REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 ianuarie 2020)

Procuratura Generală va insista să îl găsească pe Plahotniuc

Procurorul general, Alexandr Stoianolgo, a declarat că Procuratura Generală va insista pe căutarea internațională a ex-președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Stoianolglo a spus că săptămîna trecută a primit din partea Interpol o scrisoare prin care autoritățile moldovene sînt înștiințate că organizația internațională a recepționat cererea de căutare internațională a lui Plahotniuc. "În cel mai apropiat timp, vom prezenta materiale noi către Interpol pentru a-i ajuta să îl găsească mai repede", a specificat procurorul general.

 

Refuzul de prezentare la comisiile de anchetă ale Parlamentului ar putea fi sancţionat

Fostul secretar general de stat de la Ministerul de Interne, Simion Carp, şi ex-directorul interimar al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, Anatolie Golea, nu au acceptat să facă cunoscute mărturiile de anchetă privind tentativa puciului anticonstituţional a PDM din vara anului trecut. Ca urmare, la finalul activităţii comisiei de anchetă, va fi elaborat un proiect de lege care să tragă la răspundere persoanele care refuză să răspundă la citaţiile deputaţilor.

 

Un bărbat din Căușeni a murit în urma unui incendiu care i-a distrus locuinţa

Un bărbat de 44 de ani din localitatea Copanca, raionul Căușeni, a murit carbonizat în urma unui incendiu care i-a distrus gospodăria. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Liliana Pușcașu, a specificat că incendiul a avut loc în seara de 29 ianuarie. Apelul la Serviciul112 a fost înregistrat la ora 18:17. Potrivit datelor IGSU, o casă de locuit a luat foc. Salvatorii IGSU au stabilit că flăcările cuprinsese acoperișul casei, precum și o odaie. În timpul intervenției, pompierii au depistat cadavrul parțial carbonizat al unui bărbat în vîrstă de 44 de ani.

 

Federația Rusă își deschide piața pentru încă 205 companii moldovenești

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, anunță că Federația Rusă își deschide piața pentru încă 205 companii din țara noastră. „Veste bună pentru producătorii autohtoni! Federația Rusă își deschide piața pentru încă 205 companii moldovenești”, a scris Dodon, pe o rețea socială.

 

R. Moldova este în top 5 după numărul de cereri depuse la CtEDO

R. Moldova se află pe locul cinci după numărul de cereri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, raportat la populația țării. După numărul de cereri alocate unui organ judiciar raportat la populația țării, Moldova este pe locul 5, cu indicele 1,79 cereri la 10.000 de locuitori. În 2018 R. Moldova la fel era situată pe locul 5, cu indicele de 2,29 cereri la 10.000 locuitori.

 

Consiliul Superior al Procurorilor susține politicile lui Alexandr Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor a decis joi să susțină demersul Procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de modificare a structurii și statutului Procuraturii Generale. Potrivit acestei hotărîri, Procuratura municipiului Chișinău va avea un plus de zece unități de procurori care vor completa statele de personal din oficiile: Buiucani, Botanica, Centru, Ciocana și Rîșcani. De asemenea, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a adăugat că va fi majorat numărul de personal în Procuratura Cahul din contul unei unități vacante de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul sud.

 

Pe drumurile din nordul și centrul țării se înregistrează polei

Pe mai multe tronsoane de drum din nordul și centrul țării se circulă cu dificultate din cauza carosabilului umed şi a poleiului. Şoferii sînt atenţionaţi să fie prudenţi şi să nu iasă pe traseu cu maşinile neechipate de iarnă. Potrivit Î.S ”Administrația de Stat a Drumurilor”, noaptea trecută în ţară s-au înregistrat temperaturi de pînă la -4 grade Celsius, iar pe unele sectoare de drum s-a format gheţuş. Pentru a evita perturbarea circulaţiei, noaptea au intervenit pe drumuri 78 de unităţi de tehnică şi 120 de muncitori care au împrăștiat 801 tone de material antiderapant.

 

Deținătorii de carduri bancare vor putea participa automat la Loteria Fiscală

Serviciul Fiscal de Stat a anunțat lansarea concursului Loteria Fiscală, pentru care a alocat premii în valoare totală de un milion de lei. Potrivit reprezentanților fiscului, concursul are drept scop încurajarea populației de a folosi modalitatea de plată cu cardul. Participarea la concurs este efectuată automat, după achitarea unui produs sau serviciu, cu cardul. Ca să poată cîștiga un premiu, proprietarii de carduri bancare trebuie să achite orice în valoare minimă de 30 de lei.

 

Peste 5000 de persoane au solicitat ambulanţa în ultimele 48 de ore

Peste 5000 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de pe ambulanţă în ultimele 48 de ore, dintre acestea 13 au avut de suferit în urma accidentelor rutiere. Potrivit datelor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în perioada 27-28 ianuarie, medicii de pe ambulanţă au intervenit la 10 accidente rutiere și au acordat primul ajutor la 13 persoane, care s-au ales cu diverse traumatisme. În aceeași perioadă, au fost înregistrate 21 solicitări pe motivul urgențelor toxice. Echipele AMU au acordat asistență medicală urgentă la 5 persoane, care s-au intoxicat cu monoxid de carbon, la trei persoane care au suferit intoxicații cu alcool și pentru şase persoane care s-au intoxicat cu medicamente.

 

R. Moldova se raliază la standardele europene privind spațiul aerian

Hotărîrea Executivului pentru aprobarea Regulamentului privind menținerea navigabilității aeronavelor și a produselor, reperelor și dispozitivelor aeronautice și autorizarea întreprinderilor și a personalului cu atribuții în domeniu va fi publicată în numărul de vineri, 31 ianuarie al Monitorului Oficial. Documentul stabileşte cerinţele tehnice şi procedurile administrative menite să asigure menţinerea navigabilităţii aeronavelor, inclusiv a oricărei componente destinate instalării pe acestea.

 

Înaltul Comisar OSCE s-a întîlnit cu membrii Grupului de lucru pentru UTA Găgăuzia

Înaltul Comisar OSCE pentru minorități naționale, Lamberto Zannier, aflat în vizită în țara noastră, s-a întîlnit joi, 30 ianuarie, cu membrii Grupului de lucru pentru UTA Găgăuzia din cadrul Parlamentului R. Moldova. La întrevedere au participat deputații Vasile Bolea, Grigore Novac, Elena Bacalu, Vladimir Vitiuc, Reghina Apostolova, Oazu Nantoi. Scopul vizitei la Chișinău a Înaltului Comisar OSCE pentru minorități naționale este discutarea acțiunilor întreprinse de autoritățile moldovenești privind politicile de integrare a minorităților naționale, relațiile interetnice, precum și situația privind respectarea drepturilor omului.

 

Un tînăr a fost reţinut după ce a extorcat circa 4000 de euro de la o femeie

Un tînăr din Căuşeni a fost reţinut de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie după ce ar fi extorcat de la o femeie 15 mii de lei şi, respectiv, 3000 de euro pentru soluționarea unor dosare. Conform CNA, tînărul ar fi încercat să convingă o femeie să-i transmită 15 mii de lei pentru a o ajuta să rezolve dosarul în care este cercetat unul din fiii ei. Acesta i-ar fi spus denunţătoarei că are cunoscuţi în instituţiile de drept şi că poate asigura aplicarea unei pedepse non-privative de libertate pentru fiul ei. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă pînă la şase ani de închisoare sau amendă.