REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 martie 2020)

Preţul la pîine nu va fi majorat

Conducerea celei mai mari întreprinderi de panificaţie din ţară susţine că „stocurile de făină disponibile sînt suficiente pînă la următoarea roadă şi mai mult, iar prețul la pîine și produse de panificație nu va fi majorat”. „Avem contracte cu furnizorii de făină şi vom fi asigurați pe deplin pentru a avea cu ce munci. Stocurile sînt disponibile, iar conform contractelor, costul pentru făină nu va fi majorat, respectiv, nici la pîine și produsele din panificație nu vor fi modificate prețurile”, a explicat directorul general al Combinatului de panificație.

 

Meteorologii au anunţat Cod galben de îngheţuri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 31 martie - 2 aprilie, Cod galben de îngheţuri. Potrivit meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții din ultima zi a lunii martie, izolat în jumătatea de nord a țării, se prevăd înghețuri la suprafața solului și în aer cu intensitatea de -1..-3°С. În intervalul 1-2 aprilie, pe arii extinse, se anunţă îngheţuri cu intensitatea cuprinsă între de -1..-6°С.

 

Mai mulți agenți economici au fost verificați de INI

Mai mulți agenți economici, inclusiv stații PECO, au fost verificați de colaboratorii Inspectoratului Național de Investigații și mascații de la Fulger. Scopul acțiunilor a fost prevenirea răspîndirii infecției de coronavirus, a anunțat INI într-un comunicat de presă. Totodată, angajații poliției au avut misiunea de a preveni cetățenii că este interzis să se afle în locuri publice, în grupuri mai mult de trei persoane.

 

60 de lucrători din sistemul medical au fost infectați cu COVID-19

Un număr de 60 de lucrători din sistemul medical au fost infectați cu COVID-19. Asta ar însemna circa 23 la sută din numărul total al bolnavilor, care a atins cifra de 263 de persoane. Lucrătorii medicali vizați lucrează atît la stat, cît și la privat. Anunțul a fost făcut luni de directorul ANSP, Nicolae Furtună. Potrivit lui, doar nouă dintre cadrele medicale s-au molipsit de la pacienții pe care i-au consultat. El a adăugat că atît în R. Moldova, cît și în celelalte state medicii se îmbolnăvesc deoarece se află în prima linie.

 

Patru spitale din Chișinău se pregătesc pentru tratarea COVID-19

Patru spitale din Chișinău vor deveni spitale strategice pentru tratarea COVID-19. Acestea sînt Spitalul clinic municipal ”Sf. Arhanghel Mihail”, Spitalul clinic municipal ”Valentin Ignatenco”, Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii și Maternitatea municipală nr. 2. Șefa Direcției generale de asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi, a anunțat că au fost repartizate donații în sumă de 1 mln 199 mii lei către aceste instituții medicale pentru ca ele să poată cumpăra echipamente de protecție împotriva infectării cu coronavirusul de tip nou, teste și termoscanere.

 

R. Moldova va procura din China 100 de mii de teste pentru COVID-19

Republica Moldova a comandat din China 100 de mii de teste pentru depistarea infectării cu virusul COVID-19. Anunțul a fost făcut luni de șeful statului, Igor Dodon. Președintele a menționat că dinamica infectării în Moldova ar fi mai mică decît prognozele autorităților. El a precizat că centrul de triere a suspecților și bolnavilor, ce urmează a fi organizat la CIE Moldexpo, va ușura munca depusă de personalul de la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”.

 

Bisericile care au oficiat slujbe cu prezența enoriașilor riscă sancțiuni

Bisericile din țară care au desfășurat servicii divine cu prezența enoriașilor riscă să fie sancționate. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu. Potrivit lui, din totalul celor 1441 de locașe sfinte din țară, 285 au desfășurat slujbe bisericești cu enoriași, deși Guvernul a interzis acest lucru. În aceste condiții, poliția a lansat procedura de sancționare a bisericilor care nu au respectat regulile impuse. Pînă acum, de COVID-19, au fost confirmate două cazuri de îmbolnăvire în rîndul slujitorilor bisericești.

 

Persoanele care au intrat în șomaj tehnic vor beneficia de ajutor

Persoanele care intră în șomaj tehnic, vor primi ajutor din partea statului. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele țări, Igor Dodon. Astfel,persoanele care au activat cel puțin 9 luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă – se pot adresa la oficiile forței de muncă și li se restituie 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă. Pentru aceasta, Fondul de Șomaj al țării va fi majorat de 3 ori. Totodată, persoanele care nu au vechime de muncă de minimum 9 luni, sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj - statul le va acorda un suport financiar în mărime de salariul minim garantat pe economie, în valoare de 2775 de lei.

 

Comparativ cu valutele principalelor parteneri comerciali, leul moldovenesc rămîne a fi mai puternic față de începutul anului 2020

Pentru o înțelegere mai bună a fenomenelor de pe piața valutară, expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a elaborat Indicele Valutar Moldova-10 (IVM-10), care este format dintr-un coș de 10 valute a principalilor parteneri comerciali și economici ai Republicii Moldova. Potrivit acestuia, după trei săptămîni de apreciere continuă față de Coșul Valutar IVM-10, săptămîna trecută (23-29 martie 2020) leul moldovenesc a înregistrat o ușoară depreciere (-0,29%) față de IVM-10, însă față de începutul anului, moneda națională continuă să fie mai puternică față de IVM-10 cu (+2,01%). Totodată, săptămîna precedentă, leul moldovenesc a continuat să se aprecieze față de valutele regionale din IVM-10, dar s-a depreciat față de valutele de bază, în principal față de dolarul american.

 

Pentru moldovenii din străinătate vor fi organizate zilnic cîteva curse charter

În fiecare zi vor fi organizate cîteva curse charter pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate, care vor să revină acasă. Listele călătorilor vor fi întocmite prin intermediul ambasadelor. Prioritate vor avea mamele cu copii, studenții și persoanele cu probleme de sănătate.

 

Unele întreprinderi vor fi scutite de anumite impozite și taxe

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunțat cîteva inițiative noi de susținere a stabilității social-economice din țară, în condiții de criză. Astfel, pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, statul coparticipă (din Bugetul de Stat) la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale - adică 44-45% din fondul de salarizare. Totodată, pentru celelalte întreprinderi care și-au sistat total sau parțial activitatea (nu prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale) se restituie 60% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 00:59
07.04.24 - 00:09