REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 iulie 2020)

Pe locul fostului cinematograf Gaudeamus va fi construit un bloc cu 15 etaje

Primăria Chișinău a pierdut, la Curtea Supremă de Justiție, procesul referitor la demolarea cinematografului Gaudeamus, astfel lucrările de demolare pot fi reluate. Potrivit deciziei Curții Supreme de Justiție, demolarea cinematografului, începută în luna iunie 2018, a fost apreciată drept legală. Lucrările de demolare a cinematografului au început în iunie 2018. Antreprenorii au reușit să dea jos acoperișul dar nu au mai putut să continue activitatea de demolare din cauza protestelor. Potrivit schiței de proiect, pe locația de 0,25 hectare a fostului cinematograf urmează a fi ridicat un bloc rezidențial cu 15 etaje, care va avea două parcări subterane.

 

Un ofițer de urmărire penală a fost reținut în timp ce primea 5000 de euro mită

Un ofițer de urmărire penală din raionul Rîșcani a fost reținut în timp ce primea o mită de 5000 de euro. Operațiunea de reținere a avut loc pe traseul din preajma satului Zăicani, ofițerul de urmărire penală fiind documentat în momentul pretinderii și primirii sumei de la un bărbat. În schimbul acestei sume, polițistul urma să mușamalizeze procesul penal, în care bărbatul era cercetat pentru un pretins jaf și conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate. Pentru corupere pasivă, legislația prevede de la 5 la 10 ani închisoare cu amendă de cel mult 400 mii lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

 

A fost creată comisia pentru reforma constituțională

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul de constituire a comisiei pentru reforma constituțională. Șeful statului informează că decizia de a crea o astfel de comisie a fost luată în cadrul unei întrevederi cu foști președinți ai Curții Constituționale Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere, care au constatat că „în domeniul jurisdicției constituționale au apărut mai multe dificultăți”. Igor Dodon susține că este necesar să fie introduse în Constituție prevederi privind politica externă echilibrată a statului. Totodată, este nevoie să fie stipulate concret atribuțiile și statutul Curții Constituționale și Consiliului Superior al Magistraturii. 

 

17040 cetățeni ai R. Moldova s-au tratat de COVID-19

Pînă în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 23947 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 17040 au fost deja tratate. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 426 persoane infectate cu COVID-19 se află în stare gravă, 34 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 1155 sînt internați în stare de gravitate medie. Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Virusul a răpit viața a doi bărbați din Bălți și Drochia și a unei femei din Călărași, numărul morților ajungînd la 762.

 

OSCE a salutat întîlnirea dintre Dodon și Krasnoselski

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, a salutat întîlnirea de la Condrița dintre președintele moldovean Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski. „Discuțiile despre lucrurile care țin de bunăstarea oamenilor, cum ar fi libertatea de mișcare, integrarea rețelelor de telecomunicații, îmbunătățirea serviciilor bancare interne și crearea unei noi linii de troleibuz între Bender, Varnița și raionul Nord sînt îmbucurătoare”, a declarat Reprezentantul Special al OSCE.

 

Un tînăr de 19 ani a fost reținut pentru jaf stradal

Un tînăr în vîrstă de 19 ani, originar din regiunea transnistreană, a fost reținut pe urme fierbinți de oamenii legii pentru comiterea unui jaf stradal. Tînărul ar fi bruscat o femeie de 57 de ani și i-a luat geanta în care se aflau bani și bunuri. Totul s-a întîmplat chiar în scara unui bloc de locuit din capitală. Prejudiciul cauzat constituie 9 600 lei. Tînărul și-a recunoscut vinovăția. El a fost plasat în arest pentru 30 de zile și riscă închisoare pe un termen de la 5 la 7 ani.

