REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 ianuarie 2019)

Mai multe spălătorii auto din țară au fost sancționate de Serviciul fiscal

Colaboratorii Serviciului Fiscal de Stat (SFS) au desfășurat controale la mai multe spălătorii auto din țară și ca rezultat au aplicat sancțiuni în sumă totală de 574 mii lei pe parcursul anului 2018. Potrivit datelor instituției, anul trecut au fost identificate 190 de spălătorii auto cu risc sporit de abateri fiscale. Acestea au fost supuse controalelor, care s-au desfășurat în două etape. În urma acțiunilor desfășurate, angajații SFS au stabilit 83 de încălcări fiscale și 75 de încălcări contravenționale. Aceștia au aplicat sancțiuni de 574 mii lei.

 

Spitalul Raional Ialoveni a fost dotat cu echipament din Japonia

Spitalul Raional Ialoveni a fost dotat cu echipament medical de diagnosticare în valoare de 1 mln 700 mii lei, oferit de Guvernul Japoniei. La evenimentul de predare a echipamentelor medicale a participat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Boris Gîlca şi Ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Masanobu Yoshii. Ambasadorul nipon a menţionat că această subvenţie face parte din asistenţa oficială a Japoniei oferită pentru dezvoltarea R. Moldova în domeniul securității umane.

 

Notarii vor putea desface căsătoriile

Decretul de promulgare şi legea privind procedura notarială care stabileşte că notarii vor putea desface căsătoriile prin acordul soţilor, vor fi publicate vineri, 1 februarie, în Monitorul Oficial. Potrivit noilor modificări ale legislaţiei, cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor poate fi depusă la orice notar în baza acordului comun al soţilor şi în prezenţa acestora. Cererea de desfacere a căsătoriei se va întocmi în scris, după modelul aprobat de Ministerul Justiţiei.

 

Candidații la parlamentare vor putea obține credite fără dobîndă

Partidele politice și candidații independenți vor putea beneficia de credite fără dobîndă pentru desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Un ordin în care sînt stabilite regulile de acordare a creditelor va fi publicat vineri, 1 februarie, în Monitorul Oficial. Potrivit ordinului semnat de ministrul Finanțelor, Ion Chicu, creditele vor fi alocate de la bugetul de stat. Astfel, partidele politice vor putea primi împrumuturi de maximum 50 mii de lei, iar candidații independenți - 10 mii de lei.

 

Aproape 2 mln de rapoarte au fost transmise prin Ghișeul unic de raportare electronică

Peste 1.86 milioane de rapoarte financiare și statistice au fost transmise prin Ghișeul unic de raportare electronică www.raportare.gov.md, în primul an după lansare. Rapoartele au fost expediate de autoritățile/instituțiile publice, agenții economici și cetățeni prin intermediul acestei platforme către autoritățile de stat din domeniul finanțelor publice și statisticii. Ghișeul unic a fost lansat la 27 ianuarie 2018, acesta fiind primul serviciu electronic centralizat de raportare financiară și statistică către Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Finanțelor, Casa Națională de Asigurări Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Biroul Național de Statistică.

 

Șapte persoane au fost reținute pentru trafic internațional de droguri

Șapte persoane au fost reținute pentru trafic internațional de droguri. Anunțul a fost făcut joi, 31 ianuarie, de procurorul Dumitru Ștefîrța. Potrivit procurorului, anterior, din această grupare au fost reținute încă 10 persoane, iar alte șase au fost anunțate în căutare internațională. „Bănuiții au vîrstele cuprinse între 35-40 de ani și au antecedente penale pentru trafic de droguri. Membrii grupării procurau hașișul din Spania și îl transportau prin contrabandă în Federația Rusă, unde comercializau drogurile”, a spus procurorul.

 

La Chișinău s-a desfășurat Forumul de afaceri Republica Moldova – România

Peste 100 de oameni de afaceri din R. Moldova și România s-au întrunit joi, 31 ianuarie, în cadrul unui forum desfășurat la Chișinău. Președintele Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova (CCI), Sergiu Harea a declarat că România este cel mai important partener comercial. Potrivit datelor statistice, în 11 luni ale anului trecut, volumul comerțului dintre cele două țări a crescut cu 27,7 la sută și a atins cifra de 1,5 mlrd dolari, cu excepția datelor din raioanele din stînga Nistrului.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a declarat că în anul 2018 au fost înregistrate cifre istorice în relația comercială dintre România și R. Moldova.

 

Producătorii de pomuşoare pot obţine granturi de la Guvernul SUA

Producătorii de pomuşoare din ţara noastră vor putea beneficia de granturi oferite de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Cererile pot fi depuse pînă la data de 1 martie. Granturile vor fi oferite în cadrul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), care şi-a propus să susțină activitățile de inovare și transfer tehnologic în sectorul horticol. Totodată, urmează să fie îmbunătățite practicile de producere și post-recoltare în cadrul lanțului valoric al pomușoarelor.