REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 mai 2018)

De astăzi elevii au intrat în vacanță

Pentru 335 de mii de elevi a răsunat joi, 31 mai, ultimul sunet de clopoțel. Cu această ocazie, în toate instituțiile de învățămînt au fost organizate serbări solemne. Mai mult de 33.000 de copii își vor lua rămas bun de la prima învățătoare, iar alți aproape 31.000 de adolescenți o să absolve această treaptă. Pe 10.000 de liceeni îi așteaptă însă examenele de bacalaureat. Sesiunea de bacalaureat va începe în data de 5 iunie. În total, s-au înscris peste 18 mii de candidați. Peste 3.000 dintre ei sînt restanțieri.

 

Un dirijor a parcurs peste 1000 km cu motocicleta pentru a participa la un festival

Dirijorul austriac Friedrich Pfeiffer, care va participa la Festivalul de muzică Clasică în aer liber DescOPERĂ, ediția a III-a, ce se va desfășura în Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi, în perioada 15-17 iunie, a ajuns la Chișinău cu motocicleta. Friedrich Pfeiffer a parcurs distanța de peste 1000 de km, dintre orașul Viena și satul Butuceni cu motocicleta. La intrarea în municipiul Chișinău, acesta a fost întîlnit, la podul din cartierul Telecentru, de către o comunitate de bikeri moldoveni și condus în coloană pînă la Butuceni.

 

Podul de la Palanca va fi inaugurat la 1 iunie

Pe 1 iunie va fi inaugurat podul reconstruit de la Palanca. Joi, 31 mai, a avut loc testarea acestuia. Pentru prima dată după reparația podului, construit în anii 60 ai secolului trecut, 16 camioane cu o greutate de 360 de tone l-au traversat. În curînd, podul va conecta o secțiune importantă a drumului. Iar pe 1 iunie va avea loc deschiderea oficială a acestuia. Guvernatorul regiunii Odessa, Maxim Stepanov, a scris pe pagina lui de Facebook despre testele podului care au decurs cu succes și a promis: „Pe 1 iunie toți vor putea trece pe acolo!”.

 

În Transnistria va fi modificată legislația cu privire la călătoria copiilor

Așa-zisul soviet suprem din Tiraspol a adoptat un proiect de lege, privind permisiunea de a călători împreună cu persoanele care nu au atins majoratul. Pînă în prezent, în cazul în care unul din părinți efectua o călătorie cu copilul în afara regiunii, era necesar acordul celuilalt părinte. Potrivit autorilor proiectului, deseori, din cauza conflictelor dintre părinți, copiii nu puteau pleca la odihnă sau tratament peste hotare. După intrarea în vigoare a noilor modificări, în cazul în care un părinte refuză să permită copilului plecarea peste hotare, el va fi obligat să motiveze interdicția, iar serviciul Migrațional va decide pe cît de motivată este.

 

A fost emis cod galben de secetă hidrologică

Meteorologii au emis cod galben de secetă hidrologică. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, avertizarea a fost emisă în legătură cu lipsa ploilor şi temperaturilor înalte. În aceste condiţii, în rîurile și lacurile din țara se atestă Seceta Hidrologică. Avertizarea meteorologică, care este valabilă pentru întreg teritoriul ţării, intră în vigoare de vineri, 1 iunie, şi va fi valabilă pînă pe 11 iunie curent.

 

SUA oferă viticultorilor peste 400 mii de dolari

Peste 400 de mii de dolari urmează să fie investiți pînă în anul 2020 în producerea materialului săditor viticol certificat. Un memorandum de colaborare în acest sens a fost semnat joi, 31 mai, între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al R. Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Oficiul Viei și Vinului al R. Moldova, Fundația HEKS Moldova și Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare. În cadrul evenimentului de semnare, ministrul agriculturii, Liviu Volconovici, a declarat că acțiunile de susținere în acest domeniu sînt extrem de importante pentru R. Moldova. Materialului săditor viticol certificat urmează să fie transmis ulterior în teritoriu. Șefa Misiunii USAID în Moldova, Karen R. Hilliard, a spus că în cadrul acestui acord cei cinci semnatari și-au asumat angajamentul de a contribui cu peste 400 de mii de dolari pentru reabilitarea laboratorului de producere a materialului săditor, reabilitarea serelor din cadrul Institutului, dar și la crearea plantațiilor mamă pentru producerea materialului săditor pentru vii.

 

Punctul de trecere „Palanca-Maiaki-Udobnoe” își va sista temporar activitatea

Punctul comun de trecere a frontierei „Palanca-Maiaki-Udobnoe” își va sista temporar activitatea în perioada 4-5 iunie. Potrivit Poliției de Frontieră, în această perioadă sînt preconizate lucrări de pozare a canalizării cablurilor de alimentare cu energie electrică aflate pe teritoriul punctului de trecere. Conducerea Poliției de Frontieră îndeamnă participanții la traficul transfrontalier care și-au propus să traverseze prin acest post să opteze pentru punctul de trecere „Tudora-Starokazacie”.