 

O femeie este cercetată pentru organizarea speluncilor pentru consum de droguri

Oamenii legii au deconspirat activitatea ilicită a unei femei, ce se ocupa cu organizarea și întreţinerea speluncilor pentru consumul drogurilor sau etnobotanicilor. Aceasta s-a dovedit a fi în vîrstă de 32 de ani, locuitoare a capitalei. În urma perchezițiilor la domiciliul suspectei au fost depistate și ridicate trei aparte confecționate artizanal predestinate pentru consumul de droguri, un pachețel în care se afla masa vegetală cu miros specific și un cartuș. Femeia a fost escortată la inspectoratul de poliție unde în cadrul acțiunilor procesual penale și-a recunoscut vinovăția. Femeia riscă amendă în mărime de la 27 500 la 57 500 lei sau închisoare de pînă la 4 ani.

 

O mașină a fost distrusă de flăcări la Bălți

O mașină a fost distrusă de flăcări la Bălți. Imediat la fața locului a intervenit un echipaj de pompieri care a stabilit că un autovehicul de marca Toyota Corola a luat foc în timpul staționării. În urma arderii, nimeni nu a avut de suferit, iar focul a distrus secțiunea motorului și a afectat parțial salonul automobilului. Circumstanțele și cauza incendiului urmează a fi stabilite ulterior. În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii IGSU au intervenit în 57 situații de risc.

 

Decizia de deschidere a secțiilor de votare în străinătate va fi luată cu 35 de zile înainte de alegeri

Decizia de deschidere a secțiilor de votare în străinătate va fi luată cu 35 de zile înainte de data alegerilor. Numărul acestora depinde de mai mulți factori, inclusiv numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent, numărul înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova pentru participarea la vot, informațiile oficiale obținute de către Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință referitoare la pandemia de COVID-19. La 1 noiembrie, în Republica Moldova se vor desfășura alegeri prezidențiale.

 

La Comrat va fi deschis un laborator pentru detectarea COVID-19

În municipiul Comrat, UTA Gagauz-Yeri, urmează să fie deschis un laborator specializat pentru detectarea infecţiilor virale, inclusiv coronavirusului şi gripei. Conform unei dispoziţii a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Centrul de Sănătate Publică (CNP) din Comrat va fi dotat cu un aparat frigorific de laborator şi un distilator pentru apă. Echipamentul face parte dintr-o donaţie pentru ţara noastră din partea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.Potrivit lui Ivan Hasta, şeful CNP Comrat, laboratorul va fi operaţional în următoarele luni.

 

A II-a etapă a concursului „Loteria Fiscală” şi-a desemnat cîştigătorii

Cea de-a doua etapă a concursului „Loteria Fiscală”, desfăşurată în perioada 1 aprilie - 30 iunie, a luat sfîrșit. În cadrul acesteia au fost desemnați 175 de cîștigători, care vor ridica cîte o mie de lei. Premiile vor fi transferate pe conturile de card ale beneficiarilor în maximum zece zile după publicarea listei. Fiecare cetățean care a împlinit vîrsta de 18 ani, devine automat participant la „Loteria fiscală”. Printre condițiile concursului este deținerea unui card bancar de la orice bancă licențiată în Republica Moldova, or, participantul trebuie să achite cu cardul orice cumpărătură sau serviciu în valoare mai mare de 30 de lei.

 

Au intrat în vigoare noile condiții de acordare a compensațiilor în cadrul Programului „Prima Casă”

Noile condiții de acordare a compensațiilor în cadrul Programului de stat „Prima Casă” au intrat în vigoare și oferă posibilitatea de a beneficia de suport din bugetul de stat la achitarea creditului ipotecar tuturor beneficiarilor Programului. Noile condiţii prevăd dublarea valorii compensației pentru familiile cu copii. De asemenea, a fost majorată valoarea compensației lunare de la 10% la 15% din salariu calculat pentru beneficiarii angajați ai entităților din sectorul privat care își au sediul în municipiul Chișinău. La fel, vor avea dreptul să solicite compensații din bugetul de stat și beneficiarii angajați în sectorul public sau privat ale căror locuințe depășesc suma de 600 mii de lei.