REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 martie 2021)

Mai mult de jumătate din angajații sistemului medical au fost vaccinați împotriva COVID-19

Circa 52 la sută din numărul angajaților din sistemul medical din R. Moldova au fost vaccinați împotriva COVID-19, numărul persoanelor imunizate depășind cifra de 38 mii. Conducerea Agenției Naționale de Sănătate Publică a anunțat astăzi, că în cele patru săptămîni de vaccinare, au fost imunizate peste 38 mii de persoane și au fost înregistrate 870 de reacții adverse ușoare. Conform surse citate, circa 40 la sută din teritoriile administrative din țară au utilizat deja toate dozele care le-au fost repartizate, iar restul au utilizat stocurile în proporție de peste 80 la sută. Aceleași surse au anunțat că din cele 50400 de doze primite recent din partea României au fost distribuite deja 14400, iar 36 mii de doze vor fi păstrate în depozitele ANSP pentru rapel.

 

Peste 15 mii de cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

În perioada 22-28 martie curent, la Departamentul Dispecerizare al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 15506 solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 5927 de pacienți, dintre care 755 copii. Potrivit Centrului, în topul solicitărilor deservite continuă să predomine cele cauzate de urgențele respiratorii – 5048 de solicitări, inclusiv 1646 IRVA, urmate de urgențele cardiovasculare – 2874 de solicitări, inclusiv 34 de pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice – 1812 solicitări, inclusiv 219 accidente vasculare cerebrale. În aceeași perioadă, la Serviciul de Urgență au parvenit 932 de apeluri pe motivul diverselor traumatisme.

 

Peste 9.600 de traversări s-au înregistrat la frontieră în ultimile 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 9.661 traversări, dintre care cele mai multe au fost efectuate de către moldoveni pe sensul de intrare în țară. Astfel, potrivit informației oferite de către Poliția de Frontieră, în doar 24 de ore 5.691 de cetățeni au revenit în R. Moldova, iar 3.970 de persoane au părăsit țara. Din numărul celor reveniți în țară, 4.078 de cetățeni au traversat frontiera moldo-română, 1.025 treceri la frontiera cu Ucraina și 588 treceri aeriene. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip COVID-19.

 

Peste 663 mii de beneficiari vor primi din luna curentă pensii indexate

Casa Națională de Asigurați Sociale /CNAS/ comunică că din 1 aprilie 2021 toate pensiile vor fi indexate cu 3,89%, coeficientul de indexare constituind media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. Pentru indexarea pensiilor a peste 663 mii de beneficiari în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an au fost planificate mijloace financiare în suma de 608 mln de lei. Potrivit CNAS, vor fi indexate toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcționarilor publici; pensiile colaboratorilor vamali; pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; alte tipuri de pensii.

 

Cazul fetelor bătăușe de la Ciocana: trei tinere ar putea fi condamnate

Trei tinere cu vîrstele de 14 ani vor compărea pe banca acuzaților pentru huliganism, după ce recent, împreună cu alte două prietene, ar fi bătut și umilit o adolescentă de 16 ani. Cazul a avut loc în seara zilei de 5 februarie 2021, în spatele unui centru comercial din sectorul Ciocana, cînd cinci fete au bătut o adolescentă cu pumnii și picioarele, și au umilit-o. Ulterior, imaginile video cu respectivele acțiuni care prin conținutul lor, se deosebesc printr-un cinism și obrăznicie deosebită, au fost postate pe o rețea de socializare chiar de agresoare. Potrivit legislației, ”huliganismul săvîrșit de două sau mai multe persoane” se pedepsește cu amendă de pînă la 67500 lei sau cu închisoare de pînă la 5 ani.

 

La Bălţi a început testarea unei autospeciale cu motor pe metan

Prima autospecială pentru evacuarea deșeurilor cu motor adaptat pentru combustia metanului a fost oferită întreprinderii comunale din municipiul Bălți. Mașina a fost adusă în țară pentru o perioadă de un an, în cadrul unui acord cu producătorul auto „MAZ”. Scopul proiectului este de a demonstra autorităților locale puritatea ecologică, siguranța operațională și beneficiile economice ale metanului, în comparație cu alte tipuri de combustibili auto. „La Bălți există o stație mare de alimentare a automobilelor cu gaz comprimat, precum și un centru de deservire specializată a echipamentelor de gaze, fapt care a determinat alegerea acestei localități pentru lansarea proiectului”, a declarat membrul Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”, Ilie Tutunaru, la predarea vehiculului.

 

Un proiect menit să asigure vaccinarea populației a fost avizat de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a dat astăzi aviz pozitiv Proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de asigurare a procesului de imunizare a populației. Documentul atribuie Guvernului dreptul la preemțiune asupra tuturor vaccinurilor anti-COVID-19 care sînt introduse pe teritoriul R. Moldova de către agenți economici. Proiectul de lege reglementează serviciile de vaccinare anti-COVID-19 de către prestatorii privați de servicii medicale, precum și oferirea de facilități fiscale pentru angajatorii care procură vaccinul și serviciul de imunizare anti-COVID-19 pentru salariații săi.

 

Reparația drumului dintre Taraclia și Ceadîr-Lunga a avut un impact pozitiv în regiune

Proiectul de îmbunătăţire şi reparație a traseului local L654 Taraclia - Ceadîr-Lunga a avut un impact pozitiv asupra dezvoltării infrastructurii drumurilor din regiune. La această concluzie au ajuns specialiştii Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud care au efectuat o vizită de monitorizare în teritoriu, în vederea evaluării durabilității rezultatelor programului. Acest proiect a fost implementat în perioada 2014-2015, obiectivul principal fiind îmbunătățirea şi dezvoltarea infrastructurii rutiere în raioanele Taraclia şi Ceadîr-Lunga, prin reconstrucția şi modernizarea drumului L654. „Proiectul a prevăzut construcția unei porțiuni de drum cu o lungime de 13,04 km care leagă raioanele Taraclia și Ceadîr-Lunga. Valoarea totală a investiției a constituit 44,9 milioane de lei, bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR)”, indică ADR Sud.

 

CEC a constituit circumscripțiile electorale pentru organizarea alegerilor locale noi din 16 mai

Comisia Electorală Centrală a constituit, în cadrul ședinței de astăzi, circumscripțiile electorale de nivelul întîi pentru desfășurarea alegerilor locale noi din data de 16 mai 2021 pentru funcția de primar în comunele Hîrtop, raionul Cimișlia, Camenca, raionul Glodeni și Negurenii Vechi, raionul Ungheni. Circumscripția electorală comunală Hîrtop, raionul Cimișlia, a fost constituită cu numărul 11/10, circumscripția electorală comunală Camenca, raionul Glodeni, cu numărul 19/4, iar circumscripția electorală comunală Negurenii Vechi, raionul Ungheni, cu numărul 35/23. Hotarele circumscripțiilor electorale corespund hotarelor unităților administrativ-teritoriale. În cadrul aceleiași ședințe, au fost atribuite mandate de consilier local în 30 localități.

 

La 30 aprilie expiră termenul de depunere a Declarației pe venit a persoanelor fizice

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a informat că pe data de 30 aprilie expiră termenul limită de depunere de către persoanele fizice-cetățeni a Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2020, iar direcțiile deservire fiscală vor avea orar extins în perioada depunerii declarațiilor. Potrivit SFS, pentru a facilita depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice - cetățeni pentru anul 2020, începînd cu data de 19 aprilie 2021, toate Direcțiile deservire fiscală din țară vor activa cu un regim special.