneda unică europeană a depășit pragul de 20 de lei

Moneda unică europeană a depășit pragul de 20 de lei. Pentru astăzi, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs valutar oficial de 20 de lei și 11 bani pentru un euro, cu 20 de bani mai mult decît ieri. Și dolarul american s-a scumpit. Acesta costă 18 lei și 17 bani, în creștere cu 9 bani.

 

Circa 40 de bolnavi de COVID-19 sînt în stare gravă

43 de pacienți din cei 298 internați în instituțiile medicale din țară cu COVID-19 sînt în stare gravă. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la finele ședinței Punctului Focal. Potrivit sursei citate, din cele 298 de cazuri înregistrate, 65 sînt de import și 233 cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri cu COVID-19, circa 100, au fost înregistrate în capitală și 16 în stînga Nistrului. Ministrul a precizat că ieri au fost externați încă cinci pacienți, astfel numărul cazurilor tratate ajunge la 18.

 

Un incendiu a izbucnit în Tomai, Leova

Un incendiu a izbucnit într-o gospodărie din localitatea Tomai, raionul Leova. În urma acestuia, 35 de oi au pierit. Potrivit primelor informații, un stog cu furaje și o construcție auxiliară din preajma gospodăriei au fost cuprinse de flăcări. Din cauza arderii, 35 de oi au murit. Pompierii au lichidat incendiul fără ca acesta să obțină răspîndire la alte spații și construcții. Circumstanțele cazului și cauza de producere a incendiului urmează a fi stabilite. Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 60 situații de risc.

 

Elveția și PNUD oferă echipamente de protecție cadrelor medicale din R. Moldova

Republica Moldova a recepționat o parte din echipamentul de protecție, procurat grație unui prim acord de 200.000 de dolari încheiat între Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și ale Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) . Restul echipamentului va fi livrat în curînd. Acesta va fi distribuit instituțiilor medicale care au rămas fără stocuri din cauza cererii fără precedent, determinată de izbucnirea pandemiei.

 

Chișinăul a cerut OSCE să se implice în asigurarea accesului medicilor în localitățile din Zona de Securitate

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a transmis luni o scrisoare către Misiunea OSCE în Moldova și către Reprezentantul special al președinției în exercițiu a OSCE, Thomas Mayr-Harting, cerînd implicarea organizației pentru a asigura accesul nestingherit al medicilor în toate localitățile din Zona de securitate şi în ambele direcţii ale malului Nistrului în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19. Potrivit unui comunicat remis presei, o problemă sensibilă ține de accesul medicilor în cele 80 de localități situate în Zona de securitate. În multe dintre aceste localități, activează cîte un singur medic, iar unii locuiesc în stînga Nistrului și nu se pot deplasa la serviciu.

 

Polițiștii au confiscat dezinfectant în valoare de peste 100 de mii de lei, vîndut ilegal

Polițiștii au documentat o femeie din municipiul Chișinău care comercializa ilegal dezinfectant și produse de tutungerie. Astfel, polițiștii au depistat 635 de sticle cu soluție cutanată, în sumă de peste 114 mii de lei și circa 1500 de pachete de țigarete, în valoare de 30 mii lei. Marfa a fost confiscată, iar femeie se va alege cu o amendă de 3 000 de lei.