REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 decembrie 2020)

Teatrul Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" va prezenta live Gala de Revelion 2021

Tradiționala Gală de Revelion a Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” nu va lipsi nici în acest an din repertoriul festiv al primei scene lirice. Concertul de Gală va avea loc astăzi, 30 decembrie, cu începere de la ora 17.00 și va fi transmis în emisie directă de postul public de televiziune Moldova 1. Potrivit organizatorilor, atmosfera de sărbătoare va fi întregită de fragmente din opere, operete, arii, duete populare din repertoriul clasic mondial, dar și contemporan, cu participarea vedetelor naționale.

 

Din anul 2021 locuitorii municipiului Chișinău vor plăti taxa pentru salubrizare

Consilierii municipali au votat pentru introducerea de noi taxe în municipiul Chișinău. Astfel de la 1 ianuarie 2021 locuitorii capitalei vor plăti taxa pentru salubrizare. Potrivit edilului, aceasta ar urma să genereze un venit la bugetul municipal de circa 100 de milioane de lei. „Acești bani vor fi direcționați pentru reabilitarea curților blocurilor de locuințe, amenajarea teritoriului aferent, reparația acoperișurilor, a scărilor, a ușilor de la intrare în bloc, a geamurilor etc”, a subliniat primarul capitalei Ion Ceban.

 

Cetățenii moldoveni își vor plăti ei înșiși asigurarea obligatorie de asistență medicală

De la 1 ianuarie angajatorul nu va mai plăti către stat asigurarea obligatorie de aistență medicală. Asigurarea va fi achitată integral de către angajat. Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a comunicat că, începînd din data de 1 ianuarie 2021, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va fi plătită integral de angajat, în schimb angajatorul îşi va asuma responsabilitatea pentru achitarea integrală a contribuţiei la fondul de pensii. Potrivit CNAM, dacă pînă acum angajatul plătea 6% din salariu pentru fondul de pensii şi 4,5% pentru asigurarea medicală, din 1 ianuarie 2021 salariatul va achita doar asigurarea medicală în totalitate, adică 9% din venit.

 

Procurorii l-au pus sub învinuire pe fostul Ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă

Procurorii PCCOCS l-au pus sub învinuire pe fostul Ambasador al R. Moldova în Federația Rusă. Acesta a fost recunoscut și audiat în calitate de învinuit pentru complicitate la contrabandă. Potrivit PCCOCS, fostul diplomat a pledat nevinovat, cu menținerea declarațiilor date în calitate de bănuit. Astăzi procurorii au cerut aplicare în privința fostului ambasador a măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile. Pentru astfel de infracțiuni legea penală prevede de la trei pînă la 10 ani închisoare.

 

Serviciul Fiscal lansează o platformă de evidență a angajaților

Miercuri, 30 decembrie, se lansează o platformă experimentală a Sistemului Informațional Automatizat „Registrul electronic al angajaților” (SIA REA). Utilizarea acestuia va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2021 pentru Ministerul Finanțelor și instituțiile subordonate, pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Registrul are drept scop automatizarea proceselor de evidență a persoanelor angajate în câmpul muncii.

 

Aproximativ 6.000 de locuri vacante sînt pe piața muncii din Moldova

În luna decembrie, pe piața muncii din R. Moldova sînt 5.933 de locuri de muncă vacante. Asta indică datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOF). Locurile vacante pot fi accesate atît de femei, cît și de bărbați. Potrivit ANOF, cele mai multe locuri vacante sînt în Capitală, peste 2.000. La polul opus se află raioanele Ștefan Vodă cu doar 22 locuri de muncă vacante, Dondușeni – 16 și Drochia – 10. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 1.429 locuri.

 

De sărbători, în policlinici vor activa medici de gardă

Pe 1, 7 și 8 ianuarie, centrele medicilor de familie din capitală vor avea un program redus de muncă. În policlinicile din sectoare vor fi medici și asistente medicale de garda. Șefa Secției sănătate din cadrul Direcției generale asistenţă socială și sănătate a Consiliului municipal Chișinău, Violeta Baltă, a precizat că, potrivit unui ordin al Direcției, coordonatorii instituțiilor medicale din sector vor trebui să organizeze activitatea în zilele de sîmbătă, între orele 8.00 și 14.00, cu program de activitate a medicilor de familie și a medicilor specialiști, în conformitate cu prevederile Codului Muncii. În zilele de sărbătoare – 1,7,8 ianuarie, centrele medicilor de familie din capitală vor activa la fel în prima parte a zilei, iar la primire vor fi medici de gardă.

 

Un grup criminal specializat în transportarea drogurilor camuflate în colete a fost destructurat de poliție

Un grup infracțional format din patru bărbați originari din Bender, specializați în organizarea și transportarea substanțelor narcotice camuflate în colete prin intermediul rutelor internaționale, a fost destructurat de către oamenii legii. Potrivit poliției, a fost reținut unul dintre suspecți asupra căruia a fost depistat un colet în care era camuflată o substanță mărunțită de culoare alba asemănătoare ,,PVP”-ului. Din informațiile acumulate s-a stabilit că coletul urma să fie transmis cu un microbuz spre Slovenia, unde urma să fie ridicat de către alt membru al grupării. Conform legislației în vigoare, dacă vor fi găsiți vinovați, cei patru riscă închisoare pe un termen de la șapte la 15 ani.

 

Un bărbat condamnat pentru viol și dat în căutare națională, reținut de ofițerii de investigații

Un bărbat de 29 de ani, din Nisporeni, dat în căutare națională de opt ani și condamnat la 6 ani de închisoare pentru viol a fost reținut ieri, 29 decembrie, de ofițerii IGP. În anul 2011, aflîndu-se pe teritoriul autogării din or. Nisporeni, acesta a urcat forțat în automobil o minoră, i-a aplicat lovituri peste față și a întreținut un raport sexual forțat. Învinuitul a fost reținut, plasat în arest și a fost eliberat, după care s-a eschivat de organul de urmărire penală, ascunzîndu-se. În anul 2012 suspectul a fost anunțat în căutare de Inspectoratul de Poliție Nisporeni, iar în anul 2016 a fost condamnat la 6 ani de închisoare.