REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 ianuarie 2019)

Guvernul va aloca un milion de lei pentru promovarea candidatului la Premiul Nobel pentru Pace

Cabinetul de miniștri a decis să aloce un milion de lei pentru promovarea candidatului la Premiul Nobel pentru Pace, Ion Lazarenco. „Mă mîndresc cu acest om, chiar dacă este plecat de mai mult de 20 de ani în Irlanda, a înotat mereu în calitate de cetățean la R. Moldova și s-a înfășurat cu drapelul țării după victoriile obținute. Aceasta este o lecție de patriotism pentru noi”, a spus Pavel Filip.

 

Președintele R. Moldova a avut o întrevedere cu şeful „Gazprom” şi cu reprezentantul special al Rusiei în R. Moldova

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Dmitrii Kozak, reprezentant special al Preşedintelui Rusiei pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu R. Moldova şi cu preşedintele consiliului de administrare al companiei „Gazprom”, Alexei Miller. Dodon şi Kozak au analizat starea relaţiilor moldo-ruse şi perspectivele de dezvoltare a unei colaborări reciproc avantajoase. Igor Dodon şi Alexei Miller au discutat despre livrarea gazelor naturale din Federaţia Rusă în R. Moldova şi formarea politicii de preţuri pentru îmbunătăţirea situaţiei consumatorului din R. Moldova.

 

Cîteva drumuri naționale vor fi reabilitate cu sprijinul Chinei

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 30 decembrie, hotărîrea privind inițierea negocierilor asupra proiectelor Acordurilor de finanțare cu China Citic Bank Corporation Limited privind două proiecte mari de reabilitare a drumurilor din R. Moldova. Proiectul vizează reabilitarea drumului național M5, frontiera cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol – frontiera cu Ucraina, sectorul Criva –Bălți, care face parte a rețelei europene de transport, și reabilitarea drumului național Bălți – Florești.

 

Agenția pentru Eficiență Energetică va fi reorganizată

Guvernul a adoptat hotărîrea privind organizarea Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), autoritate administrativă din subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii, ce urmează a fi organizată prin fuziune (absorbție) cu Fondul pentru Eficiență Energetică. Astfel, Agenția pentru Eficiență Energetică în termen de o lună va aproba statul de personal şi îl va prezenta spre avizare Cancelariei de Stat. Atribuţiile, drepturile şi obligaţiile Fondului pentru Eficienţă Energetică vor trece integral la Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

 

Copiii cu dizabilități vor putea frecventa grupurile sportive

Copiii care au deficiențe de văz, auz sau dizabilități locomotorii vor putea frecventa grupurile sportive. Totodată, de la 10 la 14 va fi majorat numărul elevilor din sate, incluși în grupurile pentru taberele sportive de vară. Aceste prevederi se conțin în noul Regulament de organizare și funcționare a școlilor sportive, aprobat miercuri, 30 ianuarie, de guvern. Școlile sportive vor începe anul de studii la 1 septembrie, și nu la 1 ianuarie, cum este în prezent.

 

R. Moldova va semna cu România un acord privind cooperarea în domeniul turismului

Cabinetul de miniștri a decis miercuri, 30 ianuarie, iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul turismului. Acordul prevede favorizarea dezvoltării cooperării între instituţiile publice şi agenţii economici din domeniul turismului din R. Moldova şi România, prin crearea condiţiilor favorabile pentru atragerea investiţiilor în scopul susţinerii şi dezvoltării turismului.

 

Cadrele didactice cu funcții de conducere vor primi compensația anuală

6300 de cadre didactice cu funcții de conducere vor primi compensația financiară de 2000 de lei anual, începînd cu 2019. Inițial, aceasta era acordată doar pedagogilor și educatorilor. Totodată, mecanismul de acordare a compensațiilor bănești anuale va fi simplificat. O hotărîre în acest sens a fost aprobată miercuri, 30 ianuarie, de executiv. Compensațiile bănești vor putea fi folosite pentru procurarea materialelor didactice, a tehnicii de calcul, dar și a produselor software, necesare pentru desfășurarea activităților de instruire.

 

În toată ţara a fost anunţat Cod Galben de ceaţă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru azi şi mîine Cod Galben de ceață, pe întreg teritoriul țării. Conform meteorologilor, pe 30-31 ianuarie, pe arii extinse se va menține ceaţă cu vizibilitatea de 200 m şi mai puţin. În acest context, salvatorii şi poliţia recomandă conducătorilor de mijloace auto să respecte cîteva sfaturi pentru un trafic sigur.

 

Circa 450 de companii participă la expoziția „Fabricat în Moldova”

Circa 450 de companii și-au prezentat produsele la cea de-a XVIII-a ediție a expoziției „Fabricat în Moldova”, care a fost inaugurată miercuri, 30 ianuarie, la Centrul Moldexpo din capitală. Participanții la evenimentul cu genericul „Acasă. Autentic. Autohton” și-au expus cele mai bune produse, de la tehnică agricolă, mobilă și textile, pînă la produse lactate, patiserie, băuturi și fructe uscate. Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a afirmat că expoziția reprezintă un eveniment de importanță majoră pentru mediul de afaceri și pentru cei care intenționează să investească în Moldova.

 

Premierul Pavel Filip s-a întîlnit cu ambasadorul SUA în R. Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a avut miercuri, 30 ianuarie, o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan. Oficialii au făcut un schimb de opinii privind desfășurarea procesului electoral în R. Moldova. Premierul a reconfirmat determinarea guvernului de a asigura un proces electoral corect, transparent, liber și în conformitate cu toate normele internaționale. În acest scop, au fost invitați mai mulți observatori străini pentru monitorizarea alegerilor, iar în secțiile de vot for fi instalate camere de luat vederi.

 

Contingentul KFOR a demarat misiunea de pacificare în Kosovo

Contingentul Armatei Naţionale, detaşat în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo, a demarat executarea activităţilor specifice în aria de responsabilitate. Potrivit comandantului contingentului, locotenent-colonel Ion Godoroja, militarii moldoveni sînt implicaţi în misiuni de pază şi apărare a obiectivelor de importanţă deosebită, inclusiv a Mănăstirii Decane, de asigurare a securităţii bazei „Camp Vilaggio Italia” din Pech, şi de patrulare a zonei de operaţii. Totodată, grupul de genişti cercetează terenul pentru depistarea şi identificarea muniţiilor rămase în sol din timpul războiului.