REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 septembrie 2020)

Militari ai Armatei Naționale au fost trimiși la lichidarea consecințelor ploilor

Circa 60 de militari ai Armatei Naţionale au fost detaşaţi, în dimineaţa zilei de azi, la Comrat, pentru lichidarea consecinţelor ploilor torenţiale care au avut loc pe 29 septembrie în partea de sud a ţării. Militarii Brigăzii „Dacia” din Cahul acţionează în prezent, cu două unităţi de tehnică specială, pentru evacuarea bunurilor şi nămolului din gospodăriile particulare şi de pe străzile inundate, alături de colegii din structurile de resort. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, în urma ploilor torenţiale din 29 septembrie curent au fost afectate zeci de gospodării din raioanele Leova, Cimişlia şi, în special, localităţile din UTA Găgăuzia.

 

1 octombrie este ultima zi pentru înregistrarea candidaților la prezidențiale

Mîine, 1 octombrie 2020, este ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de Președinte al R. Moldova. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, documentele pentru înregistrarea candidaţilor la funcția de Președinte pot fi depuse pînă mîine, 1 octombrie, ora 17.00. În cazul în care doi sau mai mulţi pretendenți vor depune actele spre înregistrare în această zi, la ora 18.00 CEC se va convoca pentru a organiza tragerea la sorţi și stabilirea ordinii prealabile de înscriere a potențialilor candidați în buletinul de vot. Pînă la momentul actual, CEC a înregistrat cinci concurenți electorali, iar alte trei dosare sînt în curs de examinare.

 

Un bărbat reţinut de poliţie fiind suspectat că a racolat tinere pentru a practica prostituţia

Ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații al IGP au documentat activitatea infracțională a unui grup de persoane, specializat în obținerea de venituri de pe urma practicării prostituției. Astfel, polițiștii au stabilit că de la începutul anului curent și pînă în prezent, suspecții, aflîndu-se pe teritoriul mun. Chișinău, au racolat, prin intermediul rețelelor de socializare, mai multe tinere și le-au convins să se prostitueze contra unor sume de bani. Ulterior, s-a constatat unul dintre suspecți este acuzat și de trafic de copii. În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru proxenetism, iar dacă vinovăția bărbatului va fi demonstrată, acesta riscă pedeapsă cu închisoare de la 4 la 7 ani.

 

Procuratura Generală solicită accelerarea examinării dosarelor privind ”furtul miliardului”

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, solicită instituirea completelor de judecători, specializați în examinarea dosarelor vizînd ”furtul miliardului”. Serviciul de presă al Procuraturii Generale anunță că Stoianoglo a sesizat deja Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției, care urmează să examineze subiectul și să adopte o decizie în acest sens. Potrivit Procurorului General, implementarea acestui proiect este dictat de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a acestor categorii de dosare care trenează pe rolul instanțelor de mai bine de 5 ani.

 

Zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi restaurate cu susţinerea UE

Programul Uniunii Europene (UE) „Măsuri de Promovare a Încrederii” a selectat zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, care vor beneficia de lucrări de restaurare. Decizia a fost luată în urma consultării publicului și experților în domeniu. Pe malul drept al rîului Nistru, obiectivele selectate sînt: Moara de vînt din satul Gaidar; proiectul de digitalizare a desenelor animate realizate de Moldova-Film; Turnul de apă din Șoldănești; Cavoul familiei Macri din Dubăsarii Vechi; Muzeul din Doroțcaia. Obiectivele de pe malul stîng al rîului Nistru sînt: Sinagoga din satul Rașcov; Aula Colegiului de Arte din orașul Bender; Turnul vînturilor din Stroești (Stroenți); Biserica din satul Rașcov; Moara de apă din satul Beloci.

 

Un nou lot de 100 mii de teste pentru depistarea COVID-19 va fi achiziționat în scurt timp

Autoritățile au luat decizia de achiziționa cu suportul Băncii Mondiale 100 mii de teste pentru depistarea COVID-19. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, în prezent, în rezervele Agenției Naționale de Sănătate Publică sînt încă peste 70 mii de teste. Șeful de la sănătate a precizat că, la momentul de față se desfășoară și procesul de achiziții pentru vaccinul antigripal. „S-au făcut deja achiziții prin intermediul UNICEF și vom primi și o donație din partea SUA. De asemenea, sîntem în proces de achiziție centralizată a 100 mii de doze de vaccin, care va fi repartizat conform graficelor tradiționale”, a spus Dumbrăveanu.

 

Securitatea alimentară a regiunii transnistrene este în pericol

Pierderi ale culturilor de aproximativ 53 la sută sînt prognozate în acest an în regiunea transnistreană. “Am pierdut recolta culturilor de iarnă de pe 61 de mii de hectare, iar alte circa 36 de mii au fost compromise. Recolta neprodusă depăşeşte 260 de mii de tone, în valoare de 44 milioane de dolari. Porumbul şi floarea-soarelui au avut de suferit de pe 25 de mii de hectare. Înghețurile de primăvară au afectat 11 mii de hectare de plantaţii fructifere şi 2,5 mii de hectare de podgorii”, declară oficialii transnistreni. Totodată, din cauza roadei mici, s-a micșorat cu circa 25 la sută numărul animalelor în fermele de ovine şi caprine şi cu 15% a celui de bovine.

 

Un deputat socialist va participa la monitorizarea alegerilor parlamentare în R. Kîrgîză

Deputatul socialist Gheorghe Para, membrul Comisiei administrație publică, membru al delegației naționale la Adunarea Interparlamentară a CSI, va participa la monitorizarea alegerilor parlamentare în Republica Kîrgîză, din partea AIP CSI. Alegerile parlamentare în Kîrgîzstan se vor desfășura duminică, 4 octombrie. Parlamentul unicameral al Kîrgîzstanului (Jogorku Kenesh) este reprezentat de 120 de membri aleși pentru un mandat de cinci ani.

 

Ministerul Justiției solicită reaprobarea proiectului de modificare a Constituției

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat astăzi în cadrul unui briefing că va solicita Guvernului să reaprobe proiectul de modificare a Constituției, respins de Curtea Constituțională. Potrivit sursei citate, documentul respins de magistrații înaltului for este susținut și de Consiliul Europei și este elaborat conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. Șeful de la Justiție a reamintit că modificarea legislației face parte din angajamentele asumate de R. Moldova pentru obținerea finanțării din partea UE și FMI.

 

Ion Chicu s-a întîlnit cu președintele Uniunii Interparlamentare

Prim-ministrul Ion Chicu a avut astăzi o întrevedere cu președintele Uniunii Interparlamentare (UIP), Gabriela Cuevas Barron, care întreprinde prima sa vizită de lucru în R. Moldova. Oficialii au făcut un schimb de opinii referitor la cooperarea R. Moldova în cadrul Uniunii Interparlamentare, Ion Chicu subliniind importanța participării țării noastre la diverse activități organizate și desfășurate, precum și inițiative lansate în cadrul acestui for parlamentar global. "Exprimăm recunoștință pentru activitatea dvs. în calitate de Președinte al UIP și mizăm în continuare pe dezvoltarea cooperării dintre R. Moldova și UIP", a menționat Ion Chicu.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40