REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 iulie 2018)

14 angajați medicali au statut de bănuit în dosarul schemelor de corupție

Paisprezece persoane sînt bănuite de corupere pasivă şi abuz în serviciu în dosarul schemelor de estorcare a banilor de la pacienţi. Din numărul total de suspecți, șapte au fost reținuți pentru 72 de ore. Conform procurorilor, suspecții fac declarații, însă doar unul dintre aceștia și-a recunoscut vinovăția. În cadrul percheziţiilor realizate ieri de ofițerii și procurorii anticorupție, au fost ridicați circa 7 milioane de lei, în diferită valută.

 

Letonia are un nou ataşat militar în Republica Moldova

Letonia are un nou ataşat militar în Republica Moldova. Acesta este colonel Eriks Naglis. Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Atis Lots, l-a prezentat pe noul ataşat militar leton, cu sediul la Kiev, în cadrul unei întrevederi cu Secretarul General de Stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja. Colonelul Eriks Naglis a declarat că este un privilegiu să deţină funcţia de diplomat militar în Republica Moldova şi va depune efort pentru consolidarea parteneriatului cu Armata Naţională. Noul ataşat militar leton este absolvent al Colegiului de Război din SUA şi a obţinut titlul de magistru în Studii Strategice. A deţinut diverse funcţii de comandă în cadrul instituţiei de apărare a Letoniei şi a participat la operaţiuni de menţinere a păcii în Bosnia şi Herţegovina şi Irak.

 

Serviciul Fiscal de Stat va fi susținut de un expert din cadrul FMI

Un nou reprezentant al Fondului Monetar Internațional va oferi asistență administrației fiscale naționale în cadrul Proiectului de asistență tehnică susținut de Guvernul Olandei. Martin Bergwerff, va prelua activitatea predecesorului său, Shawn Gale, care a activat în cadrul Serviciului Fiscal de Stat începînd cu 1 ianuarie 2017.

 

Circa 40% din stațiile de așteptare din capitală necesită a fi reparate

Circa 40% din stațiile de așteptare din capitală necesită a fi reparate. Subiectul a fost discutat la ședința săptămînală a serviciilor primăriei municipiului Chișinău. Situaţia staţiilor de aşteptare va fi examinată de o comisie specială. În mod special, comisia urmează să ofere soluţii pentru stabilirea relațiilor juridice cu compania care a amenajat pavilioanele stațiilor de așteptare a transportului public din capitală. De asemenea, serviciile municipale de profil vor fi responsabile de întreținerea stațiilor, iar pentru anul 2019 urmează a fi prevăzuți bani în buget în acest scop.

 

Expertize judiciare efectuate în CNEJ vor fi recunoscute internațional

În cadrul Centrului Național de Expertiză Judiciară (CNEJ) vor fi acredite adițional 2 tipuri de expertiză judiciară: în domeniul dactiloscopiei (identificarea persoanelor în baza amprentelor digitale) și expertiza circumstanțelor accidentelor rutiere. Rapoartele acestor tipuri de expertiză, de asemenea, vor fi recunoscute pe teritoriul Uniunii Europene, iar rezultatele expertizelor vor fi valabile pentru cauzele înaintate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

 

Ploile din ultimele zile au provocat pagube în mai multe localități

Ploile torențiale din ultimele zile au provocat pagube în mai multe localități din țară. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost distruse mai multe porțiuni de drumuri locale din sudul și nordul republicii. În raionul Cahul, ploaia a distrus circa 0.8 km de drum local din pietriș și asfalt. În raionul Sîngerei, circa 0.9 km de drum din pietriș au fost deteriorate. Totodată, în Comrat au fost afectate mai multe terenuri agricole. Angajații IGSU au fost solicitați la efectuarea lucrărilor de pomparea apei din 13 beciuri și ogrăzi. Totodată, 21 de localități din 8 raione ale țării au rămas ieri fără curent electric. Comisiile pentru situații excepționale teritoriale urmează să estimeze prejudiciile înregistrate.

 

Programul „Prima Casă” a fost extins pentru mai multe categorii de beneficiari

La Programul de stat „Prima casă” vor putea aplica și persoanele, care dețin în proprietate exclusivă sau cu alți membri ai familiei o locuință, cu o suprafață locuibilă de pînă 9 m2 pentru fiecare membru al familiei, dar și cei care dețin locuințe în sate, dobîndite prin moștenire sau donație. Potrivit Ministerului Finanțelor, pînă în prezent erau eligibile doar persoanele care nu au deținut împreună cu soțul/soția o altă locuință în decurs de 12 luni pînă la solicitarea creditului.

 

Doi moldoveni au decedat într-un accident rutier produs în România

Doi cetățeni ai Republicii Moldova au decedat într-un accident rutier produs în dimineața zilei de azi pe DN 11, Braşov-Tîrgu Secuiesc, pe raza localităţii Moacşa din Romania. Potrivit informațiilor oferite misiunii diplomatice a Republicii Moldova din România de poliția română, accidentul s-a produs din cauza pierderii controlului asupra autoturismului de către șofer, unitatea de transport derapînd pe contrasens, unde a fost lovită de autotren. În rezultatul impactului, şoferul autoturismului şi pasagerul, care aveau 28 ani, și, respectiv, 57 ani, au murit în accident. Şoferul tirului şi un pasager din autoturism au fost transportaţi la spital.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
06.04.24 - 13:46
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15