REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 decembrie 2019)

30 de cazuri de gripă au fost înregistrate în R. Moldova în ultima săptămînă

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat în ultima săptămînă 30 de cazuri de gripă. Conform datelor ANSP, în această perioadă medicii au înregistrat circa 83 195 cazuri de infecţii respiratorii acute, iar în Laboratorul virusologic al instituției au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 272 probe. În urma investigaţiilor, s-a depistat prezenţa gripei la 15 persoane. Specialiştii susţin că nu există motive de îngrijorare, deoarece numărul infecţiilor respiratorii înregistrate este mai mic cu circa 8% decît în perioada similară a anului trecut.

 

Președintele R. Moldova întreprinde o vizită oficială în Turcia

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, întreprinde în perioada 29-30 decembrie o vizită oficială în Republica Turcia, în fruntea unei delegații, la invitația Președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Din componența delegației Republicii Moldova fac parte Ion Chicu, prim-ministru, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, Irina Vlah, guvernatorul UTA Găgăuzia, miniștri și alți demnitari de stat. Agenda de lucru include întrevederi cu Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, cu președintele Marii Adunări Naționale (Parlamentul) a Turciei, Mustafa Șentop, întrevederi bilaterale ale miniștrilor.

 

Circa 200 de mii de moldoveni au revenit în țară

În perioada 23 - 29 decembrie 2019, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 405 169 traversări, dintre care un număr mai mare – 226 492 treceri pe sensul de intrare în R. Moldova. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 93 067 traversări. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 50% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost: PTF Leușeni – 77 205 traversări persoane, PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 58 459 traversări persoane, PTF Sculeni – 44 842 traversări persoane.

 

Comisia Guvernamentală Reintegrare a aprobat priorități pentru procesul de negocieri și cel de reglementare transnistreană

Premierul Ion Chicu a prezidat ședința Comisiei Guvernamentale Reintegrare. Șeful executivului, în debutul ședinței, a menționat că „este o mare scăpare că mai mult de un an această comisie nu a fost convocată. Reintegrarea țării e prioritate și vă rog să asigurați funcționarea eficientă a grupurilor de lucru sectoriale și să nu admiteți mimarea proceselor.” În cadrul ședinței au fost aprobate cîte 4 priorități în procesul de negocieri și în procesul de reglementare și promovare a politicilor de reintegrare.

 

Doi cetăţeni ai Israelului vor ajunge pe banca acuzaţilor pentru trafic de influenţă

Doi cetăţeni ai Israelului, în vîrstă de 23 și respectiv 24 de ani, riscă pînă la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Potrivit Procuraturii, cei doi fac parte dintr-o grupare criminală specializată în circulația ilicită a drogurilor şi au ajuns în vizorul procurorilor după ce au încercat să mituiască mai mulţi oameni ai legii pentru a scăpa de dosare penale. Ambii sînt suspectaţi că au transmis sume de bani unui investigator sub acoperire. Dacă vor fi recunoscuți vinovați de către instanța de judecată, suspecții riscă o amendă de pînă la 200 mii de lei sau închisoare de la doi la şase ani.

 

Ambasadorul SUA s-a arătat deschis colaborării cu autorităţile din Cimişlia

Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, a întreprins o vizită în oraşul Cimişlia. În cadrul întrevederilor cu autorităţile locale diplomatul a manifestat ”o deschidere absolută pentru dialog”, susține Primăria localităţii. Subiectele discuţiilor între ambasadorul Dereck J. Hogan şi primarul de Cimişlia, Sergiu Andronachi, s-au referit la obiectivele de dezvoltare ale orașului, precum și la identificarea domeniilor de colaborare pe viitor.

 

Cu suportul Președintelui, 12 copii din R. Moldova au fost la Pomul de Crăciun de la Kremlin

La inițiativa și cu susținerea Președintelui R. Moldova, Igor Dodon, pentru prima dată, 12 copii din șase centre de plasament temporar, situate în diferite localități ale Moldovei, au plecat la Moscova, la Pomul de Crăciun de la Kremlin. Împreună cu mii de copii din Rusia, Belarus, Kazahstan și alte state din CSI, copiii noștri au participat la evenimentul principal din Rusia, organizat cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

 

Trei persoane din capitală au murit din cauza hipotermiei

Trei persoane au murit pe parcursul săptămînilor precedente de hipotermie pe străzile din municipiul Chişinău. Informația a fost făcută publică în dimineaţa zilei de luni, 30 decembrie, la şedinţa Primăriei de către Alexei Grosu, şef adjunct al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău. „La momentul de faţă avem două cazuri de decese documentate la Rîşcani şi un caz la Buiucani. În vederea neadmiterii de către Poliţia capitalei a astfel de cazuri, sînt desfăşurate razii pentru a stabili persoanele fără loc permanent de trai, cu acordarea asistenţei”, a precizat Grosu.

 

Primarul capitalei a solicitat monitorizarea panourilor amplasate illegal

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a cerut, în cadrul ședinței operative a serviciilor primăriei, demontarea imediată a dispozitivelor publicitare stradale, amplasate ilegal. Edilul s-a arătat nemulțumit de aspectul orașului, împînzit de panouri publicitare de toate culorile şi formele, amplasate haotic pe garduri şi clădiri. Ion Ceban a declarat că așteaptă, în zece zile, un raport despre unde şi cum a fost amplasată publicitatea stradală în Chișinău.

 

Guvernul anunță concurs de proiecte pentru reintegrare

Guvernul a aprobat alocații bugetare pentru activitățile de reintegrare a R. Moldova în sumă de 15 milioane de lei pentru anul 2020 și a anunțat startul concursului pentru proiecte. Printr-o hotărîre de Guvern, a fost aprobat și Regulamentul cu privire la modul de selectare și evidență a proiectelor în cadrul Programului activităților de reintegrare a țării. Pentru solicitarea finanțării propunerii de proiect autoritatea publică inițiatoare trebuie să completeze un formular de aplicare, să anexeze la acesta setul documentar relevant și să depună dosarul în original la Cancelaria de Stat.